Ekonomi
  • 30.6.2008 12:17

ELEKTİRİK ZAMMINA İPTAL DAVASI AÇILDI!

THD Genel Başkanı Turhan Çakar, dava dilekçesini verdikten sonra Danıştay Başkanlığı önünde basın açıklaması yaptı.

Çakar, elektrikteki otomatik zam kararı ile elektrik fiyatlarındaki artışın nedeninin, halkın ve ülkenin çıkarlarına uygun olmayan yanlış ve dışa bağımlı enerji politikaları olduğunu savundu.

Alım garantili özel elektrik kuruluşlarından çok yüksek fiyatlarla elektrik alındığını ifade eden Çakar, 'Örneğin kamu kuruluşlarının elindeki tüm doğal gaz, kömür ve hidrolik santrallerden elde edilen 1 kwh elektriğin ortalama maliyeti 3,25 cent/kwh iken özel sektörden alınan 1 kwh elektriğin ortalama birim fiyatı 9,3 cent-kwh dolayındadır'' dedi.

Türkiye Elektrik Kurumu'nun 30 genel müdürlüğe bölünmesinin elektrik fiyatlarına ek maliyet getirdiğini, BOTAŞ'ın tahsil edemediği yüksek miktardaki alacaklarının elektrik fiyatlarına yansıtıldığını belirten Çakar, BOTAŞ'ın tahsil edemediği borçlar nedeniyle doğal gaza zam yapılmak zorunda kalındığını söyledi.

Elektriğin ucuzlatılabilmesi için kademeli olarak doğal gaz bağımlılığından kurtularak yerli kaynaklara yönelmek gerektiğini anlatan Çakar, ''yap-işlet-devret'', ''yap-işlet'', ''işletme hakkı devri'' gibi imtiyaz verilerek gerçekleştirilen özelleştirmelere son verildiğinde de elektrik fiyatlarının en az yarı yarıya düşeceğini kaydetti.

-''TELAFİSİ İMKANSIZ SONUÇLARA NEDEN OLACAKTIR''-

Dışa bağımlı ve yanlış enerji ve elektrik üretim politikaları uygulanması nedeniyle elektriğe otomatik zam kararının kaçınılmaz olduğunu ifade eden Çakar, şöyle konuştu:

''Yanlış enerji politikaları ve kararları ülkemizin enerji ve elektrik sorununun büyümesine ve çıkmaza girmesine neden olmuştur. Sonuçta bu zamlar yaşamın tüm alanını ve Türkiye ekonomisini etkileyerek telafisi imkansız sonuçlara neden olacaktır. Bu nedenli THD ve ESM olarak elektrikte otomatik zam kararı olan 14.02.2008 tarih ve 2008/t-5 karar numaralı 'Enerji KİT'lerin uygulayacağı Maliyet Bazlı Fiyatlandırma Mekanizmasının Usul ve Esasları Hakkında Kararının iptali, öncelikle yürütmenin durdurulması istemiyle dava açmış bulunuyoruz.''

Bu arada, Danıştay Başkanlığının çevresinde Çevik Kuvvet ekiplerinin güvenlik önlemi aldığı gözlendi.

Bazı THD ve ESM üyeleri de ellerinde taşıdıkları dövizlerle zammı protesto etti.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 08:14

İLGİLİ HABERLER