Ekonomi
  • 22.5.2018 10:00

Dolar rekor kırdı Merkez baktı!

Dolar’ın TL karşısında son günlerde sürekli değerlenmesi iş dünyasında kaygıyla izleniyor. Merkez Bankası’nın gerekli tedbirleri almaması durumunda sağlıksız fiyat oluşumunun devam edeceğine dikkat çeken ekonomistlerden, “Bugün yarın müdahale edilmezse dolar 5 lirayı bulabilir” uyarısı geldi.

Merkez Bankası’nın geçtiğimiz günlerde, “Sağlıksız fiyat oluşumları yakından takip edilmektedir. Gelişmelerin enflasyon görünümü üzerindeki etkileri de dikkate alınarak gerekli adımlar atılacaktır” açıklaması piyasaların yüreğine su serpse de, bir haftada yüzde 4’ü geçen yükseliş karşısında yeni bir adım atılmaması ekonomi çevrelerinde dikkatle izleniyor. Ekonomistler, Para Politikası Kurulu’nun (PPK), 7 Haziran’da yapacağı toplantıyı öne çekmesi durumunda kısmi bir rahatlama sürecine girilebileceğini vurguluyor.

ÜRETİCİ SIKINTIYA GİRER

Alnus Yatırım Stratejisti Halil Reçber, kurumun gerekli müdahaleleri yapmamasının ekonominin zararına olacağını ve üreticiyi sıkıntıya sokacağını belirterek, “En basitinden meyve üreticilerinin kullandığı ithal ilaçlama maddelerinin fiyatı dalgalanmadan dolayı iki haftada 55 liradan 75 liraya yükseldi. Bu durum zamları kaçınılmaz kılabilir’’ dedi.

GEÇ KALINMAMALI

Gedik Yatırım Stratejisti Gizmen Nalbantlı da, Merkez Bankası’nın dolara karşı vaktinde tedbir almadığına işaret etti. Nalbantlı, “TL’nin dolar karşısındaki değerinin hızla düşmesi karşısında MB hemen reaksiyon almalıydı. Bunun da ölçüsü 4 liradır’’ dedi.

RADİKAL KARARLAR GELEBİLİR

İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kutay Gözgör ise MB’nin bekle gör modundan çıkması gerektiğine dikkat çekti. “Dolar hem ABD ile Çin’in ticari savaşından hem de Fed’in faizleri 4 defa artıracağı ihtimalinden ötürü tüm dünyada değerini artırdı” diyen Gözgör, “Tüm para birimlerinde bir erime görüldü. Ama lirada erime daha çok hissedildi, hissediliyor. Seçimler sonuçlanana kadar durum böyle devam edecek gibi görünüyor” değerlendirmesini yaptı.

Enflasyon sorununa ve seçimlerin belirsizliğine bağlı olarak lira, dünyada en çok kan kaybeden ikinci para birimi. İlk sırada Arjantin Pezosu yer alıyor. Lirada bir senelik kayıp yüzde 20, 10 aylık kayıp ise yüzde 35’i buldu.

SIKILAŞTIRMAYA GİDİLEBİLİR

Öte yandan; piyasaların Merkez Bankası’ndan müdahale beklemesi nedeniyle kur artışının hızını kestiğini iddia edenler de var. Uzmanlara göre küresel bazda pozitif yönlü bir etki olmazsa faiz baskısı devam edecek. Zorunlu faiz artırımına gidilmesi muhtemel görünmüyor. Buna paralel olarak  hükümetin maliye politikasını da sıkılaştırması gündeme gelebilir.

YATIRIM İÇİN REVAÇTA

Darphanede yılın ilk dört ayında 2,2 milyon adet ziynet ve sikke altın basıldı. Basılan tam altın sayısı ise 1 milyonu buldu. Bu da dövizin oynaklığına mesafeli duran yatırımcıların tam altına yönelme ihtimalini güçlendiriyor.

Güncellenme Tarihi : 22.5.2018 10:01

İLGİLİ HABERLER