Ekonomi
  • 13.10.2006 15:11

TOKİ'DEN ŞARTSIZ SATIŞ: İŞTE ÖDEME SEÇENEKLERİ!..

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), orta ve ortanın üstü gelir grubuna yönelik yaptığı İstanbul-Halkalı, Ankara-Turkuaz Vadisi ve Adapazarı-Ayçiçeği Vadisi projelerindeki toplam bin 850 konutu, açık (şartsız) satışa çıkarıyor.
      Bu yıl daha önce de açık satışa çıkarılan konutların fiyatı, önceki satış fiyatlarına göre ortalama yüzde 7 artırıldı. Satışlarda, peşin ödeme halinde, fiyatlarda yüzde 25 indirim uygulanacak. Satışlara Ziraat Bankası aracılık edecek ve peşin alımlarda, aylık yüzde 1,55 faiz ile kredi kullandıracak. Banka, piyasada faiz oranlarında indirim olması halinde, faizi yeniden değerlendirecek.
      Verilen bilgiye göre, konut satışlarında başvurular 18 Ekim'de başlayacak, 22 Aralık'a kadar devam edecek.
      Konut bedellerinin yüzde 20'sinin ödenmesi halinde, 48 ay vade uygulanacak. Konut bedelinin yüzde 30'unun ödenmesi halinde ise fiyatlarda yüzde 10 indirim yapılıp 60 ay vade, yüzde 40'ının ödenmesi halinde de yüzde 15 indirim yapılıp 72 ay vade uygulanacak.
      Ankara-Turkuaz Vadisi konutlarında, yüzde 40 peşinat ödenmesi halinde, fiyatlarda yüzde 15 indirim yanında, vade 96 kaya kadar uzatılacak. Bu proje kapsamında, Mayıs-Haziran yapılan açık satışa, ekonomideki dalgalanmanın etkisiyle fazla başvuru olmamıştı.
      Ankara-Eskişehir yolu üzerinde uygulanan projede açık satışa çıkarılan 4 bin 426 lüks konuta 450 civarında başvuru gelirken, kamu kurumlarından gelen örgütlü talep sahipleri de "fiyatları yüksek bulup, sosyal projeleri bekleyeceklerini" bildirmişti.
      İstanbul-Halkalı'da açık satışa sunulan 771 konutun fiyatı 101,1-332,9 bin YTL, Ankara Turkuaz Vadisi'nde satışa sunulan 792 konutun fiyatı 83,3-235,1 bin YTL, Adapazarı-Ayçiçeği Vadisi'nde satışa çıkarılan 287 konutun fiyatları 74,5-186,5 bin YTL arasında değişiyor.
      Açık satışlarda, "konut sahibi olmama, daha önce TOKİ'den konut kredisi kullanmamış olma" gibi şartlar aranmıyor. Başvuru önceliğine göre konut seçiliyor.
      TOKİ'nin, birçok ilde 9 binden fazla konut için daha önce başlattığı açık satışlar ise devam ediyor.
     
     TBMM LOJMANLARI, AÇIK ARTIRMA İLE SATILIYOR

      Yeni proje uygulamak için hazırlık yapılan TBMM lojmanlarındaki 163 lüks konut da açık artırma ile satışa sunuluyor.
      B11 ve B12 bloklarda yer alan dairelerin satışına ilişkin açık artırma, 31 Ekim'de, saat 14.00'te, TOKİ merkezinde, her bir daire için ayrı ayrı yapılacak. Büyüklükleri 55-220 metrekare arasında değişen konutların açık artırmaya esas fiyatları 139,3-402,5 bin YTL arasında değişiyor.
      Bloklarda bulunan 825 metrekarelik 2 dairenin ihaleye esas fiyatı ise 918,5 bin YTL olarak belirlendi.
      Artırma sonucunda, bireysel katılımcıların verdikleri en yüksek teklifler ile teklif verilmeyen bağımsız bölümlerin muhammen bedelleri toplamına yüzde 7 artış uygulanarak, toplu teklif verenler arasında yeni bir açık artırma yapılacak. İhale sonucu değerlendirmesinde öncelikle toplu teklifler dikkate alınacak. Uygun bulunması halinde ihale, şartnameye uygun toplu teklif verene ihale edilecek.
      İdarece toplu tekliflerin uygun görülmesi ve en yüksek toplu teklifi verene ihale edilmesi halinde, bireysel teklif verenlerin teklifleri dikkate alınmayacak. Toplu teklif verilmemesi halinde, şartnameye uygun en yüksek teklif veren bireysel katılımcıya konut satılacak.
      Açık artırmaya sunulacak gayrimenkullere toplu teklif alınması sırasında, yüzde 7 artış uygulanmış bedel ile yapılacak olan artırmadan sonra oluşacak fark oranı toplamı, o bloktaki tüm taşınmazlara aynı oranda yansıtılacak.
      Açık artırmaya ilişkin bankacılık hizmetlerini de Ziraat Bankası yürütecek. Açık artırmaya katılabilmek için, 16-31 Ekim tarihleri arasında Ziraat Bankası'nın ilgili şubesine başvurup, 20 bin YTL ihaleye katılım bedeli ödemek gerekiyor. Toplu teklif vermek isteyen ihale katılımcıları ya da vekillerinin, her bir katılımcı adına ayrı ayrı katılım bedeli yatıracak.
      Lojmanlar, açık artırmaya vadeli muhammen bedellerle çıkarılacak. Vadeli satışlarda yüzde 25 peşinat ödenmesi halinde 48 ay vade uygulanacak. Yüzde 35 peşinat ödenmesi halinde 60 ay vade uygulanacak ve ihalede oluşan bedelden yüzde 5 indirim yapılacak. Yüzde 45 peşinat ödenmesi halinde 72 ay vade uygulanacak ve ihale bedeli üzerinden yüzde 10 indirime gidilecek. Bireysel ve toplu teklif veren tüm katılımcılar, aynı vadelerden yararlanabilecek.
      Toplu teklif ihalesi üzerinde bırakılan katılımcıların peşin ödemede bulunması halinde yüzde 5 toplu teklif indirimi, bu indirim yapıldıktan sonra da yüzde 22 peşin ödeme indirimi yapılacak.
      Peşin ödemelerde, bireysel ve toplu teklif veren ihale katılımcılarına yüzde 22 indirim uygulanacak. Vade süresince taksit ve borç bakiyesi her altı ayda bir, Ocak ve Temmuz aylarında, bir önceki altı aylık döneme ait memur maaş artış oranı dikkate alınarak, sözleşme imzalama tarihine bakılmaksızın İdarece belirlenecek orana göre artırılacak. Sözleşmeden doğan banka komisyonu ve vergileri de alıcı ödeyecek.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 02:28

İLGİLİ HABERLER