Ekonomi
  • 13.12.2016 00:06

Hastasına bakana her ay 933 lira

Sosyal devlet anlayışı birçok konuda vatandaşların yanında.Devlet özellikle dezavantajlı gruplara maddi destek sağlıyor. Bunlardan birçok kişinin haberi olmuyor. O yüzden bazı konuları bu köşeden hatırlatmakta fayda görüyoruz.

YILDA 2 KERE ZAMLANIYOR

Evinde yaşlı anne babasına ya da engelli hastasına bakanlara devletimiz her ay maaş veriyor. Bu ödenen para da yılda iki kez zamlanıyor. 2016 yılı için ödenen maaş 932,59 lira.

TEMMUZDA 1000 LİRA OLACAK

Bu miktar memur maaş katsayısı ile değişiyor ve Ocak ayı ile birlikte artacak. Yaklaşık 960 liraya çıkacak. Temmuz'da ise 1000 lirayı bulacak.

Böylece hem hasta olan vatandaşın ihtiyaçları gideriliyor hem de ona bakan kişinin geçimine destek olunuyor. Tabii parayı almanın bazı şartları var.

HASTANIN ŞARTLARI

Öncelikle baktığınız kişi için sağlık raporu gerekiyor. Bakılan kişi ya en az yüzde 50 engelli olacak ya da bakıma muhtaç durumda bulunacak. Raporda 'ağır engelli' bölümünün işaretlenmiş olması isteniyor Sağlık durumu tam teşekküllü hastaneden heyet raporuyla belirlenecek.

BAKICININ ŞARTLARI

Engellinin akrabası olmak Akrabası değilse vasisi olmak Engelli ya da bakıma muhtaç kişiyle aynı evde ikamet etmek

GELİR ŞARTLARI

Engellinin bulunduğu evdeki herkesin geliri toplanır. Toplam gelir evde yaşayan kişi sayısına bölünür. Kişi başı gelir, net asgari ücretin yaklaşık yüzde 60'ını geçmemelidir.

2016 İÇİN 784 LİRA

2016 için bu rakam 784.97 TL olarak belirlenmiştir. Bakmakla yükümlü olmadığı halde bir engelli vatandaşa bakanlar için hanedeki tüm gelir dikkate alınmaz sadece engellinin kendisine ait gelirlere bakılır.

NEREYE BAŞVURULUR?

Bu şartları taşıyorsanız gelir belgeleri, sağlık raporu ve ikametgahı gösterir belgelerle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın il ve ilçelerdeki birimlerine başvurabilirsiniz.

30 GÜN İÇİNDE KESİN SONUÇ

İlçelerde kaymakamlıklar illerde de valilikler başvurularınızı alacaktır. Başvuru sonrası bakanlık yetkilileri evleri ziyaret ederek durumu yerinde de görüyor. Başvurularınız 30 gün içerisinde sonuçlandırılıyor.

 

Güncellenme Tarihi : 12.12.2016 22:54

İLGİLİ HABERLER