Ekonomi
  • 9.2.2006 16:55

BOYKOT EDİLEN MALLAR DANİMARKA'NIN ÇIKMADI

Danimarka’nın Jyllands-Posten gazetesi Hz. Muhammed karikatürünü yayınlayınca birçok Müslüman ülkede başlayan boykot ve tepki gösterileri şiddetini sürdürüyor. Körfez ülkeleri ve Mısır'a da yayılan protesto zincirine, internet ortamında yaşanan yoğun bir mail trafiğiyle Türkiye'nin de katılması isteniyor. Ama boykot çağrısı yapılan ürünlerin sadece birinin Danimarkalı olması ise spekülatif bulunuyor.
      Gıdada önemli bir güce sahip Danimarka markalarının Türkiye'de de protesto edilmesi için iki gündür internette birçok kişiye mesaj yollanıyor. Mesajlarda, "Peygamberimize hakaret eden Danimarka'yı boykot ediyoruz. Boykotu sürdürürsek yaz mevsimine kadar Danimarka ekonomisi 36 milyar euro zarar görecek. Bu boykota katıl, bu mesajı gönderebildiğin 10 dostuna gönder" ifadeleri yer alıyor. Boykotu istenen markaların hiçbirinin Danimarka menşeli olmaması ise da dikkat çekiyor.
     
     Türkiye'nin ihracatı fazla

      Öte yandan, İslam ülkeleri Danimarka için yıllık iki milyar euroluk bir gelir kapısı. Karikatür tepkilerinin çığ gibi büyüdüğü bu ülkelere yönelik ticaretin durması, Danimarka firmalarını etkilemeye başladı. Örneğin süt ürünleri üreticisi Arla’nın Körfez ülkelerine yıllık ihracatı 400 milyon euroyu buluyor. Ayrıca Novo Nordisk'in ilaçları da eczanelerden kaldırıldı. Danpo Piliç, Grundfoss Su Pompası firmaları de bölgeye büyük oranda mal ihraç ediyor.
      Türkiye ise, geçen yıl Danimarka'dan 430 milyon dolarlık ithalat yaptı. Bu rakam diğer Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında çok düşük kalıyor. Türkiye-Danimarka dış ticareti 2000'den itibaren düzenli olarak artan ihracat sayesinde, Türkiye lehine bir seyir izliyor. Danimarka, Türkiye'nin toplam ihracatında yüzde bir, ithalatında ise binde 3 oranında paya sahip. İhracatta tekstil ve konfeksiyon sektöründe yoğunlaşma görülüyor. Tekstil ve hazır giyim sektörü, toplam ihracatın yüzde 50'sini kapsıyor. İthalatta ise kazan, makina ve eczacılık ürünleri ithalatın yarısını oluşturuyor.
      DEİK Türk-Danimarka İş Konseyi Koordinatörü Ayşegül Gök Arıcan, karikatür krizinin Türkiye-Danimarka ticari ilişkilerini etkilemesini beklemediklerini söyledi. Arıcan, iki ülke ticari ilişkilerin çok yoğun olmadığını belirterek, "Danimarka'nın konumu, Türkiye için İtalya ya da Fransa gibi değil. Türkiye'de çok az sayıda yerleşik Danimarka firması var. Süpermarketteki Danimarka markalı ürün sayısı 5'i geçmez" dedi.
     
     Boykot edilmesi istenen ürünler

     

Neskafe İsviçre
Pepsi Amerika
Milka İsviçre
Danone Fransa
Pınar Türkiye
Vivident İtalyan
Maret Türkiye
Nokia İsveç-Finlandiya
Elidor Amerika
Nivea Almanya
İpana Almanya
Rejoice ABD
Fruko Amerika
Burger King Amerika
Lipton Hollanda-İngiltere
     
     Türkiye-Danimarka Dış ticareti (milyon dolar)

      (Ocak-Kasım dönemi)
     

YILLAR İHRACAT İTHALAT HACİM
2004 561,7 301,6 863,3
2005 661,9 397,5 1,059,4

(Referans Gazetesi)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:03

İLGİLİ HABERLER