Ekonomi
  • 6.12.2016 11:18

Merkez Bankası: "Boz doları kampanyasını destekliyoruz"

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, 2017 Para ve Kur Politikası’na ilişkin açıklama yapıyor. Çetinkaya "Yerel paranın iktisadi faaliyette ana değişim aracı olması önemli, bu yöndeki yaklaşımı destekliyoruz.TL'ye destek çağrısına biz de desteğimizi veriyor olacağız" dedi.

Öne çıkan mesajlar şöyle:

İHRACAT BÜYÜMEYE KATKI SAĞLAYACAK

-Fiyat istikrarına odaklı politikamız devam edecek.

-Para politikası enflasyon beklentileri dikkate alınarak oluşturulacak.

-İhracat 2017'de büyümeye katkı sağlayacak.

-Petroldeki yükseliş cari açık üzerinde aşağı yönlü risk oluşturuyor. Buna karşın turizmde ılımlı toparlanma beklentisi olumlu katkı yapacak.

-Son dönemde iktisadi görünümü etkileyen en önemli gelişme küresel piyasalardaki yeniden fiyatlandırmadır. Azalan risk iştahı nedeniyle gelişmekte olan ülkelere fon girişini yavaşlattı. Türkiye'de de kur üzerinde oynaklığa neden oldu. Kurun bu aşamada enflasyon üzerine etkisi sınırlı. Çekirdek enflasyon düşüş eğiliminde. Enflasyonda riskler yukarı yönlü. Yakın dönemde TL'de belirgin değer kaybı gözlendi. Bunu fiyat davranışların etkisini yakından izliyoruz. Etkisinin 2017 ilk çeyrekten itibaren enflasyonda etkili olacak.

-Para politikası karalarımız enflasyon görünümüne bağlı olmaya devam edecek. Yakın zamanda dövize ilişkin tedbirler almaya devam ettik.

-Para politikamız, enflasyon görünüme karşı sıkı, döviz likiditesinde dengeleyici, finansal istikrarı destekleyici nitelikte olacak.

ENFLASYON TAHMİNİMİZİ KORUYORUZ

-Yakın dönemde yaşanan döviz kuru hareketlerinin 2017 yılı birinci çeyreğinden itibaren enflasyon üzerinde etkili olacağını değerlendiriyoruz. Ancak bu etkinin büyüklüğü ve zamanlaması, iktisadi faaliyet, kur oynaklığı, beklentiler gibi birçok faktöre bağlı olarak şekillenecektir. Son dönemdeki döviz kuru gelişmeleri ve vergi ayarlamalarına rağmen gıda fiyatlarındaki olumlu görünüm ve iç talepteki ılımlı seyir nedeniyle yüzde 7.5 olan 2016 yıl sonu enflasyon tahminimizi korumaktayız.

DÖVİZ BOZDURMA KAMPANYALARI

-Yerel paranın iktisadi faaliyette ana değişim aracı olması önemli, bu yöndeki yaklaşımı destekliyoruz. (TL'ye destek çağrısı) Biz de desteğimizi veriyor olacağız.

PARA POLİTİKASINDA SADELEŞME

-Sadeleşme duruşunda aynı noktadayız. Sadeleşme açısından hedeflediğimiz kazanımlar büyük ölçüde elde ettik. Sadeleşmeyi bitirmeyi amaçlıyoruz. Bu da uzun sürmez.

DÖVİZ KURU BEKLENTİSİ

-Nominal bir döviz kuru beklentimiz yok. Bizim açımızdan döviz kurundaki ani hareketlerin fiyat istikrarınaetkisinin olup olmadığı önemli. Küresel piyasalarda kayda değer bir yeniden fiyatlanma yaşandı. Dövizdeki şokun nerede dengeleneceği henüz belli değil. Yüksek frekanslı tedbirler beklenmemeli, gelişmeleri izlemek gerekir.

EKK'dan Merkez Bankası adımlarına dair ilave bir bilgi gelmeyecektir.

KAMUNUN KUR RİSKİ

-Kamu-Özel işbirliğindeki projelerde kur dalgalanmalarına karşı koruyucu önlemler var. Bunun bir yük getirmesini beklemiyoruz.

DÖVİZ REZERVLERİ

-Merkez Bankası olarak fiyat istikrarı açısından şekillendiriyoruz. Döviz likiditesine dair çok sayıda aracımız var. Brüt rezevlerde dalgalanma görülebilir. Ülke ihtiyaçları açısından rezervlerimiz yeterli. Net rezervlerimiz artıyor.

Döviz satım ihaleleri de kullanılabilir gerekirse.

FAİZ POLİTİKASI

-Fiyat ve finansal istikrar doğrultusunda, yaşanan şokun geçici ya da kalıcılığı dikkate alınarak elimizdeki tüm araçları kullanmaya devam edeceğiz.

ÖTV ARTIŞI

-ÖTV'nin etkilerini bu yı görüyoruz. Yılsonu yüzde 7.5 olan enflasyon tahminimize yukarı yönlü riskler geldi. Yılı tahminize yakın bir seviyeden kapatacağımızı düşünüyoruz.

Güncellenme Tarihi : 6.12.2016 11:20

İLGİLİ HABERLER