Ekonomi
  • 7.6.2018 14:15

Merkez Bankası kararı sonrası dolar hareketlendi

Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi 4.57 TL'nin üzerini gören dolar kuru, karar sonrası 4.46 TL'nin altını gördü.

Dolar/TL, güne yükselişle başladı. Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından kur 4,46'nın altına indi.

Merkez Bankası, politika faizinde 125 baz puan artışa gitti.

Euro ise 5,33 civarında işlem görüyor.

Ticaret savaşı endişeleri nedeniyle yarın başlayacak G7 zirvesinin öneminin de arttığını belirten uzmanlar, teknik açıdan dolar/TL'de 4,55-4,65 bandının izlenmesi gerektiğini, bu seviyelerin kırılması durumunda kırılma yönüne doğru hareketin ivme kazanabileceğini söyledi.

10 YIL VADELİ TAHVİL REKOR KIRDI
Türkiye'nin 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi, 18 baz puan arttı ve yüzde 15.40 ile tüm zamanların rekorunu kırdı. 2 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi ise yüzde 18.04 oldu.

KURLARDA OYNAKLIK DEVAM EDEBİLİR
İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ, Dolar/TL kurunda geri çekilmelerin sınırlı kaldığını gözlemliyoruz. TCMB’nin 23 ve 28 Mayıs tarihlerinde yapmış olduğu faiz hamlelerinin ardından kurun yukarı yönde agresif tepkileri zayıflamış oldu, ancak geri çekilmelerde de çok güçlü olamadığı dikkat çekiyor. Aslında bu hareketi normal karşılamak gerek. Türkiye bir seçim sürecinde ve 24 Haziran gününe kadar iç piyasadaki hareketlerin çok sağlıklı olacağını düşünmüyorum. Dolayısıyla, kurlarda oynaklık bu süreçte devam edecektir ve düşüş eğiliminde çok güçlü olmasını beklemeyebiliriz" şeklinde belirtti.

Karadağ değerlendirmelerine şöyle devam etti: "Dış piyasada da Doların pozitif fiyatlanıyor olması ve gelecek hafta yapılacak Fed toplantısını da unutmamak gerek. Fed için beklentiler bir faiz artışı gelmesi yönünde. Belki bu beklenti önceden fiyatlandı ama Fed’e sayılı günler kala bu beklentinin fiyatlamalar üzerinde pozitif bir etki oluşturmasını bekleyebiliriz. ABD Başkanı D. Trump’ta olağanüstü bir gelişme ile piyasanın karşısına çıkmaz ve doların düşmesine de neden olmazsa, açıkçası önümüzdeki günlerde doların pozitif seyrini korumasını bekleyebiliriz. Kısacası, ortam dolar/TL'nin geri çekilmesini desteklemediği gibi yukarı yönde tepkisinde de zayıf kalmasını sağlıyor. Kurun yatay ve yönsüz olduğunu söyleyebiliriz. Bugün içinse veri takvimi sakin dolayısıyla veri bazlı hareketler kur üzerinde beklenilmeyebilir" dedi.

İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Karadağ teknik olarak ise şöyle analiz etti: "Dolar/TL kuru için 4.58 seviyesini destek noktası olarak izlemeye devam ediyoruz. Kur, bu hafta 4.58 seviyesine kadar geri çekilmesine karşın bu seviyenin altına doğru hareket etmekte zorlandı. Dolayısıyla, buradan tepkiler geldiğini gözlemliyoruz. Kur, bu destek noktasının altına geçemediği müddetçe yukarı yönde hareket edebileceğini söyleyebiliriz. Ancak, 4.63-4.64 bölgesinin üzerine yerleşebilecek gücü olmayabilir. En azından kuru bir süre 4.58-4.64 aralığında yatay bir şekilde izleyebiliriz."

GÖZLER MERKEZ BANKALARINDA
Bankacılar 24 Haziran seçimleri öncesi piyasalarda TCMB'nin sadeleştirme ve yeni olası sıkılaştırma adımlarının yakından izlendiğini, bunun dışında ABD ve Avrupa merkez bankalarının önümüzdeki hafta açıklayacaklarını faiz kararının da piyasada izlenen önemli bir gelişme olduğunu belirttiler.
ECB ve Fed öncesi ise gözler bugün başlayacak ve yarın sonuçları açıklanacak TCMB faiz kararında olacak.

Güncellenme Tarihi : 7.6.2018 14:17

İLGİLİ HABERLER