Ekonomi
  • 9.5.2017 10:56

Türkiye bu ülkeleri tarım üssü yapacak

Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Afrika kıtasında bulunan ülkeler ile ilişkileri geliştirmeye verdiği önemin meyvelerini toplamaya başlıyor. Türkiye, 54 Afrika ülkesini 'tarım üretim üssü' yapacak

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'de 54 Afrika ülkesinin cumhurbaşkanı ve bakan düzeyinde katıldığı tarımsal iş forumu yapıldığını hatırlatarak, "Cumhurbaşkanımızın Afrika gezisinde oluşan muhabbet nedeniyle Türkiye'ye büyük ilgi var" dedi. Bakan Çelik, Afrika forumuna katılan bazı bakanların imkânları olmadığı için balık tutamadıklarını, ülkelerindeki balıkların bu nedenle yaşlanarak öldüğünü anlattığını söyledi.

ÇİN'E HEYET GİDECEK
Çelik, ülkelerin tek tek hangi alanlarda işbirliğine uygun olduğunu çıkardıklarını belirterek, "Sadece bir ülkede 8 milyon hektar arazi, iki nehir arasında bulunmasına karşın işlenemiyor. Orada bir işadamı suyu alıp tarlaya getirecek. Bir devlet kadar büyük arazi tarıma açılacak" dedi. Çelik, bazı yerlere TİGEM olarak girip daha sonra özel sektörün işletmesine açılabileceğini belirtti. Çelik, önümüzdeki günlerde Çin'e de gideceklerini belirterek, "Çin ile eğer süttozu bağlantısını kurarsak Türkiye'de hayvancılık rayına girer, uçar" dedi.

Afrika'ya dönük yeni bir planı devre soktuklarını, 54 Afrika ülkesine ziyaret trafiği başlatacaklarını ifade eden Bakan Çelik, "İşadamlarını da yanımızda götüreceğiz; balıkçılıksa balıkçılık, tarımsa tarım. İşadamlarımızı irtibatlandırıp döneceğiz" dedi.

Somali'den Türk balıkçılara davet

Somali Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanı Said Hüseyin Iyd, ülkesinde balıkçılık sektörünün yatırımcılar için büyük potansiyel taşıdığını belirterek, "Türk balıkçılarını Somali'de avlanmaya davet ediyoruz." dedi.

Somali'den Türk balıkçılara davet

Iyd yaptığı açıklamada, Antalya'da düzenlenen Türkiye-Afrika Tarım Bakanları Toplantısı ve Tarım İş Forumu'nun kendileri için çok verimli geçtiğini söyledi.

Iyd, tarım bakanlarının bir araya geldiği toplantıda çok faydalı tartışmalar yapıldığına dikkati çekerek, Türkiye ve Afrika ülkeleri arasında tarımsal bilgi, ekipman ve ürünler hakkında fikir alışverişinde bulunduklarını dile getirdi.

Afrika'nın zengin kaynaklara sahip bir kıta olduğunun altını çizen Iyd, "Türkiye tarım alanında çok gelişmiş bir ülke. Türkiye ve Afrika arasındaki ortaklık bir kazan-kazan durumudur. Bunun bir parçası olduğumuz için çok mutluyuz." diye konuştu.

''SAĞLIK VE TARIMDA ETKİN GELİŞME KAYDEDİLDİ''

Iyd, Türkiye ve Somali arasında tarihi ve özel bir ilişki olduğuna değinerek iki ülke arasındaki iş birliğinde özellikle sağlık ve tarım alanlarında etkin gelişme kaydedildiğini ifade etti.

Somali ve Türkiye arasındaki ticaretin arttığını aktaran Iyd, "Geçen yıl 200 milyon dolara yakın bir ticaret hacmine ulaşıldı. Bu hacim daha da büyüyecek." dedi.

Iyd, Türk Hava Yolları'nın ülkeye kargo uçuşlarını da başlattığını hatırlatarak iki ülke arasındaki ticaret hacminin özellikle tarımsal ticaretin söz konusu uçuşlarla daha artacağını vurguladı.

''TÜRK YATIRIMCILARI GELİP BALIK AVLAMAYA DAVET EDİYORUZ''

Türk yatırımcılar için Somali'de önemli fırsatlar olduğuna dikkati çeken Iyd, özellikle balıkçılık sektörünün yatırımcılar için büyük potansiyel taşıdığını kaydetti.

Iyd, Somali'nin Afrika'nın en uzun kıyı şeridine sahip olduğunu belirterek, "Somali zengin balık miktarına sahip bir ülke. Dolayısıyla çok miktarda balık üretme şansımız var. Türk balıkçılarını Somali'ye gelmeye ve balıklar yaşlanmadan onları avlamaya davet ediyoruz." diye konuştu.

TARIM OKULU AÇILDI

Türkiye ve Somali arasında tarımsal iş birliği konusunda ise Iyd, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve İnsani Yardım Vakfı işbirliğinde 2012'de başlatılan proje kapsamında başkent Mogadişu'da hizmete açılan Somali Tarım Okulunu örnek gösterdi.

Iyd, söz konusu okulun Somali'de üst düzey bir eğitim sunduğunu belirterek, "Türk tarım okulu, Somalili ziraatçiler için uygulamalı eğitim imkanı sağlıyor. İyi eğitim araçları olan okul, tarımsal eğitimde çok iyi hizmet veriyor." dedi.

Okulun ülkedeki tarımsal eğitimde Türk desteğini arttırdığını ifade eden Iyd, bu gibi okulların sayısını arttırmak istediklerini ve Somalili ziraat teknisyenlerinin Türkiye ve Somali'deki tarım okulunda eğitim görmesi için Türk hükümetine talepte bulunduklarını dile getirdi.

Said Hüseyin Iyd, Türkiye'nin Sudan'da tarımsal arazi kiraladığının hatırlatılması üzerine, "Konuyla ilgili tüm fikirler masada. Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu'nun Ankara ziyareti sırasında Tarım Bakanıyla bu projelere ilişkin bir görüşmemiz oldu." ifadelerini kullandı.

 

Güncellenme Tarihi : 9.5.2017 20:44

İLGİLİ HABERLER