Ekonomi
  • 30.3.2010 14:06

PATRONLAR DA İŞSİZLİĞE KARŞI HAREKETE GEÇİYOR

Daha sonra işçi sendikalarıyla da görüşecek olan işadamları çözüm önerisini nisan ayında Başbakan Erdoğan'a sunacak

İş dünyası işsizliğe çözüm bulmak için bir araya geliyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun çağrısı üzerine bugün saat 11.00'de TOBB'un İstanbul'daki merkezinde buluşacak olan patronların gündemi işsizlik olacak. Hisarcıklıoğlu'nun başkanlık yapacağı toplantıya Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Müstakil İşadamları Derneği (MÜSİAD), Türkiye İşverenler Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Bankalar Birliği, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK), Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD), Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) ve Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) katılacak. Toplantıya bu örgütlerin başkanlarının yanı sıra başkan yardımcıları ve konu ile ilgili uzmanlar da katılacak.

GENÇLERE ACİL İŞ BULMAK GEREKİYOR

İşverenler, 'Türkiye'de işsizlik artık kronik bir sorun haline geldi. Ekonominin büyüdüğü dönemlerde bile işsizlik oranlarında düşüş yaşanmadı. İşsizlik özellikle gençler arasında oldukça yoğun ve her yıl üniversitelerden, meslek liselerinden yüzbinlerce kişi mezun oluyor. Bu gençlere iş bulmamız gerekiyor' düşüncesiyle ortak eylem planı hazırlama kararı aldı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu 'Türkiye'de yapısal bir sorun haline dönüşen işsizlik sorununu şu anda çözüyor olmamız gerekiyordu. Son 10 yılda her yıl istihdama yeni 700 bin kişi yerine 1 milyon kişinin katılması bekleniyor. Bu köklü bir sorun ve hep beraber düşünerek, ortak aklı ortaya çıkarmamız gerekiyor' dedi.

YASAL MEVZUAT YENİLENMELİ

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Başkanı Tuğrul Kutadgobilik, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu üyesi Cansel Başaran Symes, iktidar ve muhalefet partilerini ziyaret etti. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Başbakan Erdoğan görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada 'Önümüzdeki dönemde ekonominin toparlanma sürecinin kuvvetlendirilmesi için gerekli gördüğümüz yasal mevzuat değişiklikler hakkındaki önerilerimizi ilettik. Birincisi Meclis'in gündeminde bekleyen 60 maddesi görüşülmüş Türk Ticaret Kanunu. İkincisi Borçlar Kanunu. Üçüncüsü Hukuk Muhakemeleri Kanunu. Dördüncüsü Ticari Sır ve Kişisel Sırlara İlişkin Düzenlemeler.

AK PARTİ GENEL MERKEZİ'NDE 1 SAATLİK EKONOMİ ZİRVESİ

DÜN TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİSK Genel Başkanı Tuğrul Kutadgobilik, MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan ve TÜSİAD Yönetim Kurulu üyesi Cansel Başaran Symes, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la AK Parti Genel Merkezi'nde yaklaşık bir saat görüştüler. Hisarcıklıoğlu, Başbakan Erdoğan'a ekonominin toparlanma süreci için gereken yasal mevzuat değişikliklerine ilişkin önerilerini ilettiklerini ve Baykal ile Bahçeli'yi de ziyaret edeceklerini söyledi. Hisarcıklıoğlu ayrıca, bir başka önemli konu olan işsizlikle ilgili de üç siyasi partiden destek beklediklerini ifade etti.

Strateji belirleyip işçilerle de görüşülecek

TOBB yetkilileri, bu toplantının ilk adım olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydederek 'İlk toplantıya sadece işverenler davet edildi. Daha sonra gerekirse işçi sendikalarıyla da görüşmeler yapılacak' diyor.

Toplantıya katılacak kurumlar, işsizlik konusundaki çözüm önerilerini sunacak. Bu öneriler örgütleri temsil eden uzmanlar tarafından değerlendirilip son hali verilerek ortak eylem planı oluşturulacak. Bu planda hükümetin yapması gerekenlerin yanı sıra işverenlerin sorunun çözümü için yapmaları gereken başlıklara da yer verilecek. Nisan ayı içinde de söz konusu eylem planı başkanların katılımıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile paylaşılacak. TOBB'dan örgütlere giden davet metni: İşsizlik, Türkiye'nin önemli ve yapısal bir sorunu haline gelmiştir. Sosyal boyutu da olan bu sorun Türkiye'deki tüm kurumları yakından ilgilendirmektedir. İşsizlik konusunda işveren kuruluşları olarak gerek bizlerin ne yapabileceği, gerekse bu konuda hükümetten beklentilerin tartışılacağı bir toplantı yapılmasının faydalı olacağı düşünülmektedir. bugün saat 11.00'de TOBB İstanbul Hizmet Binasında gerçekleşecek söz konusu toplantıya birliğinizi temsilen katılmanız ve işsizlik konusunda önerilerinizi paylaşmanız bizleri memnun edecektir.

AKŞAM

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 09:16

İLGİLİ HABERLER