Gündem
  • 7.10.2008 09:21

EMEKLİ ALBAYDAN ŞOK AKTÜTÜN AÇIKLAMASI!..

Güneydoğu ve Kuzey Irak'taki birliklere 20 yıl boyunca komuta eden ve Özel Kuvvetler Alay Komutanlığı yapan emekli albay Mithat Işık, Aktütün'de 15 askerimizin şehit olduğu PKK saldırısını Yeni Şafak'a değerlendirdi. 'Bölgede görev yapan eğitimli kadrolar çekildi, yerine takviye yapılmadı' diyen Işık, istihbarat, eğitim ve harekat konularının acilen sorgulanması gerektiğini savundu.
ÖDENEK BAHANE OLAMAZ
Teröristlerin hedefindeki Aktütün Karakolu'nun bölgede kaçakçılığı önlemek için kurulduğunu anlatan emekli albay Mithat Işık, Genel Kurmay Başkanlığı'nın basın bilgilendirme toplantısında gündeme gelen 'ödenek yetersizliği' ifadesini eleştirdi. Işık, 'Hangi kurumdan ne istemişler de almamışlar, açıklasınlar. Yani karakol yapmak istediler de yapamadılar mı' diye sordu.
400 TERÖRİST NASIL SIZDI?
Emekli Albay Mithat Işık şunları söyledi: “İki konuyu bilmek lazım. İstihbarat uçaklarını yabancılar mı kullanıyor, biz mi kullanıyoruz. İkincisi, hava fotoğrafları çekilmiyor mu? Çekiliyorsa neden 400 tane teröristin buraya kadar sokulmasına izin verildi diye sormak lazım. Neden oluyor, çünkü eğitimli kadroların yerine yenileri koyulamadı. Yetişmiş insan yok' diye konuştu. Saldırı öncesi istihbarat bilgisi gelip gelmediği konusunun da irdelenmesi gerektiğini söyleyen Mithat Işık 'İstihbarat yok diyoruz ama yarın çıkar biri 'istihbarat verdim' derse. O zaman burada başka bir sorun var demektir. Yetişmiş eleman yok demektir. Ya da Bayraktepe'deki koruma birliğiniz yetersiz, zamanında koordine olamıyor demektir' şeklinde konuştu.
DESTEKTE SORUN VAR
Saldırı anında helikopterle indirme yapıp, teröristlerin ateş çemberine alınması gerektiğini söyleyen emekli Albay Mithat Işık şöyle konuştu: 'Bayraktepe'ye destek olacak birlikte bir sorun var. Aktütün'de 200, Bayraktepe'de ise 150 - 200 askerimiz bulunuyor. Onlar da dağınık duruyorlar. Sayı olarak daha güçlü bir birlik olmalıydı. Böyle bir olay istihbartı alındığı halde neden yeterli sayıda güç sevk edilmemiş? Bölgede birbirine yakın 30'ar kişilik özel timler yerleştirilmiş olsaydı, bu kadar zaiyat olmazdı'
İSTİHBARAT İRDELENMELİ
Amerika'nın yeterli istihbarat desteği verdiği konusunda da endişeli olduğunu anlatan Mithat Işık, 'ABD anında istihbarat vereceğine bizimkilerle anında müşterek operasyon yapsın. Mutlaka veriyordur ama zamanında gelmeyen istihbaratı ne yapalım' dedi.
CASUS UÇAKLAR NEREDE?
ABD'nin PKK'ya karşı işbirliğinin sorgulanması gerektiğini belirten Işık, “Gerçekten işbirliği yapıyorsa buyursun kuzeyden bir operasyon da o yapsın” dedi. Terörle mücadele başarı için TSK'nın güvenlik amaçlı sınırın Kuzey Irak tarafında konuşlanmasını öneren Işık, “Teröristler Hakurk'tan geliyorsa 12 kilometre yol yürüyordur. Katırlarla geliyorlar. Sırtta o kadar silahı taşımak kolay değil. Gelen 15 kişi değil, 300-400 kişi. Madem casus uçaklar vardı da nerede onlar. Bu kadar kişi görülmez mi?' şeklinde konuştu.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:40

İLGİLİ HABERLER