Ekonomi
  • 23.1.2008 13:01

'WEBCAM' ENFLASYON SEPETİNE GİRDİ !

Buna bağlı güncellenen Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) sepetinde, gıda ve alkolsüz içecekler, giyim ve ayakkabı, ev eşyası, ulaştırma ve eğitim kalemlerinin ağırlığı arttı.
      Türkiye İstatistik Kurumundan (TÜİK) yapılan açıklamaya göre, 2008 yılbaşı itibariyle Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) ve TÜFE endekslerindeki mal ve hizmetlerin ağırlıkları güncellendi.
      Bu kapsamda, hanehalkı bütçe anketleri sonucu tüketimde önemini yitirdiği tespit edilen 9 ürün TÜFE sepetinden çıkarılırken, tüketimde önem kazanan 81 yeni ürün sepete dahil edildi.
      Buna göre TÜFE sepetinde kapsanan 779 mal ve hizmet sayısı 851’e çıktı.
      ÜFE sepetinde ise mevcut ürünlerin sepet içindeki ağırlıkları güncellendi.
     
     TÜFE SEPETİNE GİREN-ÇIKAN MADDELER
      Bu arada TÜFE sepetine, nar, vanilya, sirke, mayonez, neskafe 3’ü bir arada, elektrik sobası (ınfrared), buzdalabı poşeti, scooter motositlek, uydu alıcısı, webcam (bilgisayar için) girerken, nişasta, bornoz, radyatör, sulama hortumu, streç film, iğneciye ödenen ücret ve şeker ölçme aleti sepetten çıktı.
     
     TÜFE’DE AĞIRLIK DEĞİŞİMİ
      Güncellenen TÜFE’de sepetinde 12 ana harcama grubu için ağırlıklara bakıldığında ise gruplar içinde gıda ve alkolsüz içecekler, giyim ve ayakkabı, ev eşyası, ulaştırma ve eğitim kalemlerinin ağırlığı arttı.
      Alkollü içecekler ve tütün, konut, sağlık, haberleşme, eğlence ve kültür, lokanta ve oteller ile çeşitli mal ve hizmetlerin sepet içindeki ağırlığı ise azaldı.
     
     ÜFE SEPETİNDEKİ AĞIRLIKLAR
      ÜFE’de ise tarımın ağırlığı artarken, sanayinin ağırlığı azaldı.
      Tarımın alt kalemlerinde tarım ve ormancılık ürünlerinin ağırlığı artarken, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinin ağırlığı azaldı.
      Sanayinin alt kalemlerinde ise madencilik ve taşocakçılığının ağırlığı arttı. Bu grupta imalat sanayi ile elektrik, gaz ve su sektörünün payı ise azaldı.
      Toplamda tarım sektörünün endeks içindeki ağırlığı 18,17’den 19,84’e yükselirken, sanayi sektörünün ağırlığı ise 81,83’den 80,16’ya geriledi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 14:11

İLGİLİ HABERLER