Ekonomi
  • 27.11.2017 09:36

Dolar yeni haftaya böyle başladı?

Geçtiğimiz hafta tarihi zirvelerini test ettikten sonra yönünü aşağı çeviren dolar kuru, yeni haftaya da düşüş eğilimi ile başladı. Dolar kuru ilk işlemlerin ardından 3.93-3.95 TL bandında dengelendi.

Geçtiğimiz hafta 3.98 TL seviyelerine kadar çıkan dolar kuru, daha sonra ABD Merkez Bankası'nın faiz artışlarının beklendiği kadar hızlı olmayabileceği yönündeki tahminler ve içeride de Merkez Bankası'nın yükselen dövize faizle müdahale edebileceği şeklindeki beklentilerle tarihi zirveden döndü.

Aşağıda 3.90 TL'li seviyelere kadar çekilen dolar kuru bu seviyeyi kıramayınca yönünü tekrar yukarı çevirdi ve Cuma günü 3.96 TL seviyelerine kadar çıktı.

Dolar kuru bugüne ise düşüşle başladı. İlk işlemlerin ardından saat 07.30 itibariyle Dolar/TL 3.9444, euro/TL 4.7058 TL'den işlem gördü. Saat 09.30 itibariyle ise dolar 3.9390 TL, euro 4.7005 TL oldu

Dolar geçtiğimiz hafta yatırımcısına yüzde 1.29 oranında kazandırırken, eurodaki değer artışı yüzde 2.18 oldu.

Piyasalarda ABD ile ilişkiler ve Zarrab davasındaki gelişmeler yakından izleniyor.

'GÜNEY AFRİKA RANDI TL'Yİ DE ETKİLEDİ'

Tacirler Menkul Değerler'in dolar/TL paritesine ilişkin yorumu şöyle:

"Dolar endeksi, ABD’deki vergi reformuna ilişkin endişeler ve eurodaki sert yükseliş hareketi ile birlikte düşüş eğilimine devam ediyor olsa da, dolar endeksindeki geri çekilmenin kur üzerinde pek etkili olmadığını görüyoruz. Kurun yeni haftanın ilk işlem gününde 3,90 seviyesi üzerinde tutunmaya devam ettiği görülüyor.

Kurdaki bu yüksek seyirde, sert satış baskılarına maruz kalan Güney Afrika randının ve yurt içi olumsuz veri akışının devam ediyor olmasının etkili olduğunu belirtebiliriz. Kredi Derecelendirme Kuruluşu S&P’nin Güney Afirka’nın notunu düşürmesi ve Moody’s’in ise olası bir not görünümü için Güney Afrika’yı izlemeye almış olması, randın yeni haftaya satışla başlamasına neden olurken, Türk lirasının da randdaki düşüşten etkilendiğini görüyoruz.

Kısa vadeli yükseliş kanalı bünyesindeki seyrine devam etmekte olan USDTRY paritesinin, kısa vadede 3,90 seviyesi altına inmesinin zor olduğunu düşünüyoruz. Kurun 3,90 seviyesi üzerindeki seyrini sürdürmesini ve kısa vadede yeniden 3,95 – 3,97 bandını hedef almasını beklemekteyiz."

3.96 TL ÖNEMLİ DİRENÇ

Ahlatçı Yatırım'ın raporunda da şu ifadeler kullanıldı:

"Haftanın son işlem günü sınırlı da olsa satışların durulduğu Dolar endeksi nedeniyle kur haftaya 3,9430 seviyesi üzerinde başladı. Türk Lirası’nın dolara karşı haftalık değer kaybının ise yaklaşık yüzde 1,71 seviyesine ulaştığı görülüyor. TL üzerinde devam eden riskler ile kurdaki yukarı yönlü eğilimin korunduğunu görüyoruz. Bugün yurtiçi veri akışı sakin iken, ABD’de Yeni Konut Satışları verisi takip edilecek.

Dolar/TL paritesinde 3,9430 seviyesinde meydana gelen tutunmaların bu seviye üzerinde seyretmesi durumunda meydana gelebilecek geri çekilme hareketi sınırlı kalabilir. Olası bir yukarı yönlü atakta ise 3,96 seviyesi önemli bir direnç seviyesi olarak baz gösterilebilir."

PETROL FİYATLARI 2 YILIN ZİRVESİNE YAKIN

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları Kanada ile ABD'yi birbirine bağlayan Keystone petrol boru hattında arızanın devam 
etmesi ve OPEC toplantısının yaklaşmasının etkisiyle son 2 yılın en yüksek seviyelerine yakın işlem görmeye devam ediyor.

NYMEX'de Batı Teksas petrolü şu sıralarda Cuma gününe göre 27 cent kayıpla 58,68 dolar/varilden, ICE'de Brent petrolü de 4 cent kayıpla 63,82 dolar seviyesinen işlem görüyor.

Batı Teksas petrolü Cuma günü 59,05 dolar/varil ile son 2 yılın en yüksek seviyesini görmüştü.

Güncellenme Tarihi : 27.11.2017 09:37

İLGİLİ HABERLER