Ekonomi
  • 11.1.2008 10:09

VERGİ AFFI GELİYOR...

     Maliye Bakanlığı yeni bir vergi affının hazırlıklarını sürdürüyor. Referans Gazetesi'nin haberine göre hazırlanan taslak usulsüzlük cezalarının yüzde 50'sinin indirilmesini, naylon fatura kullananlarla ise uzlaşılmasını öngörüyor.
     
     'Vergi Barışı' için son denilmişti
      Maliye Bakanlığı vergi cezalarına sınırlı da olsa af getirme hazırlığı içinde. Oysa 2003 yılında çıkarılan Vergi Barışı'nın çıkarılması ve kapsamının genişletilmesinin ardından Maliye Bakanı Kemal Unakıtan bir kez daha af uygulaması yapılmayacağını söylemişti. Hazırlanan yasa taslağı naylon fatura kullananlara uzlaşma yolu açıyor, usulsüzlük cezalarında ise af getiriyor. Buna göre usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının yarısı indirilecek. İhtilaflı vergi ve cezalar uzlaşılırsa 18 ayda 18 eşit taksitte ödenebilecek. Geçmişte bu ödemelere faiz uygulanıyordu. Yeni tasarıyla faiz uygulamasına son verilecek. Ayrıca alacaklara gecikme zammı uygulanmayacak.
      "Bazı kamu alacaklarının uzlaşma yolu ile tahsili" hakkındaki yasa tasarısı taslağı hazırlayan Maliye, daha çok mahkemeye gitmiş olan mükelleflerle uzlaşma yolunu arıyor. Şükrü Kızılot'un önceki gün Hürriyet gazetesinde yayınlanan yazısına göre söz konusu tasarıdaki uzlaşma maddesi yürürlüğe girdiği tarihten önceki dönemlere ilişkin vergi mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri ve Danıştay nezdinde dava açma, ilgisine göre itiraz ve temyiz süreleri geçmemiş veya ihtilaflı olup kanun yolu tüketilmemiş bulunanlar; yasal düzenleme yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ayın sonuna kadar getirilen 18 ayda 18 eşit taksitte ödeme imkanından yararlanacak. Başvuru süresi 1 aya kadar daha uzatılabilecek. Bunun sonucu olarak Maliye, gecikme zammından vazgeçecek. Konuya yakın kaynaklar, bu yasa çalışmasının geçmişte tahsilatın hızlandırıması genel tebliğlerine benzer olduğunu ancak şimdi taksitlendirmede faiz alınmadığını belirtti. Uzmanlar, zaten uzlaşmaya yanaşmayan mükelleflerin mahkemeye gittiğini ve kanun taslağının amacına çok hizmet etmeyebileceğini söyledi.
     
     Naylon fatura kullanana uzlaşma yolu
      Hazırlanan taslakta naylon fatura kullananlara getirilen kolaylık ise dikkat çekti. Tek maddelik taslağın ikinci bendinde, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 344'üncü maddesine göre vergi ziyaı cezası kesilenlerin uzlaşmadan yararlanabileceği hükmü getiriliyor. Aslında naylon fatura kullananlar uzlaşmadan yararlanamıyor. Vergi zıyai cezası olarak uygulanan para cezası hesaplanan verginin üç katı olarak kesiliyor. Şimdi naylon fatura kullananlar da 18 ayda 18 eşit taksitten yararlanma imkanına kavuşacak. Ancak düzenleme hapis cezası ile yargılanmayı ortadan kaldırmayacak. Af olarak nitelendirilen bir başka düzenleme ise usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları için getiriliyor. Bu cezalarda yüzde 50 indirim yapılacak.
      Bu imkandan yararlanmak isteyenlerin tarh edilen vergi, resim, harçlar ve fon payları ile kesilen cezalara karşı dava açmamaları, açılmış davalardan uzlaşma tutanağı imzaladıkları tarihte vazgeçmeleri şart olacak. Uzlaşma tutanağı ile birlikte davadan vazgeçme dilekçesini uzlaşma komisyonuna veren mükelleflerin bu dilekçeleri ilgili yargı mercilerine gönderilecek. Bu düzenlemeden yararlanmak için başvuranların ve açtıkları davalardan vazgeçen mükelleflerin ihtilafları ile ilgili olarak daha önce verilmiş ve kanun yolu tüketilmemiş kararlar uyarınca taraflara tebliğ edilip edilmediğine bakılacak. İhtilafa ilişkin nihai karar kesinleşmişse düzenlemeden yararlanılamayacak.
     
     Zamanında geçen taksite yüzde 5 faiz
      Uzlaşmadan sonra anlaşılan taksitlerin süresinde ödenmemesi ya da eksik ödenmesi halinde ödenmemiş olan tutarların son taksit ödeme süresi sonuna kadar, ödenmeyen kısım ile birlikte her ay ve kesri için ayrı ayrı yüzde 5 fazlası ile ödenmesi şartıyla yine ödeme imkanından faydalanabilecek. İl özel idareleri ve belediyeler bu düzenlemenin getirdiği imkandan yararlanamayacak. Ayrıca yasa çıktıktan sonra uzlaşma komisyonlarının teşkili, uzlaşmaya müracaat etmeye yetkili olanların belirlenmesi, uzlaşmanın şekli, konu edilebilecek vergi, resim harç fon payı ve cezaların belirlenmesi gibi konular Maliye Bakanlığı tarafından yeniden belirlenecek

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 14:22

İLGİLİ HABERLER