Ekonomi
  • 4.3.2005 00:04

MÜSİAD, GESİAD, NOSAB, İTSO VE YISİAD : ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞ HALKIN CEBİNE YANSIMIYOR

BURSA (İHA) - Bursa'daki iş dünyası kuruluşlarının temsilcileri, DİE tarafından açıklanan şubat ayı enflasyon oranlarının, Türkiye'de artık enflasyonun ülke gündem ülke gündemin kalktığını; ancak geciken yapısal reformların başka sıkıntıların ortaya çıkarttığı yönünde ortak görüş belirttiler.


Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Başkanı Dr. Ahmet Özkul, enflasyondaki düşüşün devam ettiğini belirterek, hükümetin bu konuda zoru başardığını söyledi. Özkul, ekonominin iyi yolda olduğunu ifade ederek, "Hükümet yapısal reformları da başlattı. Elbette piyasalarda bazı sıkıntılar olduğu gerçek. Ancak yüksek enflasyondan kurtulan ülkemizde bu sıkıntılar da zamanla aşılacak" dedi.

 
Bursa Genç Sanayici, İşadamları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Denizhan Sezgin ise yaptığı açıklamada, enflasyonda başarılı olan hükümetin iş dünyasını rahatlatacak yapısal reformlarda da acele etmesi gerektiğine dikkat çekti. Sezgin, piyasalardaki daralmanın özellikle de likidite daralmasının yol açtığı krizin had safhaya yükseldiğini ifade ederek, "Elbette düşük enflasyon birçok sıkıntıyı bertaraf etti. Ancak stagfilasyon havasına girmeden piyasaya sıcak para akışı sağlanmalıdır. Sürekli ifade ettiğimiz yapısal reformlarda daha hızlı adımlar atılmalıdır" diye konuştu.


Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) Başkanı Yalçın Aras da iş dünyasının yüksek enflasyon yüzünden uğradığı sıkıntıların nihayet sona erdiğini söyledi. Aras, alınan sonuçların enflasyonda özlenen noktaya yaklaşıldığını ve uzun süreli olmasının da başarının kalıcı olacağı umudunu yeşerttiğini dile getirerek, "Tabii ki ekonominin tek hastalığı enflasyon değil. İş dünyasının başka sıkıntıları da var. Vergi indirimi bize göre yeterli değil. Enerji çok pahalı, SSK primleri de bize göre yüksek. 2005 yılında bu sorunlarında çözülmesini umuyoruz. İstihdamı arttırabileceğimiz destekler bekliyoruz. İş dünyası olarak ekonomiyi ayağa kaldırmaya çalışan hükümete desteğimiz sürecek" şeklinde konuştu.


İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Anıl, son dönemde kararlılıkla mücadele edilen enflasyonda iyi bir noktaya gelindiğini söyledi. Anıl, enflasyonun düşük olmasına rağmen piyasalarda yaşanan sıkıntının giderilmesi için ekonomiye sıcak para da sokulması gerektiğinin altını çizdi. Anıl, "Emisyonun daralması dengeleri önemli ölçüde sarstı. Hükümet iç piyasadaki sıkıntıyı çözmek için İhracat ağırlıklı çalışan sektörlerin önünü biran önce açmalıdır. Bunların yanısıra sürdürülebilir ve yüksek büyümenin sağlanması, geleceğimizi tehdit eden işsizliğin azaltılabilmesi, makroekonomik istikrarın güçlendirilmesi ve yapısal reformların sürdürülebilir olması gerekir" dedi.


YISİAD (Yıldırım Sanayici ve İşadamları Derneği) Başkanı Kurban Yolcu, şubat ayında enflasyonun yeniden düşük çıkmasını sevindirici olduğunu ancak bunun tek başına bir anlam ifade etmeyeceğini söyledi. Yolcu, açıklamasında fiyat düşüşlerinin daralan talepten kaynaklandığını alım gücü düşen vatandaşın para harcamaması nedeniyle piyasaların kilitlendiğini dile getirerek, şunları söyledi:


"Biz yapısal reformlardaki gecikme sonucunda sıkıntı içindeyiz. Piyasada nakit para olmayınca işler zor yürüyor. Birçok işadamı sermayesinden tüketiyor. İleride büyük bir kriz çıkmaması için uğranan zarlara önlemler alınmalı. Vergi düşürülmesi, diğer girdilerin azaltılması hem dış piyasalarda ki rekabet gücümüzü arttırır hemde iç piyasayı canlandırır."

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:13

İLGİLİ HABERLER