Ekonomi
  • 28.6.2017 12:59

Borsa zirvede

Borsadaki olumlu havanın mimarı yabancı yatırıma cazip bir piyasa yaratmanın yanında, olumsuz senaryolara hazır bir piyasa dengesi umut vaat eder.

2017 Ocak ayı itibariyle başlayan ve hız kesmeden yükşelişi devam eden BİST 100 endeksi geçtiğimiz günlerde 100 000 seviyelerinin üzerine çıktı. Yabancı yatırımla doğrudan bağlantılı olarak gelişen bu çıkışlar faiz oranlarına bağımlı bir seyir izliyor. Gelişmiş ekonomilerde varolan kriz hallerinin tetiklediği ,gelişmekte olan ülke borsalarının büyümesi, 2017 yılı boyunca etkisini sürdürmesi bekleniyor.

YILIN YARISINDA MUTLUYUZ

Açıklanan verilere göre 2017 yılı ilk 6 ayında yaklaşık 6 milyar dolar fon girişi gerçekleşti. Bu fonların bir çoğu faiz oranının yüzde 14 dolaylarında olması sebebiyle Devlet İç Borçlanma Senetlerine yöneldi. Durumun açıklaması şu ki devlet borçlanması yoluyla içeri alınan yabancı fonların vade bitiminde yüzde 14 oranında bir faiz eklenerek geri ödenecek.

YATIRIMLARIN OLUMLU YANSIMALARI

Yabancı yatırımlar ülke ekonomisinde olumlu yansımalarda bulunuyor; kur değerlerini dengeleyen, fon ihtiyacını karşılayan, mali hareketliliğe kaynak sağlayan pozitif etkiler yaratıyor. Fakat bu fonların ne kadar süre daha içerde tutulabşileceği sorusu tedirgin eden bir gerçek. Şöyle ki; bu yatırımlar sanayide üretimi sürdürülebilir kılan, tarımda verimliliğe yol açan, eğitimde kalifiye eleman yetişmesine kaynak olan fonlardan oluşsaydı korku yersiz olurdu. Fakat bu fonların büyük bir bölümü devlet borçlanması olarak alınan ve genişleyici para politikalarıyla ekonomide kısa vadeli hareketlilikten öte faydası olmayan kaynaklar olması tedirginliğin yersiz olmadığına işaret ediyor.

KÜRESEL GELİŞMELER OLUMLU YANSIDI

Gerçek şu ki uluslararası arenada karışıklıklar yaşanması sebebiyle gelişmekte olan ekonomilere evrilen onların alternatif alanlar bulması dolayısıyla yön değiştirmesi mümkündür. Korkulan bu senaryoda ise dengesinin sağlandığı zannedilen kur oranları ve mali dengelerin alt üst olmasının önüne geçilemeyebilir. Kötü senaryonun yaşanmaması elbette temennimizdir fakat tüm senaryolara yönelik önlemnlerin alınması gerekliliği ve riskleri de içinde barındıran planlamaların yapılması ivedlik arz etmektedir.

ÖNLEMLER, YABANCI GİDERSE YERLİYİ KORUMALI

Para ve maliye politikalarının birbirini tamamlayıcı nitelikte çalışmalara imza atması ve olası fon çıkışları ihtimalinde piyasadaki olumsuz havaya mahal ver veyen önlemlerin alınması 2017 sonuna kadar zaruri bir ihtiyaç halidir.

Güncellenme Tarihi : 28.6.2017 13:01

İLGİLİ HABERLER