Ekonomi
  • 23.9.2014 15:03

Boeing'den Türkiye'ye 'yerli uçak' sözü

Dünyanın en büyük uçak firmalarından birisi olan Boeing'in yöneticisi Bernard J. Dunn, Türkiye'nin öneminin her geçen yıl arttığını, şayet teklif gelirse yerli uçak yapımında işbirliğini düşünebileceklerini söyledi.

Bernard J. Dunn, Boeing'in Türkiye ile ortak yerli uçak yapımı konusundaki bir soru üzerine, "Boeing'de şu anda yerli uçak yapımı ile ilgili bir konum yok. Öncelikle bu teknolojik bir kapasite ister. Bu kapasite Türkiye'de var. Böyle bir uçağın piyasaya girmesi çok önemli. 'Boeing ne yapar?' diye sorarsanız. İş perspektifimiz yönünden incelememiz gereken bir konu. Ancak bize bir teklif gelmedi. Gelirse düşünürüz" diye cevap verdi.

"87 yaşındaki annemi bayramda Amerika'dan THY ile getireceğim"

Wow Otel'de bir basın toplantısı düzenleyen Boeing yetkililerinden Türkiye ve Kuzey Afrika Başkanı Bernard J. Dunn, Türk Hava Yolları'nın (THY), Boeing için çok önemli bir yerde olduğunu belirterek, "THY ikramıyla, nonstop uçuşlarıyla, iç hizmetiyle gerçekten gıpta edilecek bir noktada. Ben bile 87 yaşındaki annemi bayramda Amerika'dan nonstop ve konforlu uçuş olduğu için THY ile getireceğim" dedi.

Bernard J. Dunn ayrıca Türkiye'nin vizyonunun tüm dünyada çok büyüdüğünü ve "Türkiye'nin parlak geleceğinin bir parçası olmak istiyoruz" diyerek şunları söyledi:

"Örneğin her Kuzey Afrika'ya gittiğimde terminallerden dışarı çıkınca karşıma ellerinde Türkçe yazılı afişler olan ve Türk mühendis ve işçilerini karşılayan çok sayıda insanla karşılaşıyorum. Dubaiye gidiyorum TV'lerde Muhteşem Yüzyıl dizisi. İnanın Fas'tan Pakistan'a kadar bu dizi her yerde seyrediliyor. Suudi Arabistan'a TAV hakim olmuş. Türk tavuklarının reklamları her yerde. İnanıyorum ki önümüzdeki 10 yıl içinde Türk Havacılık Sanayi de hükümet kontrolünden, küresel dünyaya açık hale gelecek. Sonunda Türkiye kendi yerli uçağını mutlaka yapacak."

SOSYAL İLİŞKİLER

Bernard J. Dunn, Türkiye'de sosyal ilişkilere de çok önem verdiklerini belirtti ve "Anne ve Çocuk Eğitimi Vakfı (AÇEV) ile çalışıyoruz. Lösev ile ve 'Genç Başarı' adlı bir dernekle çalışıyoruz. Anadolu'nun birçok köyüne okullara bilgisayarlar kurduk. Ayrıca 8 mesleki okulla da işbirliği halindeyiz. Ticari uçaklar için THY ile uçak içi mutfak ve tuvalet yapıyoruz" dedi.

Daha sonra Boeing'in önümüzdeki 20 yıl için geliştirdiği projeleri anlatan Ticari Uçaklar Pazarlama Başkan Yardımcısı Randy Tınseth ise Türkiye'de ve dünya da piyasa koşullarının giderek iyiye gittiğini belirterek şöyle konuştu:

"Ekonomi iyileştikçe yolcu trafiği de artıyor. Bu yıl bu trafiğin yüzde 6 oranında artmasını bekliyoruz. stanbul coğrafi olarak çok önemli bir konumda. Şu an yeni bir havalimanı yapılıyor. Havayolu şirketleri yeni uçaklar alıyor. Önümüzdeki 20 yılda bu güçlü büyüme devam edecektir. Şu anda dünyada yılda yaklaşık 3 milyar yolcu uçuyor. Bu rakam 2030 yılında 7 milyar yolcuya çıkacaktır. Yine önümüzdeki 20 yılda yaklaşık 37 bin yeni uçağa ihtiyaç duyulacak. Bu da 5,7 trilyon dolar demektir."

EVRİMLERİNİN SON AŞAMASI UÇAKLAR

Randy Tınseth daha sonra dünyada yaklaşık 25 bin tek koridorlu uçağa ihtiyaç olduğunu söyledi ve, "Bugün 5500 uçak siparişimiz var. Bunun toplam değeri 377 milyar dolardır" diyerek önümüzdeki 20 için yapılacak uçakları şöyle tanıttı:

"Boeing 737 Max; Evriminin son aşaması. 42 farklı ülkede 2300 sipariş aldık. İlkini 2017'de teslim edeceğiz. Boeing787-8,9 ve 10; 60 ülkeden binin üzerinde sipariş aldık.2018'de lanse edilecek. Dünya da yakıt olarak en ekonomik uçak olacak. Boeing 777-8 ve 9, Kanatları kompozit olacak. Boeing 747-8. 2006'dan bu yana sunuyoruz. 460 yolcu kapasitesi var. İstanbul gibi yoğun yolcu trafiği olan bir bölge için ideal bir uçak."
Faik KAPTAN - Murat ÇAKIR / İSTANBUL (DHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 01:36

İLGİLİ HABERLER