Ekonomi
  • 16.10.2016 09:21

Türk Telekom Suudiler’e satılır mı?

Saudi Oger’in yaşadığı kriz Türkiye’nin en önemli şirketlerinden biri olan Türk Telekom’u nasıl etkileyecek? Saudi Oger satış konusunda Suudi hükümetiyle anlaşırsa Oger Telekom’u da satmış olacak. Böylece Türk hükümetinin yeni ortağı Suudi Telecom yani Suudi Arabistan olacak!

TÜRK Telekom, telekom sektörünün oyun kurucularından önemli bir şirket. Bir süredir kamuoyu gündemine üst düzey yönetim değişikliği ile geliyor. İlk değişim FETÖ soruşturması ile yaşandı. CEO Erkan Akdemir ve bazı üst düzey bürokratlar gözaltına alınıp bırakıldıktan, sonra istifa ettiler.

Kısa bir süre önce ise CEO ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde 1000 gün kalan Rami Aslan gitti, yerine Türk Telekom’un özelleştirilmesinin ardından CEO olan Paul Doany yeniden geldi.

Aslında Türk Telekom’da yönetim değişikliği beklentileri FETÖ soruşturmasından önce de vardı. Çünkü Türk Telekom’un yüzde 55 hissesini özelleştirmeden alan Hariri ailesi sıkıntılı bir süreçten geçiyordu. Ve bu gelişmeler sınırların dışında yaşanıyordu.

Saudi Oger LTD’in Suudi Arabistan’daki inşaat şirketi ciddi bir krize girmişti. Oger Construction, petrol fiyatlarındaki gerileme sonrası Suudi Arabistan’da durgunluğa giren inşaat sektörü nedeniyle zora girmişti. Şirkette ağustos ayında yaşananlar, dünyabasınında “Hintli işçiler aç susuz kaldı” bilgisiyle yer almıştı.

Saudi Oger LTD iflasa doğru sürüklenirken bu krizi aşmak için de çareler arıyordu. Bu adımlardan biri elindeki varlıkları satmaktı.

SUUDİ HÜKÜMETİ VE TAV’LA MASADA
Son günlerde çeşitli kaynaklardan gelen iddialara göre Hariri ailesi Saudi Oger LTD’yi satmak için Suudi hükümeti ile masaya oturdu. Bir başka satış görüşmesinin ise işletmesini üç ortakla gerçekleştirdiği Medine’deki havalimanı için yapıldığı söyleniyor.

Bu iddialara göre Haririler havalimanında bulunan yüzde 33.3 oranındaki hisselerin yarısını satacaklar. Bu şirketin ortaklarından biri deTürkiye’den TAV. Yine iddialara göre TAV’ın da ilgili olduğu bu satış için görüşmeler sürüyor.

Türk Telekom’da özelleştirmeden sonra oluşan ortaklık yapısı ise şöyle:

“Saudi Oger’in yüzde 50 ortağı olduğuOger Telekom’un hisse oranı yüzde 55. Hazine’nin yüzde 30. Yüzde 15 ise halka açık.”

Analistlere göre Oger Telekom’un elindeki en önemli varlıklardan biri Türk Telekom. Ancak üç gün önce Bloomberg’in verdiği bir habere göre Oger, Türk Telekom’un 4.5 milyar TL’sini Türkiye devletine peşin ödemek için bankalardan aldığı kredinin taksitini ödeyemedi.

Şimdi merak edilen konu Saudi Oger’in yaşadığı bu kriz Türkiye’nin en önemli şirketlerinden biri olan Türk Telekom’u nasıl etkileyecek?
Saudi Oger satış konusunda Suudi hükümetiyle anlaşırsa Oger Telekom’u da satmış olacak. Böylece Türk hükümetinin yeni ortağı Suudi Telecom yani Suudi Arabistan olacak!

Kulislerde bu sorunun yanıtı merakla bekleniyor.

Güncellenme Tarihi : 16.10.2016 09:22

İLGİLİ HABERLER