Ekonomi
  • 27.5.2015 10:22

İş görüşmesine gidene yol harçlığı

Hükümet 13 yılda 6.6 milyon kişiye iş kapısı açarken, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) önemli bir adım daha attı. Devletten sosyal yardım alıp da çalışmak isteyen 1.7 milyon kişi kayda alındı.

Bu kapsamda olup da iş görüşmesine gidenlere 50-100 lira arasında değişen yol harçlığı verilirken, işe başladıklarında da sosyal yardımları kesilmeyecek. Ailenin gelir durumuna göre işe başlansa bile ilave sosyal yardım devam edecek. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ekonomisinin istihdam oluşturmaya devam ettiğini belirterek, işgücü sayısının son 1 yılda 1 milyon 720 bin artış gösterdiğini söyledi.

DESTEKLERLE % 200 ARTTI
2002'de sadece 65 bin kişiyi işe yerleştirebilen İŞKUR, bugün milyonlarca gence iş kapısı açıyor. Geçen yıl yaklaşık 1.4 milyon kişilik yeni istihdam oluşturuldu. AVM, pazar, cami meydanlarında kurulan stantlar sayesinde başvurular artarken, özel sektörde işe yerleştirilen erkek sayısında yüzde 50, kadınlarda da yüzde 33 artış görüldü. Takvim'in haberine göre, sosyal yardım-istihdam bağlantısı için 970 vakıfta İŞKUR hizmet noktası kurulurken, 2002'de 19.3 milyon kişi olan istihdam sayısı geçen yıl itibariyle 25.9 milyona ulaştı. Özellikle 6'ncı bölge teşvikleri yatırımlarla beraber istihdamı da yüzde 200 artırdı.

İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ
* AK Parti'nin seçim beyannamesinde de istihdamda eğitim ve aktif işgücü programları ön plana çıkıyor: * Kadın girişimciliğinin geliştirilmesi için iş kurma, geliştirme ve sürdürülebilirliğine yönelik program uygulanacak.

* İŞKUR'un yürürlükteki aktif işgücü programları devam edecek.

* İşbaşı eğitiminde ödenen ücret 6 ay boyunca net asgari ücret seviyesinde olacak. Bu uygulama yürürlüğe girdi.

İşverenler, işbaşı eğitim için harcadıkları tutarı vergiden düşebilecek. Bu kişileri istihdam ederse imalat sanayinde 42, diğer sektörlerde 30 ay SGK işveren primi Hazine tarafından karşılanacak.

* Gençlerin istihdamı için öncelikli görülen esnek iş modelleri mevzuata alınacak.

* Kreş imkanları yaygınlaştırılacak.

* Taraflarla uzlaşma halinde kıdem tazminatı yeniden düzenlenecek.

* İşsizlik sigortası yararlanma koşulları gevşetilecek, fazla çalışma sınırlanacak.

* Sosyal yardım-istihdam bağlantısı güçlendirilecek.

PRİM TEŞVİĞİNE 9.4 MİLYAR
Hükümetin istihdam oluşturmadaki başarısında aktif işgücü politikaları ve teşviklerin de büyük katkısı oldu. Prim teşviği uygulamaları için bu yılın bütçesinden 9.4 milyar liralık ödenek öngörüldü. Kadınlarda ücretli istihdam oranı 2002'de yüzde 30.9 iken, 2014'te yüzde 60'a yükseldi.

Ücretli istihdam oranı 2002'de yüzde 42 iken, 2014'te yüzde 66'ya ulaştı. Kayıtlı istihdam oranı aynı dönemde yüzde 48.9'dan yüzde 65.1'e çıktı.

Başbakanlık istihdamın artırılması için tüm olanakları seferber ediyor.

VATAN

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 20:12

İLGİLİ HABERLER