Ekonomi
  • 28.4.2017 00:10

Yozgat bozkırından Avrupa'ya gümüş balığı

Bozkırda tuttukları balığı Avrupa'ya ihraç ediyorlar

Denize kıyısı olmayan bozkırın ortasındaki Yozgat'ın Çekerek ilçesine yapılan Süreyyabey Barajı, 2011'den itibaren su tutmaya başladı. Bölge halkı, balıkçılığa başladı. Balıkçı teknesi sayısı her geçen gün arttı. Kooperatif kuran balıkçılar, üç aylık sezonda tuttukları 400 ton gümüş balığını Fransa, İngiltere ve İtalya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediyor.

Denize kıyısı olmayan bozkırın ortasındaki Yozgat'ın Çekerek ilçesine yapılan Süreyyabey Barajı, 2011'den itibaren su tutmaya başladı. Balıkçılık, barajın hizmete girmesiyle birlikte bölge halkının da ana geçim kaynağı haline geldi. Çekerek Su Ürünleri Kooperatifi'ni kuran balıkçılar, bugün üç aylık sezonda tuttukları 400 ton gümüş balığını Fransa, İngiltere ve İtalya olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediyor.

2014'te kurulan kooperatifin bugün 20 üyesi var. Tutulan balıklar, önce kamyonlarla Yozgat'tan Çanakkale'ye gönderiliyor. Sonra da, Çanakkale'den Avrupa ülkelerine ulaştırılıyor.

"Balık ihraç ediyoruz dediğimizde gülüyorlar"

Çekerek Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Dursun Uslu, insanların Yozgat'ta balık tuttuklarına inanmakta güçlük çektiğini şu sözlerle anlatıyor:

"Bazen bize 'Ne iş yapıyorsunuz?' diye soruyorlar. 'Balık ihraç ediyoruz' dediğimiz zaman gülüyorlar. 'Bozok Yaylası'nda koyun, keçi duyduk da balığı duymadık' diyorlar. Gerçekten balık ihraç ediyoruz."

Baraj gölünde uzmanlara inceleme yaptırttıklarını söyleyen Uslu, sezondaki gümüş balığı popülasyonunun bir tona kadar çıkabileceğini öğrendiklerini, üretim kapasitelerini her geçen sezon daha da artırmayı amaçladıklarını ifade etti.

"Bereketli bir iş, sıkıntımız yok"

Balıkçılardan Durmuş Uslu ise geçimlerini artık balıkçılık ile sağladıklarını belirterek, "Bölgede çok kişi artık burada balıkçılık yapıyor. Bereketli bir iş, bir sıkıntımız yok" dedi.

Kaynak: AA

 

Güncellenme Tarihi : 28.4.2017 00:43

İLGİLİ HABERLER