Ekonomi
  • 3.5.2016 09:27

Yeni kimlik kartında kötü haber

Pilot uygulaması Bolu’da gerçekleştirilen yeni kimlik kartlarının dağıtımına Kırıkkale'de başlandı. 2018 yılına kadar dağıtımı tamamlanması beklenen ‘çip’li kimlik kartlarına yeni özelliklerin eklenmesiyle vatandaşlar kira ödemeye başlayacak.

Yeni kimlikler bir çok özelliği içerisinde barındırıyor. Adeta bir USB görevi görecek olan akıllı kimlik kartı kişinin parmak izi, biyometrik bilgiler, avuç izi ve damar bilgisine kadar neredeyse tüm önemli bilgilerini içerecek.

Kredi kartı büyüklüğünde olması sebebiyle taşınması daha kolay olan yeni kimlik kartları birçok işlemde de vatandaşa kolaylık sağlayacak. Hastane, eczane, okul, emniyet ve bankalardaki sistemlere entegre olacak kimlik kartlarıyla vatandaşların evrak işleri azalacak.

Ayrıca e-devlet uygulamalarında kimlik doğrulama aracı olarak da kullanabilecek. Böylelikle kurumlara giderek vakit kaybının önüne geçilecek. Elektronik imza özelliği sayesinde elektronik ortamda işlemler daha hızlı ve kolay şekilde çözülecek.

Tabi bütün bunlarında bir de bedeli olacak.

Türkiye’de e-imza hizmeti veren sayılı kuruluşlardan biri olan E-Güven’in Genel Müdürü Can Orhun, vatandaşların elektronik imzalarını yıllık bir ücret karşılığında bu kimliklerin içine entegre edebileceğini belirterek, “Yeni kimlik kartlarının üzerinde elektronik imzaya ayrılmış bir alan var. Bolu’da pilot uygulamada bu işi yaptık. İsteyenler e-imzasını kimliğine yükleyebilecek. Bunun karşılığında da yıllık 80-90 lira gibi bir ödeme yapacak. Bir anlamda kira ödeyecek” dedi.

Konuyla ilgili olarak TÜBİTAK’la çalıştıklarını ifade eden Orhun, kimlik kartlarına e-imzanın yanı sıra farklı özelliklerin de eklenebileceğini söyledi. Orhun, bunun için kimlik kartlarının kullanımının yaygınlaşması gerektiğini kaydetti.

Ömer Temur - Türkiye gazetesi

Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 19:10

İLGİLİ HABERLER