Ekonomi
  • 11.12.2018 13:30

Fazla Çeşidi Olan Kadın Giyim Alışverişi

İnsanlık tarihinin başlangıcından beri kadınlar giyime ve dış görünüşe önem vermiştir. Antik çağlarda dahi kadınların en güzel, en sıra dışı, en benzersiz olma çabası antik Mısır kalıntılarından günümüze ulaşan envanterlerde yer almaktadır. Kadının doğasında olan bu dürtüler alım gücünün arttığı ve çeşitin yaygınlaştığı günümüz dünyasında kendini oldukça belli etmektedir. Birçok kadın ihtiyacı olsun olmasın yılda birçok kere giyim alışverişi yapıyor. Ve kadınlar alışveriş yaptıkça çeşit çeşit giyim eşyaları alışveriş merkezlerindeki yerini alıyor. Kozmetik alanında dahi içinde bulunduğumuz yılda 20'den fazla marka 597 tane mağaza açarak 2 bin den fazla insana (büyük bir çoğunluğu kadın) istihdam sağladı. Bunu bir de giyim alışverişi olarak düşünecek olursak rakamlar daha da fazla katlanacaktır.

Ülkemizde en çok satış yapan 10 kadın giyim markası şu şekildedir. Koton; net Satışı bir miyar TL'nin üstündedir. 450 adet mağazasının yalnızca 165'i yurt dışında geri kalanı ise yurt içindedir. 9 binden fazla personele sahiptir. Flo-Polaris; net Satış: bir miyar TL'nin üstündedir. Colins; net Satış bir bucuk milyar TL'nin üstündedir. DeFacto; net Satış: iki milyara yakındır. Toplam 16 ülkede mağazaya sahip. Boyner; net Satış: bir buçuk milyardan fazladır. Türkiye’nin 37 ilinde 117 mağazası var. LC Waikiki; net Satış: yaklaşık beş buçuk milyardır. 27 ülkede mağazası bulunuyor. Ve bu örnekler gittikçe artıyor. Bunun dışında birçok ilin kendine ait butikleri, mağazaları bulunuyor. Neredeyse aynı olan bu ürünler yılda milyarlarca satıyor.

İhtiyaç Var Mı?

Birçok kadın ihtiyacı olmamasına rağmen sahip olduğuna çok benzese de sürekli yeni kıyafetler, ayakkabılar, aksesuarlar alıyor. Peki piyasada arz-talep dengesi ne durumda? Her yıl üretilen yüzlerce kıyafet açılan onlarca mağazadaki milyarlarca ürün satılabiliyor mu? LC Wakiki gibi mağazaların bu kadar satış yapması ülke ekonomisini kötü etkiliyor ve doların yükselmesine sebep oluyor.

Sonuç

Markaların izlediği politikalar, piar ve reklam çalışmaları, bitmek bilmeyen kampanyalar bu tüketimi tetikliyor. Youtube'un popülerleşmesi ve markaların bu mecradaki çeşitli piar çalışmaları kadınları ihtiyacı olmasa da o ürünü almaya iten başlıca sebeplerdendir. Arz-talep dengesi her yıl bir şekilde kendini buluyor fakat bu tüketimi lehimize çevirebilmek için kendi mağazalarımızdan, yerli üretimden ürünler almalıyız.

https://www.lecostumee.com

Güncellenme Tarihi : 11.12.2018 13:32

İLGİLİ HABERLER