Ekonomi
  • 16.7.2018 09:30

Fitch'in not indirimine doların tepkisi ne oldu? İşte ilk rakamlar

Fitch'in cuma günü Türkiye'nin notunu indirmesinin ardından dolardaki seyir yakından izleniyor. Dolar Fitch'in kararına ilk etapta negatif bir tepki vermezken, dolar sabah ilk işlemleri 4.84 TL seviyesinden geçti. Analistler, Fitch'in daha önceki genel görünüme yönelik negatif açıklamaları ve bankaları izlemeye alması nedeniyle kararın fiyatlara yansıtılmış olduğunu ve bu nedenle bir tepki gelmediğini ifade ediyor

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin hayata geçmesiyle birlikte başlayan yeni dönemde ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceğine ilişkin endişelerin ticaret savaşı kaynaklı küresel satış eğilimi ile bir araya gelmesiyle Türkiye piyasalarında geçtiğimiz hafta satış baskısı etkili olmuştu.

Dolar/TL de yaşanan sert dalgalanmadan nasibini alırken, hafta içinde 4.97 TL'yi gören dolar kuru haftayı 4.85 civarından tamamlayarak kredi derecelendirme kuruluşu Fitch açıklamasını beklemeye geçmişti.

Fitch'den beklenen açıklama Cuma gecesi saat 11 sıralarında geldi ve Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "BB+"dan "BB" seviyesine indirdi, not görünümünün "negatif" olduğunu duyurdu.

Fitch'in bu açıklamasının dolar kurunda etkisi var mı diye bakıldığında ilk etapta herhangi bir etki görülmüyor. Dolar pazartesi sabahı saat 06.40 itibariyle cuma kapanışından daha düşük seviyelerde seyrediyor. Dolar 4.8470 TL'den el değiştirirken, euro ise 5.6660 TL oldu.

Abdurrahman Yıldırım'ın yeni haftayla ilgili yorumu

İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Seda Yalçınkaya Özer, Fitch'in daha önceki genel görünüme yönelik negatif açıklamaları ve bankaları izlemeye alması nedeniyle kararın fiyatlara yansıtılmış olduğunu ve çok yüksek bir reaksiyon görülmediğini söyleyerek, "Fitch haberinden sonra paritede daha fazla dengelenme söz konusu. Bundan sonra S&P ya da Moody's'in not görünümünde indirim yapıp yapmayacağını izleyeceğiz. Şu anda kurda genel olarak 4.85-4.80 arasında kısa vadede bir denge çabası var. Ama geniş perspektifte 4.92'nin üzerine yerleşik seyirler olursa kurda daha yukarı yönlü hareketler beklenebilir. Kurda yumuşamanın gelmesi için ise 4.77'nin altında fiyatlanmak önemli. Yurtdışı piyasaları izleyeceğiz" dedi.

24 TEMMUZ'DAKİ FAİZ KARARININ ÖNEMİ ARTTI

Erdoğan'ın göreve başlamasının ve Hazine-Maliye Bakanlığı'na Albayrak'ın getirilmesinin ardından piyasalar ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceğini ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu'nun yapısının yanı sıra Merkez Bankası'nın 24 Temmuz'daki faiz kararını da izliyor.

TCMB, TL'deki sert değer kayıpları ve enflasyondaki sert yükselişle birlikte geçen yıl başından beri 950 baz puan sıkılaştırma gerçekleştirdi. Bunun yanında TCMB'nin sadece Nisan ayından bu yana yaptığı faiz artışları ise 500 baz puana ulaştı ve sadeleşme adımlarını tamamlayarak piyasayı sadece politika faizinden fonlamaya başladı.

 

Güncellenme Tarihi : 16.7.2018 09:31

İLGİLİ HABERLER