Ekonomi
  • 28.10.2016 12:41

Faiz çift hanede

Dolardaki hızlı yükseliş borsada kayba neden olurken, faizler de çift haneyi gördü. 2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 9.22’ye, 10 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 10.09 ile çift haneye çıktı. Tahvil faizlerinin yükselmesi Hazine’nin borçlanma maliyetinin arttığının göstergesi.

Türk Lirası, bugün sabahtan itibaren rekor üstüne rekor kırdı ve tarihi zirvesini yeniledi. Sadece dolarda yükseliş yok. Borsa İstanbul da dolardaki yükselişin baskısı altında. Şu an Borsa İstanbul’da kayıp yüzde 0.60 seviyesinde. Son 1 aydır zaten endeks 80 binin altında seyrediyor ve bir türlü o seviyeyi aşamıyor. Borsada şu an seviye 78 bin 292 puanda.

Dolar Hazine tahvil faizlerini de yükseltti. 2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 9.22’ye, 10 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 10.09 ile çift haneye çıktı. Tahvil faizlerinin yükselmesi Hazine’nin borçlanma maliyetinin arttığının göstergesi.

NEDEN ARTIYOR?

Peki bu artışın nedeni ne?

En önemli etken Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) aralık ayında faiz artıracağına neredeyse kesin gözüyle bakılması. Bu doların altı büyük para birimi karşısında değerini gösteren dolar endeksine değer kazandırıyor. Güçlenen dolar tüm gelişmekte olan para birimlerine karşı yükseliyor. Ki Türk Lirası da en çok değer kaybeden para birimleri arasında ilk üçte yer alıyor.

İkinci sebep biraz Türkiye’nin iç siyasetinden kaynaklanıyor. Yeni anayasa ve başkanlık tartışmalarının yeniden gündeme gelmesi, jeopolitik riskler ki sınırlarımızda süren savaşlar bunu besliyor Türk Lirası’nı zayıflatıyor.

Kısacası, piyasalarda Türk Lirası aleyhine hareketler izleniyor bu nedenle kurda sert yükselişlere neden oluyor. Dün akşam saatlerinde başlayan hareketlilik sabah saatlerinden bu yana sürüyor. Analistler dolarda, 3.12 lira üzeri seyirlerde 3.1264 lira seviyesinin direnç olarak izlenmesi gerektiği görüşünde. Bu nokta da aşıldığında 3.1350 liranın gündeme gelebileceğini belirtiyorlar. Ayrıca Merkez Bankası’nın faiz indiriminin sonuna yaklaşıldığı sinyali vermesine karşın son bir faiz indirim alanın halen mevcut olduğunun belirtilmesinin kuru yukarı taşıyan etken olarak görülüyor.

1.3 MİLYAR DOLAR SATTILAR

Öte yandan küresel yatırımcıların tahvilden kaçışı devam ediyor. Son üç haftada Türkiye devlet iç borçlanma senetlerinde yabancı satışı 1.3 milyar dolara ulaştı. Küresel risk iştahına duyarlı Türkiye piyasalarında satıcılı bir hava hakim. Türk lirasından başlayarak hisse senedi ve tahvile yayılan bir satış dalgası ile karşı karşıyayız. Kısa vadeli finansman ihtiyacımız ve jeopolitik risklerdeki artış nedeniyle küresel dalgalara karşı duyarlılığımız yüksek olmaya devam ediyor.

Güncellenme Tarihi : 28.10.2016 12:42

İLGİLİ HABERLER