Ekonomi
  • 16.6.2005 07:07

'EKONOMİK BÜYÜMEYE KARŞIN YETERLİ İSTİHDAM YOK...'

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, ekonomideki büyümeye karşın yeterli istihdam yaratılamadığını söyledi. Bunda çalışana fazla mesai yaptırılmasının rolü bulunduğunu belirten Vorkink, kanıt olarak Türk işçisinin 1995’te haftada 45 saat çalışırken 2003’te 52 saat çalışmasını gösterdi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın, Washington’da Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz ile görüşmesinin ardından, banka Türkiye’de istihdamı artırmaya yönelik politikalar içeren ayrıntılı bir rapor hazırladı. Türkiye’de istihdamı arttırmaya yönelik tespit ve çözüm önerileri içeren çalışma konusunda bilgi veren Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, Türk ekonomisinin yeterli düzeyde istihdam yaratmadığını vurguladı. Vorkink, mesai saatlerindeki artışın da isdihdamın artmamasında önemli bir etken olduğunu vurguladı.

45 SAATTEN 52 SAATE:

Türkiye’nin çok büyük bir ekonomik büyüme sağladığının altını çizen Vorkink, ‘Ancak bu büyümeye rağmen, Türkiye’de ekonomi yeterli düzeyde istihdam yaratamıyor’ saptamasında bulundu. Vorkink, hızlı büyüyen ekonominin yeteri kadar istihdam yaratamamasının sebebi olarak ise 15 yaşın üstündeki çalışabilir nüfusun, istihdam talebinden çok daha fazla artmasını gösterdi. İstihdam artışının önündeki diğer bir engelin, işverenin, işçi çalıştırma maliyetleri nedeniyle, yeni bir istihdama gitmek yerine, mevcut çalışanlara fazla mesai yaptırdığına dikkat çeken Vorkink, buna kanıt olarak, 1995’te bir haftada toplam 45 saat çalışan Türk işçisinin, 2003’teki çalışma saatinin 52’ye çıkması olarak işaret etti.

3 UNSUR TESPİT EDİLDİ:

Andrew Vorkink, Türkiye’de istihdamı artıracak unsurların ’yatırım ortamının geliştirilmesi, çalışma piyasası ve verimlilik reformu ile mali sektör reformu’ olduğunu tespit ettiklerini söylerken, bu konulardaki önerileri şöyle sıraladı: ‘Daha çok doğrudan yatırım çekebilmek için yatırım ortamının geliştirilmesi ve daha da iyileştirilmesi konusunda, Türk Hükümeti, özellikle İstanbul’da yapılan Yatırım Danışma Konseyi kararlarını derhal hayata geçirmeli. Bankacılık sektörünün daha da güçlendirilmesi, Ziraat ve Halk Bankaları’nın özelleştirilmesi gerekli. Bu kamu bankalarının özelleştirmesi konusunda oldukça hızlı ilerlemeler olduğunu tespit ettik. Bir ülkede istihdamı en çok arttıran unsurlardan biri olan doğrudan yabancı sermaye girişi Türkiye’de yetersiz Son 10 yılda küresel ekonomide doğrudan yabancı sermaye yüzde 12 oranında artmasına rağmen (Bulgaristan’da bile yüzde 7), Türkiye’de halen GSYH’nin yüzde 1’inin altında seyrediyor. Türkiye, doğrudan yabancı sermaye girişini arttırırken yapısal reformları da birlikte uygulayarak, istihdamı artırabilir.’

Mortgage istihdamı artıracak

ANDREV
Vorking, Türkiye’de, istihdama dolaylı etki yapan finansman kaynaklarının henüz gelişmediğini belirterek, özellikle mortgage sisteminin (uzun vadeli, uygun koşullu konut finansman sistemi), Türkiye’deki işsizliğin çözümünde anahtar rolü olacağını tespit ettiklerini belirtti. Vorkink, ‘Halen GSYH’nin yüzde 0.5’inin altında bir paya sahip olan mortgage sisteminin, en çok istihdam yaratacağı sektör inşaat sektörü olacak. İnşaat sektörünü, hizmetler ve sanayii izleyecek’ dedi.

İstihdam artarsa AB’ye giriş hızlanır

ANDREW
Vorkink, Türkiye’nin, nitelikli ve eğitimli istihdamı arttırması neticesinde, AB ülkelerinin, Türkiye’den, istihdam açısından kaygılanmayacaklarını, bunun sonucunda, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik sürecinin hızlanacağına da dikkat çekti. Vorkink, istihdamın eğitilmesinin de rekabet açısından büyük önem sahip olduğunu vurguladı.

Vorkink: Ücretler değil ama yan maliyetler yüksek

TÜRKİYE
’de işçi ücretleri değil ancak diğer yan maliyetlerin yüksek olduğunu söyleyen Andrev Vorkink, bunun kayıtdışılığa olan etkisine dikkat çekti. Vorkink, gerek yeni işçi çalıştırma maliyetlerinin (vergi, sigorta, tazminat vb.) yüksekliği ve işsizlik sigortasından faydalanabilme sınırlarına ulaşmadaki zorluk sebepleriyle, gerek işverenin, gerekse işçinin zorunlu olarak kayıtdışı ekonomiye yöneldiklerini vurguladı. Türkiye’deki çalışma piyasasının esnek olmadığına dikkat çeken Vorkink, istihdamın önemli bir kısmının, istihdam maliyetinden kaçınmak için kayıtdışı ekonomide yoğunlaştığını belirtti. 

:Hürriyet

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:21

İLGİLİ HABERLER