Ekonomi
  • 22.11.2017 10:38

Dolar ve Euro'da yine tarihi rekor

Dolar kuru uluslararası piyasada en yüksek 3.9830 seviyesini görerek tarihi rekorunu yeniledi. Şu dakikalarda 3.9798 seviyesinde hareket ediyor. Euro ve sterlin'de dolardaki yükselişle beraber rekor kırdı.

Piyasalarda hareketlilik devam ediyor. Dün tüm zamanların rekorunu kıran dolar/TL, yeni güne de tarihi rekorla başladı. Dolar en yüksek 3.9830 seviyesini görürken, saat 09.10 itibarıyla 3.9798 seviyesinde hareket ediyor.

Merkez Bankası dün uzun zamandan beri ilk defa faizle ilgili örtülü bir adım atmıştı. Merkez Bankası'nın adımı sonrası 3.97 seviyesinin üzerinde olan dolar kuru, 3.95 seviyelerine gerilemişti.

Euro, Türk Lirası karşısında rekorunu 4.6772 seviyesine taşırken, Sterlin 5.2792 seviyesine taşıdı. Şu dakikalarda Euro/TL 4.6730, sterlin/TL ise 5.2748 seviyesinden işlem görüyor.

TL'DE NEGATİF SÜREÇ DEVAM EDEBİLİR

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Fed Başkanı Janet Yellen’in konuşmasında faiz oranlarını çok hızlı yükseltmeye karşı uyarılarda bulunması ile USD küresel bazda değer kaybetti. Yellen, çok hızlı sıkılaşmanın yüzde 2 enflasyon hedefini riske atacağını ve gelecekte gerçekleşmesi beklenen fiyat artışlarını da engelleyebileceğini söyledi ve çok temkinli bir konuşma yaptı. Bu kapsamda küresel olarak USD’nin bugün açıklanacak Fed tutanakları öncesinde çok güçlü bir momentumu yoktur" dedi.

Erkan şöyle devam etti: "TCMB dünkü 'örtülü faiz artışı' aslında ara toplantı yapmamak ve 14 Aralık'taki PPK toplantısına kadar zaman kazanmak için atılmış bir adım oldu. TCMB böylece faizi son raddesine kadar kullandı dolayısıyla 14 Aralık'ta GLP'de anlamlı bir faiz artırımı yapması bekleniyor. Bu da 150-200 baz puan kadar yani yüzde 3-3.5 reel faiz yaratacak şekilde bir artırımı anlamına geliyor. Piyasada bu adımın pozitif etkisini görmüyoruz çünkü yeterli bir hamle değil, fonlama hala ucuz. ABD, Avrupa ve NATO ile yaşamam gerilimin, hükümetin baskısının etkisini azaltacak bir piyasa hamlesi değil bu. O risklere yönelik olumlu bir haber akışı da yok. Ayrıca 14 Aralık'ta da bu radikal adımı atıp atamayacağı da belli değil, yapamayacağını düşünen bir yatırımcı kitlesi de var. Dolayısıyla TL negatif sürecin devam etmesini bekleriz.

TRY, günlük, haftalık ve aylık bazda diğer EM’lere göre negatif ayrışma içinde. Kur, bir önceki gün gördüğü dibin daha altını göremiyor, bu da her zaman yükselme eğilimi var demek. Psikolojik bariyerin görülmesini an meselesi olarak görüyorum. Teknik seviye vermek gerekirse; 3,98’in üzerinde 4,05, en yakın ana destek olarak da 3,91 gösterilebilir."

Güncellenme Tarihi : 22.11.2017 09:39

İLGİLİ HABERLER