Dünya
  • 15.9.2019 08:00

El Kaide liderinden yeni video!.. Saldırıları İsrail'e yöneltin

El Kaide lideri Zevahiri: Savaşın İsrail'e taşınması gerekli

El Kaide’nin ana propaganda organı As-Sahab 11 Eylül New York ve Washington saldırılarının 18. Yıldönümünde örgüt lideri Eymen ez Zevahiri’nin 30 dakikalık bir video mesajını yayınladı.El Kaide’nin ana propaganda organı As-Sahab 11 Eylül New York ve Washington saldırılarının 18. Yıldönümünde örgüt lideri Eymen ez Zevahiri’nin 30 dakikalık bir video mesajını yayınladı.

Videonun giriş kısmında geçtiğimiz yıldan bu yana örgüt tarafından kullanılmaya başlanılan bir intro bulunuyor. Bu introda El Kaide’ye bağlı diğer medya kurumlarının logoları yer alıyor ve logoların tamamı “Kaidetu’lCihad” ismi altında toplanıyor. Kaidetu’l Cihad ismiyse, El Kaide ile Eymen ez Zevahiri’nin mensubu olduğu Cihad Cemaati’nin birleşmesi sonucu ortaya çıkmış bir isim. Herkesin bildiği ismiyle El Kaide

Videonun giriş kısmında, Yemen merkezli “Arap Yarımadası El Kaide yapılanması” (AQAP) yöneticilerinden Halid el Batarfi, Hamas’ın eski liderlerinden Abdulaziz Rantisi, Batı Afrika’daki El Kaide yapılanması olan “Nusret el İslam ve’l Muslimin” yöneticilerinden Muhammed Kufa, Somali’deki Eş Şebab Hareketi sözcüsü Ali Mahmud Raci, Eş Şebab yöneticilerinden Ebu Abdurrahman Varsame, Suriye’de faaliyet gösteren Hurrased Din yapılanması yöneticilerinden Sami el Ureydi, Türkistan İslami Harekeri eski lideri Abdulhak Turkistani gibi isimlerin konuşmalarından kısa pasajlar yer alıyor.

El Kaide’nin burada vermek istediği mesaj çok açık; İslam dünyasını teşkil eden ülkeler, ABD öncülüğündeki Batılı ülkeler tarafından işgal edilmiş ve işgalci düşmana karşı ortak bir şekilde savaşılmalı. Yani, “Hepimiz biriz ve bir tek şey için savaşıyoruz”

Zevahiri konuşmasının giriş kısmında 11 Eylül saldırılarının üzerinden 18 yıl geçtiğiniz ve ABD’nin halen İsrail’e olan desteğini sürdürdüğünü ifade ediyor. ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını hatırlatan Zevahiri, aynı zamanda İsrail’in Golan üzerindeki ‘egemenliğinin’ ABD tarafından tanındığını vurguluyor.

"Siyonistlerin çoğu Yahudi olmayanlardandı"

ABD’nin günümüzdeki Filistin politikalarını “Siyonizm” olarak nitelendiren Zevahiri, “Tarih boyunca Siyonistlerin çoğu Yahudi olmayanlardandı” ifadesini kullanıyor.

El Kaide lideri Zevahiri, Arthur Balfour, Mark Sykes, Osmanlı’ya karşı Arap isyanlarında önemli rol oynayan Lawrence, Suriye merkezli olmak üzere Arap milliyetçiliğini oluşturan ideologlar, Trump da dahil olmak üzere birçok ABD başkanını “Yahudi olmayan Siyonistlere” örnek olarak gösteriyor.

Zevahiri, İsrail ve Filistin vurgusuyla başladığı video mesajının giriş kısmında kullandığı ifadelerden birinde de, “Yahudilerin dünyanın farklı bölgelerinden gelerek Filistin’i işgal ettiğini, bu yüzden onlara karşı her bölgede savaşılması gerektiğini” söylüyor.

“Filistin’in İsrail tarafından işgal edildiğini, Batı Şeria’nın doğrudan İsrail istihbaratı tarafından yönetildiğini, Gazze’nin ise kuşatılıp boğulduğunu” söyleyen Zevahiri, “Öyle ki Gazze’deki mücahitler, sadece İsrail’e birkaç füze fırlatabiliyor.” Şeklinde konuşuyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’nin bir “hain” olduğunu dile getiren Zevahiri, Sisi’nin Gazze halkını “kuşattığını ve halka şantaj yaptığını” ifade ediyor.

"Savaşın İsrail’e taşınması gerekli"

Zevahiri, Filistin üzerindeki kuşatmayı kırmanın Müslümanların en önemli görevi olduğunu ifade ederek bunu yapmanın yolunun ise, “Savaşı İsrail’e ve bunda payı olan Batılı devletlere taşımak” olduğunu savunuyor.

ABD, İngiltere, Fransa, Rusya gibi güçlerin dünyanın dört bir yanında Müslümanlara karşı güçlerini birleştirdiğini ifade eden El Kaide lideri, bu güçlere karşı dünyanın dört bir yanında mücadele edilmesi gerektiği fikrini savunuyor.

“Müslümanlara karşı küresel bir Haçlı savaşı” olduğunu dile getiren Zevahiri, “Yerel ve küresel savaşı ayıran bir çizgi olmadığını” söylüyor.

Hamas’ın eski liderlerinden Abdulaziz Rantisi’nin, kısa bir konuşmasının yer aldığı kesitteyse Rantisi’nin, “ABD’nin dünya çapında doğrudan ve dolaylı olarak Müslümanları hedef aldığını, Müslümanların da ABD’yi hedef alması gerektiğini” söylediği görülüyor.

Zevahiri videonun ilerleyen kısımlarında, “ABD’nin Afganistan, Irak, Suriye, Körfez devletleri, Arap Yarımadası, Doğu Afrika gibi yerleri işgal ettiğini, İsrail’e arka çıktığını, Pakistan’da rüşvetçi generalleri desteklediğini, Türkiye’de askeri üsler bulundurduğunu, Sisi ve Hafter gibi isimlere destek olduğunu” dile getiriyor.

"Bize eleştiride bulunanlar samimi değil"

11 Eylül saldırılarında sivilleri hedef aldıkları gerekçesiyle kendilerini eleştirenlere seslenen Zevahiri, 11 Eylül saldırılarında hedef alınan kişilerin siviller olmadığını savunurken, saldırıda kullanılan iki uçağın Pentagon ve Beyaz Saray’ı hedef almaya çalıştığını söylüyor.

Zevahiri, kendilerini sivilleri hedef almakla suçlayanlara seslendiği kısımda, “Dünyanın dört bir yanı ABD askerleriyle dolu, öyleyse siz de onları hedef alın” şeklinde konuşuyor. Ayrıca Zevahiri, kendilerine bu tarz eleştiride bulunanların samimi olmadıklarını vurguluyor.

İran’ın Suriye’deki varlığına da değinen Zevahiri, İran’ın ABD’nin Irak ve Afganistan’daki savaşlarına destek olduğunu belirtiyor.

Zevahiri İran’a bağlı Şii milislerin Suriye’deki varlığına ABD’nin göz yumduğunu, Irak’ta da bu milislerin ABD’nin hava desteğiyle savaştığını söylüyor.

"ABD yalnızca güçten anlar"

El Kaide lideri Zevahiri 11 Eylül saldırılarının yıldönümünde yayınladığı videoda, ABD ile Taliban arasındaki görüşmelerden de bahsediyor.

Zevahiri sözlerine, “ABD yalnızca gücün dilinden anlar. Her kim ABD’ye bir zarar verirse, ABD onunla müzakere etmeye ve uzlaşmaya çalışır. Her kim onun gücünün karşısına geri çekilirse, ABD tamamen onları alt edene kadar peşlerini bırakmaz.” ifadeleriyle son veriyor.

El Kaide lideri Eymen ez Zevahiri, geçtiğimiz döneme göre daha sık denebilecek bir şekilde video mesajlar yayınlamaya başladı.

ABD ve Pakistan'ın 2014 yılında Pakistan'daki kabile bölgesi Kuzey Veziristan'a yönelik ortak gerçekleştirdiği hava ve kara operasyonunun ardından El Kaide'ye bağlı propaganda kaynakları uzun bir süre yayınlarına ara vermişti.

Gelinen süreçte örgütün sosyal medya üzerinden sempatizan kitlenin yanında, Müslüman halklara ulaşabilme çabasının da eski dönemdeki gibi aktifleştirme çabası içerisinde olduğu görülüyor.

Sosyal medya platformlarının günden güne geliştiği ve geniş kitlelere ulaşmanın daha kolay hale geldiği günümüzde El Kaide ve benzeri yapılanmaların bundan faydalanma çabası içerisine girmesi de anlaşılabilir bir durum.

Halid Abdurrahman

Güncellenme Tarihi : 15.9.2019 09:14

İLGİLİ HABERLER