Ekonomi
  • 25.5.2005 04:02

'İLETİŞİM LÜKS DEĞİLDİR...'

Önde gelen iletişim firmaları, kararı protesto etmek için haziran ayının ilk haftasında 2 gün kepenk kapatacak. 15 bin işletme ve 100 binin üzerinde çalışanıyla ekonomide önemli bir yere sahip olan sektörün temsilcileri ayrıca, Ankara’da açık hava toplantısı düzenlemeye hazırlanıyor. Vergilerdeki artışın cihaz fiyatlarına yansıması üzerine telefon pazarında yüzde 20’lik daralma meydana geldi.

Cep telefonu firmaları, vergilerdeki artışlara karşı ‘İletişim lüks değildir’ sloganıyla başlattığı mücadeleyi sürdürüyor. Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği, konuşma ve cihazlara uygulanan ağır vergileri protesto etmek amacıyla Ankara’da açık hava toplantısı düzenlemeyi planlıyor. Dernek Başkanı Murat Dursun, Çevre Vergisi’nin ardından ÖTV’deki artışın cep telefonu sektörünü bitirme noktasına getirdiğini belirterek, 40 milyon kişinin kullandığı cep telefonunu, havyar ve kozmetikle aynı kefeye koymanın yanlış olduğunu söyledi. ÖTV’deki son artışla birlikte yüzde 6,7 olan vergi oranının yüzde 20’ye çıktığını hatırlatan Dursun, cihaz üzerindeki verginin de yüzde 41,6 rakamına ulaştığını dile getirdi. Dernek Başkanı, 2 yıl önce 100 dakikanın üzerinde olan konuşma oranlarının vergiler sonucunda 50 dakikaya düştüğü bilgisini verdi. Dursun, cihazlar üzerindeki ağır verginin kaçak kullanımı artırdığını sözlerine ekledi. Cep telefonlarına uygulanan vergiler telefon piyasasında yüzde 20’lik daralmayı da beraberinde getirdi. KVK Genel Müdür Yardımcısı Selim Erbay, ÖTV’deki yüzde 300’lük artışın telefondaki perakende fiyatlarına yansıdığını, yüzde 15’lere varan fiyat artırımına gittiklerini söyledi. Teleses Yönetim Kurulu Başkanı Recep Uzelli satışlarda yüzde 50’nin üzerinde düşüş yaşandığını söyledi. Uzelli, 40 dükkanın yarısını kapatacaklarını ifade etti.

İletişim sektörüne uygulanan vergileri tüketici boyutuyla değerlendiren Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Engin Başaran da dünyanın hiçbir ülkesinde cep telefonlarından bu kadar yüksek vergi alınmadığını dile getirdi. Başaran, cep telefonlarında tüketicinin yükünün yüzde 76 olduğunu kaydetti.

Bu arada, ‘2813 sayılı Telsiz Kanunu’nda değişiklik yapılmasıyla ilgili kanun teklifi’ Ulaştarma Komisyonu’ndan geçti. Adalet Komisyonu’nda dün görüşmeye başlayan teklif Meclis’e sevk edilecek. Teklifle hedeflenen, suça bulaşmış telefonların bloke edilmesi ve kullanımlarının önlenmesi, söktördeki kayıt dışı ticaret önüne geçilmesi, gasp, hırsızlık gibi illegal yollarla elde edilen telefonların kullanımının önlenmesi. Gasp suçlarının yüzde 48’inin cep telefonu hırsızlığından kaynaklandığı göz önüne alındığında yasanın önemi ortaya çıkıyor.

Türkiye, konuşma üzerinden yüzde 70, cihazdan alınan yüzde 41,6’lık vergi oranıyla en başta yer alıyor. Dünya genelinde vergiler sıfır ile yüzde 25 arasında değişiyor. Türkiye’de iletişim sektörüne uygulanan dolaylı vergiler Deprem Vergisiyle başladı. Önce geçici olarak düşünülen vergi, Özel İletişim Vergisi adı altında 3 yıl önce kalıcı hale geldi. Türkiye’de 900 milyon ile 1 milyar dolar civarında olan telefon pazarından geçimini sağlayan kişi sayısı 100 binin üzerinde.

‘Faturayı görenin morali bozuluyor’

Avea Genel Müdürü Cahit Paksoy, iletişimin lüks olarak değerlendirilmesine tepki gösterek, iletişimin lüks değil ihtiyaç olduğunu söyledi. Gelinen noktanın tahammül sınırlarını aştığını vurgulayan Paksoy, “Cep telefonu haberleşmesi üzerindeki vergi yükü yüzde 65 sınırına dayandı. Yine aylık 1 YTL’lik Çevre Vergisi gündemde. Operatörler olarak bizim vereceğimiz belirtiliyor. Tamam biz öderiz; ancak bir şekilde tüketiciden almak zorundayız. Faturayı gören abonenin morali bozuluyor. ” diyor.

Hasan Bozkurt - Zaman

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:11

İLGİLİ HABERLER