Ekonomi
  • 20.5.2018 15:07

Enerji Verimliliği İle Daha Az Tüketim, Daha Fazla Üretim

Enerji, hayatımızın en olmazsa olmazlarından biridir. Bu bakımdan her insanın yaşadığı ortamda enerji tüketmesi gerekmektedir.

Tüketilen enerjiler, ısınma, aydınlatma, su ihtiyacını giderme gibi ihtiyaçlar başta olmak üzere diğer tüm alanlarda kendini gösterir. Günümüzde en çok tüketilen enerjinin başında elektrik, su ve doğalgaz gelmektedir. Her ne kadar elektrik ve suyu kendi ülkemizde üretsek de doğalgaz ithal edilmektedir ve maliyet bakımından son derece yüksek maliyete sahip bir enerjidir. Bu enerjileri kullanırken doğru şekilde kullanmamak, israfa girmek büyük oranda maliyetlerin oluşmasına neden olmaktadır. Maddi anlamda büyük kayıpların yaşanmasına neden olan enerjide tasarrufsuzluk, aynı zamanda doğanın da zarar görmesini engellemektedir. 2011 yılında ülkemizde yasa olarak hayata geçen enerji verimliliği yasası ile birlikte yaşam alanlarında tüketilen enerjinin daha az olması ve üretimin daha fazla olması amaçlandı. Buna göre yasaya uygun olarak inşaat kurmayan firmalar cezai bir takım işlemlere tabii tutulmaktadırlar. Enerji tüketiminin en çok yaşandığı yerler endüstriyel üretimlerin yapıldığı alanlardır. Fabrikalar, üretim tesisleri gibi yerlerde elektrik kullanımının son derece yüksek olduğu bilinmektedir. Büyük tekstil firmaları, başta olmak üzere sürekli olarak elektrik enerjisi kullanılan yerlerde gerekli önlemler alınmadığında ciddi anlamda bütçe açığı ortaya çıkmaktadır. Peki, bu olumsuz etkilerin önüne geçebilmek için neler yapılabilir?

Enerji tasarrufu için adımlar

Büyük iş merkezleri, üretim tesisleri, fabrikalar ve bunlara benzer üretimlerin olduğu yerlerde ısı enerjisi ve elektrik enerjisi en çok ihtiyaç duyulan enerjilerin başında gelmektedir. Ülkemizin batı kesiminde yer alan Yalova’da kurulan çiçek tesisleri, Akdeniz bölgesinde seracılık, Doğu Anadolu bölgesindeki tarımcılık, Ege bölgesinde zeytin işlemeciliği gibi yerlerde kullanılan elektrik enerjisinin maddi değeri aylık milyonlarca lirayı bulmaktadır. Bu tip yerlerde enerji verimliliği yoluna girilmediğinde ciddi anlamda enerji kaybının ortaya çıkması ile sonuçlanan olaylar yaşanmaktadır. Peki, bunun önüne nasıl geçirebilir? Öncelikle üretim tesislerinin günlük çalışma saatlerini düzene koymaları gerekmektedir. Gün ışığından yararlanılarak daha az elektrik kullanmak, büyük oranda enerji kaybının önüne geçmek için yeterli gelecektir. Üretim yapılırken boşa harcanan elektriği kesmek, fazla akıtılan suyu kesmek ve ısıya dayalı çalışan üretim tesislerinde de fazladan çalışan enerjiyi kesmek büyük oranda enerji tasarrufu yapmaya yetecektir. Ancak bunu daha sağlıklı şekilde gerçekleştirmek için bir takım eğitimlerden geçmek daha doğru olacaktır. Bunun için de kurulan eğitim kurumlarından yararlanmak, verilen eğitimleri ciddiye almak ve sonucunda alınan belgeye göre hareket etmek enerji kaybının önüne geçmeye yetecektir. Hem işletme sahiplerinin daha az maliyetle daha fazla üretim yapılması sağlanabilir hem de ülke enerjisinin daha yerinde kullanılması planlamasında yardımcı olunabilir.

Szutest ile başarıya koşun

Eğitim alanında profesyonel eğitici kadrosuna sahip olan Szutest, enerji tasarrufu alanında verdiği eğitimleri ile gerek işletmelerin gerekse de binaların tükettiği enerjiyi stabilize ederek daha refah bir yaşam olanağı sunmaktadır. Enerji verimliliği ile ilgili bugüne kadar vermiş olduğumuz eğitimler sayesinde ülkenin enerji kaynaklarına bir nebze de olsa rahatlık getirmenin huzurunu yaşamaktayız. İletişim bilgilerimizden kurumumuza ulaşarak konuyla ilgili detaylı bilgi alabilir, eğitim için başvuruda bulunabilirsiniz.

Bilgi almak için: https://www.szutest.com.tr/enerji-verimliligi/

BU BİR İLANDIR

 

Güncellenme Tarihi : 20.5.2018 15:10

İLGİLİ HABERLER