Ekonomi
  • 28.7.2016 01:00

Dünyanın beklediği karar açıklandı

Dünya genelinde piyasaların merakla beklediği ABD Merkez Bankası'nın (Fed), açıklaması geldi.Fed iki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) temmuz ayı toplantısında da faizartırımına gitmedi ve faiz oranı yüzde 0.25-0.50 aralığında bırakıldı.

 

UZMANLARIN BEKLENTİLERİNE PARALEL

 

Uzmalar da Fed'in bu ayki toplantısında faiz artırımı beklemiyordu.

 

10 YIL ARADAN SONRA YÜKSELTMİŞTİ

 

Fed, geçen yılki son toplantısında 10 yılın ardından ilk kez faiz artışına giderek politika faizini % 0-0.25 aralığından % 0.25 – 0.50 aralığına yükseltmişti.

 

UZMANLAR NE DEDİ?
 

KapitalFX Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan, açıklamanın ardından sıcağı sıcağına UZMANPARA'ya yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

 

"Fed 26 - 27 Temmuz FOMC toplantısında halen yüzde 0.25 – 0.50 olan hedef fonlama oranında bir değişiklik yapmadı ve faiz üst bandını yüzde 0.50’de tuttu. Böylece beklentilerin dışında bir aksiyon gerçekleşmemiş oldu. Piyasa zaten bir faiz artırımı olmasını beklemiyordu.

 

'İLETİŞİM DİLİ BİR MİKTAR ŞAHİN TONDA'

 

Bununla beraber son politika açıklamasındaki nüansa baktığımız zaman, kullanılan iletişim dilinin bir miktar şahin tonda olduğunu görüyoruz. Fed, ABD ekonomisine ilişkin iyimser yaklaşımına devam ediyor. İstihdamdaki toparlanma ve ekonomik büyümede ilimli artış beklentileri devam ediyor. Anlaşılan o ki; küresel ekonomik trendin momentum kaybetmesinin ABD ekonomisine etkileri oldukça sinirli olacak. Bunu Eylül ayındaki toplantıda ekonomik projeksiyonlar güncellendiğinde daha net anlayacağız, ancak görünen o ki ekonomik aktiviteye ilişkin göstergelerde yüksek ihtimalle aşağı yönlü bir revizyon olmayacak. En önemli nokta, ekonomik risklerin azaldığına yönelik olan ifadedir. Fed’in politika açıklamasında uluslararası risklerin takip edileceği tümcesi yerini koruyor, buna karşılık ekonomik görünüm üzerine risklerin azalmasına vurgu yapması dili bir miktar şahinleştirmiş. Diğer yandan, enflasyon görünümüne ilişkin önceki gibi topun petrol fiyatlarında olması ve geçici etkiden kurtulduktan sonra enflasyonun yuzde 2 hedefine yol alacağı öngörüsü politika açıklamasının diğer önemli satır başlarından biri olarak öne çıkıyor.
 
En önemli nokta da elbette faiz beklentileri… Fed açıkcası dipte olan faiz artışı beklentilerini biraz beslemek gayesinde. Ancak realistik yaklaşım da kuvvetli bir faiz artış sinyali vermemesini gerekli kılıyor. Bu bakımdan Fed yine ceza sahası önünde top çeviriyor ve “Eylül’de faiz artısı olacak” mesajı vermektense, “Eylül’de faiz artışı masada” demeyi tercih ediyor. Bunların ikisi birbirinden çok farklı anlamlar içeren ifadeler, biz ise Fed’in yılsonunda bir faiz artışı yapmasını daha olası bulmaktayız. Ancak ABD verileri iyi geldiği surece Fed faiz artışı beklentisini biraz daha beslemeye devam eder.
 
Piyasada kayda değer bir etki beklemiyoruz. Fed’in dili sinirli şahin, haliyle gelişen piyasalarda ciddi bir bozulma meydana getirmeyecektir. Bu bakımdan iç piyasada fiyatlamaların da çok bozulmayacağını düşünüyoruz, açıkçası Fed'in Türk piyasaları açısından şimdilik ikinci planda olduğunu belirtmek lazım. Buna karşılık son dönemde iyice şişen küresel hisse senedi fiyatları bir miktar dinginleşebilir. Biz Fed’in açıklamalarının küresel piyasalara da sınırlı etki yapmasını ve riskiştahı üzerinde kayda değer değişimlere yol açmamasını bekliyoruz."

 

ALB Forex Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Rıdvan Baştürk ise şöyle konuştu:

 

3 TOPLANTI KALDI

 

"Fed beklenildiği gibi faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmedi. Fed Başkanı Yellen’in konuşmasının olmadığı akşamda gelen açıklama takip edildi. Yapılan açıklamada ABD ekonomisine olan risklerin hafiflediği, istihdam piyasasının sıkılaştığı ve enflasyonun orta vadede yüzde 2 olan hedefine ulaşmasının beklenildiği belirtildi. Bu açıklamaların yılın geri kalanına ilişkin net bir sinyal verdiğini söylemek zor. Yılın geri kalanında 3 faiz toplantısı kaldı. Bu toplantılarda faiz artırım beklentilerinin oluşması için güçlü datalar görmemiz gerekmekte. Özellikle enflasyon verisi burada ön plana çıkacaktır. Enflasyonda toparlanmanın görülmesi durumunda Fed’e ilişkin beklentilerde de artışlar söz konusu olabilir. Makro datalarda kuvvetlenme görülmediği sürece ise Fed’in bu yıl faizartırımına ilişkin beklentiler zayıflayabilir.
 
Mevcut durumda Fed’in Eylül, Kasım ve Aralık ayında yapacağı toplantılara ilişkin beklentiler sırasıyla yüzde 31.6, yüzde 34.5 ve yüzde 50.1 düzeyinde fiyatlanmakta. Gelecek veriler bu beklentiler üzerinde önemli olacaktır.
 
Faiz kararı ve gelen açıklamaların ilk etapta piyasa üzerinde bir etkisinin olmadığını görmekteyiz. Bu açıdan yurtiçi gelişmeler yakından takip edilmeye devam edilecek. Gerek Merkez Bankası gerekse diğer kamu kurumlarının almış olduğu önlemler TL cinsi varlıklarda yaşanılan değer kayıplarının telafi edilmesine neden oldu. Teknik açıdan kurda 3,02 desteği önemli. Bu desteğin altında yapılacak olası günlük kapanışlarda satış baskısı biraz daha artabilir. Yukarıda ise 3,07 seviyesi direnç olarak izlenmeye devam edilecektir."

Güncellenme Tarihi : 28.7.2016 00:48

İLGİLİ HABERLER