Ekonomi
  • 19.11.2009 17:24

MALİYE BAKANI'NDAN VERGİ AFFI AÇIKLAMASI

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi aflarının vergide uyuma zarar verdiğini ifade ederek, ''Belki de af yapılamayacağını anayasada çok açık bir şekilde ifade etmek, belki de anayasanın değiştirilmez maddeleri arasına sokmak lazım'' dedi.
Şimşek, ''Vergi İdaresi, Vergide Adalet ve Reform'' panelinde yaptığı konuşmada, vergi uyumu artırmak için vergi kaçırmanın sonuçlarının ağırlaştırılması gerektiğini belirterek, ''Kayıtdışılıkta performansı bizden iyi ülkelerle karşılaştırdığımız zaman Türkiye'de vergi kaçırmanın sonuçları ağır değildir'' dedi.
Vergi kaçakçılığıyla ilgili hapis cezasının paraya dönüştürülmemesi için 1 yıldan 1,5 yıla çıkardıklarını belirten Şimşek, ''Ancak şu anda erteleme mümkün. Belki onu da sınırlayacak, onu da ortadan kaldıracak bir düzenleme yapmak lazım'' dedi.
Vergi kaçakçılığını bir mali suç olarak görmeyen bir perspektife sahip olduğunu kaydeden Şimşek, şöyle devam etti:
''Çünkü vergi kamu düzeni açısından çok önemli bir husustur. Yeterince vergi toplayamadığınız zaman sonuçları ortada...Onun için vergi kaçakçılığı kamu düzenine karşı bir suçtur, mali bir suç değildir. Bu benim perspektifim, bu perspektifle baktığınız zaman tabii ki vergi kaçırmanın, kaçakçılığının belli bir çerçevede ciddi bir şekilde ağırlaştırılması lazım.''

-VERGİ AFFI-

Vergi afları konusuna da değinen Şimşek, Türkiye'de her dönemde vergi affı yapıldığını ifade ederek, bu afların vergide uyumu ciddi şekilde bozan husus olduğunu söyledi. Şimşek, ''Her ne kadar şimdi aflar için nitelikli çoğunluk gerekiyorsa da aslında belki de af yapılamayacağını anayasada çok açık bir şekilde ifade etmek, belki de anayasanın değiştirilmez maddeleri arasına sokmak lazım'' dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 13:56

İLGİLİ HABERLER