Ekonomi
  • 5.12.2016 10:11

Dolar ateşi sönmüyor

Euro, yapılan anayasa referandumunda mağlubiyet alan İtalyan Başbakanı Matteo Renzi'nin istifa edeceğini açıklamasının ardından ülkenin kırılgan bankalarının baskı altında kalacağı endişesiyle başlayan riskli varlıklardan kaçışa paralel olarak 20 ayın en düşük seviyesine geriledi. Enflasyon verisi öncesi yüzde 1 seviyesinde yükselen dolar/TL, veri sonrası geriledi.

Euro, İtalyan Başbakanı Renzi'nin anayasa reform teklifinin referandumda reddedilmesinin ardından istifa edeceğini açıklaması sonrasında euro bölgesinde siyasi belirsizliğin artması sonucu dolar karşısında keskin değer kaybetti.

EURO SERT TEPKİ VERDİ

Euro yüzde 1.4 değer yitirerek 1.0505 dolara kadar geriledi. Geçen ay gördüğü ve önceki yıllarda birkaç defa geri döndüğü 1.5 yılın dip seviyesi 1.0518'in altını test ettikten sonra kayıplarını kısmen azalttı.

Uzmanlar 2015 Mart ayında gördüğü dip seviye olan 1.0457'nin altını görmesi halinde euronun 2003 başlarından bu yana en düşük düzeylere gerileyebileceğini ve 1 seviyesine inen bir trendin başlayabileceğini belirtiyorlar. Birçok yatırımcı euronun dolarla parite anlamına gelen 1 seviyesine inebileceğini bir ihtimal olarak görmeye başlarken, işlemciler şu anda 1.05 düzeyinde opsiyon kontratlarından kaynaklanan güçlü alımlar ile karşılaşıldığını belirtiyorlar.

İtalya’daki referandum sona erdi! Başbakan Renzi istifa edeceğini açıkladı

AB KARŞITLARININ ELİ GÜÇLENDİ

İtalya'da yapılan referandumda, kritik anasaya değişiklikleri oylandı. En önemli maddesi, Senato'nun yetkilerinin azaltılması olan değişiklik paketinin referandumda reddedilmesi üzerine İtalya Başbakanı Renzi, daha önce söz verdiği gibi istifa kararı aldı. Yapılacak olası bir erken seçimde ise İtalya'nın Euro Bölgesi'nden ayrılmasını savunan popülist 5 Yıldız Hareketi'nin iktidara gelme ihtimali yüksek. 5 Yıldız Hareketi, iktidara geldiği takdirde, bu konuyu referanduma götüreceğini açıklamıştı.

DOLAR 3.54 SEVİYESİNDE

Doların global bazda güçlü seyri ve iç gelişmeler nedeniyle Cuma günü tarihi zirveyi gördükten sonra gerileyen dolar/TL, hafta sonunda İtalya'da gerçekleşen referandumun risk iştahını azaltmasıyla sabaha karşı illikit işlemlerde tekrar yükseldikten 3.54'ün altında seyrediyor.

Cuma günü saat 17.52 itibarıyla 3.5202/3.5220 seviyesinde olan dolar/TL, sabah karşı 3.56'ya kadar yükseldikten sonra bu sabah saat 08.50'de 3.5334/3.5400 seviyesinde.

PİYASALAR BU VERİLERİ TAKİP EDECEK

Yurtiçinde bugün saat 10.00'da açıklanacak olan Kasım ayı enflasyon verisi bekleniyor. TÜFE'de Kasım'da medyan bazında 0.80 artış beklenirken, yıl sonu enflasyon beklentisi bir önceki ankete göre gerileyerek yüzde 7.70 oldu.

Piyasalar asıl olarak TCMB'nin yarınki 2017 yılı Para ve Kur Politikası toplantısında vereceği mesajlar ile Cuma günü toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) alınan kararları bekliyor.EKK bankacılık, reel sektör ve iş piyasasına dönük bazı tedbirler almayı kararlaştırırken, bu tedbirlerin hafta içinde kamuoyu ile paylaşılacağı duyuruldu.

Güncellenme Tarihi : 5.12.2016 10:13

İLGİLİ HABERLER