Ekonomi
  • 4.2.2017 13:22

İşte ÖTV ve KDV indirimi yapılan ürünler ve yeni fiyatları

ÖTV sıfırlandı piyasalar coştu

Beyaz eşya ve küçük ev aletlerinde ÖTV’yi 30 Nisan’a kadar sıfıra çeken, mobilyada da KDV’yi üç ay süreyle yüzde 18’den 8’e düşüren Bakanlar Kurulu kararının yürürlüğe girmesi, hem tüketici hem de sanayiciye büyük mutluluk yaşattı. Yine konut teslimlerinde yüzde 18’lik KDV’nin mart sonuna kadar yüzde 8’e düşürülme kararı da eylül ayına uzatıldı. Hesaplamalara göre, ÖTV ve KDV’deki düzenlemelerin bütçeye maliyeti 1 milyar lirayı bulacak.

Bakanlar Kurulu kararıyla beyaz eşya ile bazı küçük ev aletlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) 30 Nisan'a kadar sıfıra çekilirken, mobilyada da KDV oranı 3 ay süreyle yüzde 18'den 8'e düşürüldü. Söz konusu karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan vergi düzenlemelerine ilişkin açıkalmalarda bulunan Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Yaptığımız hesaplamalara göre, gerek ÖTV gerek KDV'de yaptığımız düzenlemelerin bütçeye yaklaşık 1 milyar lira maliyeti olacak” dedi. Öncelikle vatandaşın yoğun olarak satın aldığı mobilya ve beyaz eşya sektörlerinde vergi indirimleri gerçekleştirdiklerini kaydeden Ağbal, bunun yanında konut teslimlerinde %18'lik KDV'nin mart ayı sonuna kadar %8'e düşürme kararını da eylül ayına uzattıklarının müjdesini verdi.

KONUTTA SÖZLEŞME VERGİSİ KALKTI

Bakanlar Kurulu'nda kararlaştırılan konutta verginin kaldırılmasıyla ilgili olarak ise Maliye Bakanı Ağbal, “Ekonomide canlanmaya katkı vermek açısından süreyi uzatmak yönünde irademiz oldu. İnşaatta canlanmaya katkı vermek için, vatandaşlarımız konut almak istediklerinde maketten görüp alabiliyor. Bu durumda noterde ön ödemeli satış sözleşmesi yapılıyor. Buradaki vergiyi kalıcı olarak sıfırladık. Konut alıcısı ile satıcısı arasındaki sözleşmelerde binde 9,48 olan vergiyi de kaldırdık. Konut satışlarında müteahhit ile vatandaş arasında yapılan sözleşmedeki vergiyi de kaldırdık” açıklamasında bulundu.

ETKİSİ YAN SEKTÖRLERİ DAHİ CANLANDIRACAK

Yapılan indirimlerin içinde bulunulan süreçte vatandaşların alışverişlerini artıracağını ifade eden Ağbal, bu sayede ekonomiye ciddi anlamda bir canlılık ve hareket geleceğini dile getirdi. Hem beyaz eşya hem de mobilya sektörlerinde gelecek günlerde firmaların da kampanyalar yürüteceklerinin altını çizen Ağbal, piyasa hareketlenmesinin iki sektörle sınırlı kalmayacağını, bunların etkilediği yan sektörlerde de canlanmanın meydana geleceğini vurguladı. Bakanlar Kurulu kararıyla ayrıca yatlar, kotralar, tekneler ve gezinti gemilerinde uygulanacak ÖTV oranı da sıfır olarak saptandı.

SEKTÖREL HİSSELER ARTTI

Türkiye, yıllık 26.2 milyon adet üretimle Çin'in ardından dünyanın en büyük ikinci beyaz eşya üreticisi konumunda bulunuyor. Ancak 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yılın ikinci yarısında iç pazarda kötüleşme başlamış, ekonomideki yavaşlama ve kurdaki sert yükseliş sektörü olumsuz etkilemişti. Söz konusu ÖTV düzenlemesinden sonra sektörel bazda artış beklentisiyle satışlarda yüzde 30 yükseliş bekleniyor. Buna bağlı olarak ÖTV düzenlemesi borsadaki ilgili sektör hisselerine de alım getirdi. Vergi indirimlerinin açıklanmasının ardından yükselişe geçen ve günün ilk yarısını ortalama yüzde 3 artışla tamamlayan mobilya ve beyaz eşya sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin hisseleri pozitif görünümünü günün ikinci yarısına da taşıdı. Arçelik, Vestel Beyaz Eşya, Vestel Elektronik ve Doğtaş Kelebek hisseleri gün içinde pozitif etkiledi.

Satışlar %30 artar

Mobilyada KDV oranının 3 ay süreyle yüzde 18'den 8'e düşürülmesi sektörde heyecan oluştururken, kararın yüzde 25-30 oranında satış hareketlenmisi sağlayacağı belirtiliyor. Sektör temsilcileri, mobilyada fiyatların yüzde 10 düşeceği, istihdamda da 100 binin üzerinde artış olacağı öngörüsünde. Mobilya Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu Başkanı Ahmet Güleç, “İç pazar hareketlenince nitelikli katma değerli ürün ihracatı da artacak” dedi. Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı İsmail Doğan da, “Kayıt dışılık azalacak. Şu anda mobilyada 500 bin kişi çalışıyor. Büyüme %25 olur, ek 125 bin kişi istihdam getirir” diye konuştu.

DEVLET KAYBINI TELAFİ EDER

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği Başkanı Ergün Güler, “ÖTV teşviki 60 bin doğrudan, 600 bin dolaylı istihdam sağlayan, 500'ü aşkın yan sanayi ve 15 bin bayiye sahip çok geniş bir eko sistemi canlandırarak” dedi. Güler, satışların artmasıyla elde edilecek kurumlar vergisi, KDV, stopaj, muhtasar gibi gelirlerin de devletin ÖTV kaybını fazlasıyla karşılayacağını söyledi. n11.com Satış Direktörü Örpen Koçak da, yaz aylarında yoğunlaşan online evlilik ve çeyiz alışverişlerinde artış öngördüklerini dile getirdi.

Herkes için sevindirici

Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Ömer Ertuğrul Erdoğan, elektrikli ev aletlerinde ÖTV'nin sıfırlanması, sektör ve nihai tüketici açısından oldukça önemli ve sevindirici bir haber olduğunu söyledi. ZÜCDER Başkan Yardımcısı Murat Kolbaşı da, “Normalde küçük ev aletleri pazarının, 2017 yılında yüzde 10 ila 15 arasında büyümesini bekliyorduk. Bu indirimle birlikte normal büyümenin üzerine artı yüzde 5 ila 10 arası bir büyüme daha öngörüyorum” şeklinde konuştu.

SÜRENİN UZATILMASI GEREK

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Mobilya Sektör Meclisi Başkanı Davut Doğan, Türk mobilya sektörünün ithalatın 3 katı kadar ihracat yaptığının altını çizen Doğan, sektör desteklenir ve rekabet gücü arttırılırsa Türkiye'nin üretim anlamında dünyadaki ilk 5 ülke arasında yer alabileceğini kaydetti. Doğan, “30 Nisan'a kadar sürecek bu uygulamanın devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bununla ilgili de taleplerimizi ileteceğiz” dedi.

Orta gelirli için ev alma imkanı

2016 eylül ayında başlayıp mart sonunda biten konut teslim projelerinde KDV indirim süresini Eylül 2017'ye uzatılmasına ilişkin açıklama yapan Fuzul Grup Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Akbal; “Bu düzenlemeyle arsa rayicine uygun makul KDV oranıyla hem tüketici hem üretici korunmuş olacak. Orta gelirli vatandaşın ev alma kararını olumlu etkiler” dedi. Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı da, talep ettikleri vergi yükünün iyileştirilmesi önerisinin hayata geçmesinin özellikle alıcılar için oldukça iyi olduğunu aktardı. Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, bu indirimin yeni satışa sunulacak konutlara %10'luk indirim olarak yansıyacağını bildirdi.

HANGİ ÜRÜNDE NE KADAR İNDİRİM

Resmi Gazete’de yayımlan Bakanlar Kurulu kararına göre klima, buzdolabı, çamaşır makinesi, termosifon, elektrikli süpürge ve bazı küçük ev aletlerinden alınan ÖTV  30 Nisan'a kadar sıfırlarken konutta ise KDV düzenlemesine gidildi.  Bakanlar Kurulu ayrıca gross tonilatoyu geçmeyen gezinti gemileri, yatlar, kotralar ve teknelerden alınan ÖTV'yi herhangi bir süre sınırlaması olmaksızın sıfırladı. Konutta da KDV düzenlemesi yapıldı. Peki fiyatlar ne kadar düşecek? İşte ilk yorumlar

Hükümet, 2008 küresel krizinin ardından ortaya çıkan yavaşlamayı bertaraf etmek için aldığı önlemin bir benzerini bugün de aldı. Beyaz eşyada özel tüketim vergisi oranı yüzde 6.7'den sıfıra indirildi.

HANGİ ÜRÜNLERDE GEÇERLİ?

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararına göre, ÖTV kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan ve klima, buzdolapları, derin dondurucular, gazla çalışan su ısıtıcıları, termosifonlar, çamaşır ve çamaşır kurutma makineleri, bulaşık makineleri, elektrik süpürgesi, gıdave meyve presleri ile elektrikli küçük ev aletlerine uygulanan ÖTV'yi 30 Nisan'a kadar sıfırladı.

YÜZDE 18 YERİNE YÜZDE 8

Bakanlar Kurulu kararıyla ayrıca, ahşap ve plastik mobilyalar, koltuklar ve büro mobilyalarına uygulanan KDV oranı da 30 Nisan'a kadar yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak tespit edildi.

10 PUANLIK İNDİRİM ONLAR İÇİN SÜREKLİ OLDU

Hükümet kararıyla, 1 Ocak'tan itibaren yapılacak konut inşaatı projelerinde ise metrekare değeri 1,000 TL ile 2,000 TL arasında olan konutların tesliminde ödenen KDV oranı yüzde 18'den yüzde 10'a kalıcı olarak indirildi.

LÜKS KONUTTA İNDİRİM 7 AY SONRA BİTECEK

Ancak lüks konutları kapsayan 10 puanlık vergi indirimi ise süreli oldu. Yani metrekare vergi değeri 2 bin liranın üzerinde olan konutlar için yüzde 18'den yüzde 8'e indirilen KDV, 30 Eylül 2017'den itibaren tekrar değişecek.

Güncellenme Tarihi : 4.2.2017 13:29

İLGİLİ HABERLER