Ekonomi
  • 10.3.2017 08:13

Onbinlerce kişiye müjdeli haber O para bu ay yatıyor...

7 Ocak 2015’ten önce emekli olan memurlara 30 yıldan fazla çalışmaları nedeniyle ek ikramiye ödenecekti. Yasa 27 Ocak’ta çıkmıştı. Ödeme 3 ay içinde yapılacaktı. SGK, hazırlıkları tamamladı. Hak sahiplerine 7500 liraya kadar ödeme var.

Memur emeklisinin merakla beklediği ek ikramiye ödemeleri yakında başlıyor. Olay neydi? Hatırlayalım. 27 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yasa ile 7 Ocak 2015’ten önce 30 yıldan fazla çalışarak emekli olanlara ek ikramiye ödenecek. İkramiye 30 yılın üzerindeki her tam 1 yıl için verilecek. Hak sahiplerine, dul ve yetimlerine bu kapsamda 1 yıl yani 27 Ocak 2018’e kadar başvuru süresi tanındı.

KALANI FAİZİYLE ÖDENECEK

Yasaya göre; 1 yıllık süre içinde başvuru yapmayanlar hakkını kaybedecek. Başvuru yapanlara ise ikramiyenin 7500 lira kadar olan kısmı başvuru tarihinden itibaren ‘üç ay içinde peşin’ yatırılacak. Kalan tutarın ödemesi ise kanuni faiziyle birlikte takip eden yılın aynı ayında yapılacak. Ocak sonu itibarıyla başvuruları almaya başlayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ikramiyeleri ödemeye hazırlanıyor.

DOSYA İNCELEMESİ TAMAM

Alınan bilgiye göre; gelecek hafta Çarşamba gününe kadar tüm başvuruları değerlendirecek olan SGK, değerlendirme sonucunda uygun bulunan tüm memur emeklilerine ve hak sahiplerine bu ay veya en geç Nisan’da toplu ödeme yapacak. Ödeme, emekli olunan tarihteki maaşa göre yapılacak. Emekliye yatacak en düşük ikramiye 100 lira olacak. Eğer 30 yılın üzerindeki süre 2 yıldan fazla ise her 1 yıl 50 lirayla çarpılarak ödenecek.

YAKIN ZAMANDA EMEKLİ OLANLAR DAHA AVANTAJLI

Yakın tarihte emekli olan daha fazla, 2000’den önce emekli olan ise daha az ikramiye alacak. Örneğin; 37 yıl çalışan bir memur 2200 gösterge ile 1 Ocak 1955’te emekli olsun. Bu emekliye normalde her 1 yıl için 10 lira ikramiye ödenecekti. Ancak yasaya eklenen madde ile yıllık ek ikramiye en düşük 50 lira olarak belirlendi. Buna göre 7 yıl için 350 lira ödenecek. Ocak 2014’te emekli olan aynı durumdaki emekliye ise 14 bin 280 lira verilecek.

SGK'YA BAŞVURU TARİHİ ÖNEMLİ

Dava açan ve davaları henüz sonuçlanlanmamış olan emekli ile hak sahiplerinin ek ikramiyesi, dava öncesi SGK’ya yapılan başvuru tarihi dikkate alınarak işletilecek ve yasal faiziyle ödenecek. Mahkemeler, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce açılmış davaları bitirecek. Yargılama giderlerini Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ödeyecek. SGK da 27 Ocak’tan önce yaptığı itiraz başvurularından vazgeçmiş sayılacak.

Güncellenme Tarihi : 10.3.2017 10:19

İLGİLİ HABERLER