Ekonomi
  • 27.4.2015 22:41

Hurdalardan robot yapıyor

27 yaşındaki Ebubekir Birman ilk robotunu lise yıllarında 15 yaşındayken yaptı. 2008 yılında konuşan ve yürüyen ikinci bir robot yapan Birman, askere gittikten sonra bu işlerden biraz uzak kaldı. Kendisiyle birlikte toplam 8 kardeşi bulunan Birman, askerlikten döndüğünde aynı evde yaşadığı annesi ve 4 kardeşinin geçimini sağlamak için çeşitli işlerde çalıştı. 2011 yılında kamyon şoförlüğü yaparak Irak’a yük taşıyan Birman, sürdürdüğü işinden arta kalan zamanlarında ucuza bulduğu bozuk elektronik parçalarından çeşitli icatlar yapmaya çalıştı.

Boş zamanlarını bu şekilde değerlendiren Birman, 2008 yılında yaptığı ikinci robotunu da geliştirdi. Şarkı söyleyen ve hareket eden robotunu uzaktan kumanda ile yöneten Birman, robotuna Arapça dua okuma özelliğini ekledi. Arapça dua okuyan robot konuşuyor, şarkı söylüyor ve oynuyor. Birman ayrıca DVD, televizyon, ışıldak gibi çeşitli parçalardan dönen ve şarkı söyleyen ışıklı bir oyuncak daha yaptı. Bunun yanında farklı birçok projesi olduğunu dile getiren Birman, kendisine imkan verilmesi halinde bu projeleri hayata geçireceğini söyledi. Evindeki bir odayı atölye niyetine kullanan Birman’ın en büyük sıkıntısı ise atölyesi olmaması ve parça temini bulamaması. Birman bunun için de yetkililerden yardım istedi.

Ebubekir Birman, "Daha önce yaptığım robotuma bazı özellikler kattım. Arapça dua okuyor. Bir tane de ufak robot yaptım. O da dönerek şarkı söylüyor. Farklı projelerim var. Onları değerlendirmek istiyorum. Elimde imkan olmadığı için bunu yapamıyorum. Büyüklerimden, valimizden, sayın kaymakamımızdan destek bekliyorum" dedi.

Hayata geçirmek istediği ‘Can kurtaran’ projesi hakkında bilgi veren Birman, "Helikoptere can simidi takarak plajlarda boğulma vakası fazla olduğu için böyle bir proje düşündüm. Elimde imkan olmadığı içinde projeyi kağıt üzerinde gösteriyorum. Olsaydı yapardım. Maliyeti çok azdır" diye konuştu.

Şoförlük yaparak evinin geçimini sağladığını ifade eden Birman, şunları söyledi:

"Elimde malzemem yok. Bazı malzemelerinin maliyeti yüksek olduğu için alamıyorum. Şoförlükten az kazanıyorum. Asıl mesleğim elektrik elektronik. Irak’a gidip geldiğim zaman boş zamanlarımda evde bu işlerle uğraşıyorum. Ancak uğraşabiliyorum. Bir çalışma yerim yok. Evde masaüstünde çalışıyorum. Gücüm buna yetiyor. Bir atölyemin olmasını isterdim. Bir yerde çalışmak isterdim. Projelerimi yapmayı çok istiyorum." 

KADİR BARIŞ 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 20:47

İLGİLİ HABERLER