Ekonomi
  • 4.12.2016 11:18

Perakendede hedef 16 bin çalışan

2016 yılında yaşanan terör olayları, darbe girişimi ve son olarak dolar kurundaki artış, pek çok sektörü olumsuz etkiledi. Perakendede ise bir yandan kapanan firmalar olurken, bir yandan da tam gaz mağaza açılışlarına devam eden ve yeni istihdam yaratan şirketler oldu. Kriz kimileri için fırsat yarattı. Perakendeciler 2017’den umutlu. Markalar her yıl olduğu gibi 2017’de de on binlerce kişiyi işe alacaklar. Tüm perakende sektörünün 2023’de ise 1 milyon 250 bin yeni istihdam yaratması bekleniyor.

149 üye firmayı ve bu firmalara ait 499 markayı temsil eden Birleşmiş Markalar Derneği’ne (BMD) üye firmaların, bugün itibariyle yarattıkları istihdam 375 bin. Deloitte’nin raporuna göre BMD markaları, 2023’te 675 bin kişiye yeni istihdam yaratacak. Tüm perakende sektörü ise 2023’te 1 milyon 250 bin yeni istihdam yaratacak. BMD Başkanı Sinan Öncel, bu rakamlara ‘iyimser hava ve yatırım iştahı devam ettiği sürece’ varılabileceğini söylüyor. 

Öncel, “Biz 2017 için kesinlikle iyimseriz. Çünkü çok dinamik ve çok hızlı yaraları saran bir yapımız var. Çok olumsuzluklar yaşadık ama kaldığımız yerden hızla devam ediyoruz. Büyük projeler durmadan devam ediyor. Gidecek yolumuz var, aynı zamanda sirkülasyon da çok yüksek olduğu için işe alımlar devam ediyor. Örneğin üniversiteyi kazanan bir genç okulu bitene kadar perakende de çalışıyor. Ya da kendi alanında iş bulamayan birisi, kendi işini bulana kadar perakende de çalışıyor. Perakende, tüm sektörlere eleman yetiştiren bir sektör. Gençler şimdi kariyer yollarının da açık olduğunu görüyorlar, bir satış danışmanı genel müdür dahi olabilir” diyor.

Büyük perakende firmalarına 2017 hedeflerini sorduk, hepsi 2017’de mağaza açılışlarına ve yoğun şekilde işe alım yapmaya devam edecekler. Sektör büyümeye devam ettiği ve tam doyuma ulaşmadığı için satış temsilcisinden mağaza yöneticisine, tasarımcısından idari kadrolara her kademe için pek çok kariyer fırsatı var.


MARKALARIN 2017 HEDEFLERİ

LC Waikiki: 3 bin kişi

LC Waikiki’nin Türkiye’de 442, yurtdışında 269 olmak üzere toplamda 711 mağazası var. Mevcutta 32 bin 500 çalışanı olan LC Waikiki, 2017’de yurtdışında 100, yurtiçinde ise 30-40 yeni mağaza açacak. LC Waikiki Mağazacılık İK Direktörü Gökhan Denizhan, 2017 yılında merkez ve mağazalarda yaklaşık olarak ilave 3 bin kişiyi istihdam edeceklerini söylüyor: “Önceden geçici bir istihdam alanı olarak görülen perakende şirketleri, bugün gençlere kariyer yolunda adım adım ilerleyebilecekleri, satış temsilciliğinden mağaza yöneticiliğine, mağaza yöneticiliğinden merkez ve ülke operasyonlarına ilerleyebilecekleri hatta yurtdışında uluslararası tecrübe kazanabilecekleri bir referans noktası haline gelmeye başladı. Son derece dinamik bir yapıda olan, hareketli ve bir o kadar heyecan verici bir çalışma ortamı sunan perakende sektörü de gençlerin bu dinamizmi ve vizyonundan çok yararlanmakta.”

Migros: 5 bin 500 kişi

Migros’un yurtiçi ve yurtdışında toplam 1.590 mağazasında 25.279 çalışanı var. 2017’de 150 – 200 mağaza açma hedefi bulununa Migros, yıllık ortalama 5.500 kişiyi işe alıyor. Her iş saatinde 6 kişi bünyelerine kattıklarını söyleyen Migros Ticaret A.Ş. İK Direktörü Olcay Yılmaz Nomak, “Hızlı büyümemiz doğrultusunda en yoğun alımı mağaza kadrolarımız için mağaza yöneticisi ve mağaza personeli olarak yapıyoruz. Merkez kadrolarımızda ise ihtiyaçlar doğrultusunda yıl içinde çok farklı birimler için alımlarımız söz konusu olabiliyor. Genel müdürlük kadromuz dışında, mağazalarımızın bağlı bulundukları bölge müdürlüklerimiz ve bölge direktörlüklerimiz için de işe alım yapıyoruz. Saha satış pozisyonlarında tüm bölümleri değerlendirmekle birlikte gıda mühendisliği ve veterinerlik bölümleri mezunları tercih ediyoruz” diyor.

DeFacto: 2.500 kişi

DeFacto’nun merkez ofis, mağazalar ve depoları dahil olmak üzere 10 bin 500’ün üzerinde çalışanı var. 2017’de yurt içinde 30, yurtdışında ise 70 mağaza açmayı hedeflediklerini söyleyen DeFacto İK ve Finanstan Sorumlu Başkan Yardımcısı Önder Şenol, “2017’de yaklaşık 2 bin 500 kişiye daha istihdam sağlayacağız. Öncelikle adayların pozisyonlarına uygun deneyim, dil bilgisi ve eğitimde olmalarını bekliyoruz. Perakende sektörünün dinamik yapısından dolayı tüm adaylarımızda ‘değişime açıklık, esneklik, başarı ve sonuç odaklılık’ en başta aradığımız yetkinliklerdir. Bu yetkinlikleri olan ve sabır gösteren çalışanlar için perakende çok önemli fırsatlar var” diyor.

Boyner bu yıl 2 bin kişi bünyesine kattı

Boyner Grup, lüks moda marka mağazalarından, çok katlı perakendeciliğe, e-ticaretten mobil ticarete uzanan farklı perakende formatlarında hizmet veriyor. Şu anda grup şirketleri olan A&Y Marka Mağazacılık, Beymen, Boyner Büyük Mağazacılık, BR Mağazacılık, Hopi, Morhipo ve Wepublic’te toplam 10 bin çalışanları var. 

Türkiye genelinde 500’den fazla mağazada ve internet satış sitelerinde hizmet veren Boyner Grup, 2016 yılında farklı lokasyon ve rollerde yaklaşık 2 bin kişiyi bünyesine kattı. 2017 yılında da önemli lokasyonlarda yeni mağaza açılışlarına ve mevcut mağazaların da daha verimli olması için çalışmalara devam edeceklerini söyleyen Boyner Grup Başkan Yardımcısı İdil Türkmenoğlu, “Perakende geleneksel olarak ülke büyümesinin en az 2 katı büyüyen bir sektör. 2016 yıl sonunu yüzde 9’luk bir büyümeyle tamamlayacağı öngörülüyor. Geçtiğimiz yıl da toplam 663 milyar liralık bir ciroya ulaşmıştı. Sektörde her yıl ortalama 50 bin yeni istihdam yaratılıyor. Perakendede gerçekten iş var” diyor.

Koton: 2 bin kişi

Türkiye ve uluslararası organizasyonumuzda 350’nin üzerinde mağazası ve 10 bin çalışanıyla Koton, 2017’de de hem yurtiçinde hem de yurtdışında mağaza açılışlarına devam edecek. Koton Genel Müdür Yardımcısı Ayça Haznedaroğlu, “Koton olarak her yıl yaklaşık 2 bin kişilik yeni istihdam yaratıyoruz, 2017’de de büyümemize paralel istihdam yaratmaya devam edeceğiz. Çok geniş bir istihdam yelpazesine sahip olan perakende sektörü, özellikle de hızlı moda, iç dinamikleri ve istihdam yapısıyla da çok özel bir konuma sahip. Bununla birlikte Koton, Türkiye’de ve globalde çok hızlı büyüyen bir organizasyon. Bu dönüşüm ortamı da, doğal olarak çalışanlarımıza sürekli öğrenme ve gelişim fırsatını, terfi ve yurtdışı çalışma imkânlarını da beraberinde getiriyor.”

FLO Mağazacılık: 130 mağaza

FLO Mağazacılık, 2016 yılı içinde 100’e yakın yeni mağaza açtı. Şu anda FLO ve Sport in Street markalarıyla beraber yurtiçinde 400’ün üzerinde, yurtdışında ise 50’ye yakın mağaza var. Yıl sonunda çalışan sayısının 7.153 kişi olacağını ön gördüklerini söyleyen FLO Mağazacılık İK Direktörü Ersin Aydın, “2017 yılında 130 yeni mağaza açmayı hedefliyoruz. Öncelikle Türkiye’de 40 FLO, 45 Sport in Street mağazası açmayı; yurtdışında ise yakın coğrafyada 45 FLO mağazası açmayı planlıyoruz. 2017’de 2 bin kişiye yakın yeni işe alım yapacağız. 2017 yılı sonunda toplam çalışan sayımızın yaklaşık 8.850 kişi olmasını hedefliyoruz.”

McDonalds; 10 franchise

McDonald’s Türkiye’de bugün 42 ilde yaklaşık 260 restoran ile faaliyet gösteriyor. 78 restoranı ise işletmeciler tarafından yönetiliyor. McDonald’s Türkiye, 5 bin kişiye istihdam yaratıyor. 2017 yılı sonuna kadar yaklaşık 10 restoranı franchise vermeyi hedeflediklerini söyleyen McDonald’s İK Direktörü K. Mehmet Büyükçolak, “İstihdam politikalarımızı 2017 yılı içerisinde açacağımız yeni restoran sayımıza göre belirleyeceğiz. Restoranlarımızı yıl içerisine yayılacak şekilde açıyoruz bu nedenle işe alımlarımız tüm yıl sürüyor. Her restoranımızda ortalama 20 ekip üyesi ve 4 yönetici çalışıyor” diyor.

D&R: 18-20 mağaza açacak

Türkiye’de 27 ilde, 147 mağazada toplam 1.700 çalışanı olan D&R, 2017’de 18-20 mağaza açacak. Mağaza ve merkez kadroları olmak üzere yaklaşık 250 kişilik ek istihdam yaratılacak. Ülkemizde perakende sektörünün hızla büyüdüğünü ve perakendeyi de sadece mağazalar değil, online satış kanalları diye de düşünmek gerektiğinin altını çizen D&R İK Direktörü Murat Karakaş, “Bizim şirketimizde de en alt seviyeden başlayıp çok üst düzeylere kadar ilerleyebilmek mümkün. Üstelik söz konusu basamakları hızlıca tırmanabiliyorlar. Evet zorlukları var, evet dikensiz gül bahçesi değil ancak keyifli yanlarını yakalayınca vazgeçilemeyecek bir sektör. Sahne tozu yutmak gibi. Bir kere içinize işleyince devam ediyorsunuz” diyor.

Yataş Grup: 100 mağaza

Yurtiçinde ve yurtdışında toplam 282 konsept mağaza ve 450 satış noktası ile 2 bin kişiye istihdam sağlayan Yataş Grup,  2017 yılında da 80’i yurtiçinde 27’si ise yurtdışında olmak üzere 100’ün üzerinde mağaza açmayı planlıyor. Fabrikalar, mağazacılık ve merkez olarak da yaklaşık 500 kişilik alım yapılması planlanıyor. Yataş Grup İK Direktörü Ertuğrul Kaya, “Perakende sektörü sürekli yükselen büyüme hızı ve yarattığı istihdam hacmi ile Türkiye ekonomisi için lokomotif sektörlerden biri. 2015 yılında 650+ milyar TL ciro büyüklüğüne ulaştı sektör. Bu denli büyük ve büyümeye devam eden sektör bir yandan binlerce kişiye yeni iş fırsatı yaratırken, mevcut çalışanlar için de alternatif kariyer imkânları sunmaya devam ediyor” diyor.

Adil Işık; 400 kişi

Türkiye’de toplam 118 mağazası, 2.000 kişilik kadrosu ile hizmet veren Adil Işık Group, 2017 yılında yeni açılacak yurtiçi mağazaları, mevcut mağazalarımızın yedekleme ve değişim planları ve yeni girilecek İtalya ve Almanya pazarı düşünüldüğünde satış ekibine yaklaşık 300-400 kişilik alım yapılacak. Stratejik Planlama ve İK’dan Sorumlu Direktör Eşref Açık, “Tüm kadrolar için kararlılık, değişim ve gelişime açıklık en önemli kriter” diyor.

Penti: 18 mağaza

Türkiye genelinde 306 mağaza ile hizmet veren Penti, bu yılı 310 mağaza ile kapatmayı hedefliyor. 2017’de Türkiye’de 18 mağaza daha açacaklarını ve ilave 100 kişilik istihdamla çalışan sayılarını 2.900’e çıkaracaklarını söyleyen Penti Perakende Grup Başkanı Mert Karaibrahimoğlu, “Perakende sektörü ülkemizde özellikle son 10 yılda ciddi bir yükseliş trendinde. Global zincirlerinde atağa geçmesi sektörü istihdamda ciddi anlamda ön plana çıkarıyor. Dolayısıyla sektörde her kademede ciddi bir yetişmiş insan kaynağı ihtiyacı oluşmuş durumda” diyor.

Homestore: 15 mağaza

4 tanesi Franchise olmak üzere toplam 19 şubesi ve 150 personeli bulunan Homestore, 2017’de 15 mağaza açmayı hedefliyor. Bu doğrultusunda ortalama 75- 80 kişiye iş imkanı sunacak. İşe alımda ilk etapta fiziksel özelliklere, diksiyona, eğitime, daha önceki iş tecrübeleri ve iletişim becerilerine bakılıyor.

Güncellenme Tarihi : 4.12.2016 12:28

İLGİLİ HABERLER