Ekonomi
  • 30.6.2010 15:54

EMEKLİLER GÜNÜ'NDE EMEKLİYE KÖTÜ HABER

ANKARA - İşçi, Memur, Bağ-Kur Emeklileri Derneği (İMBED) Genel Başkanı Hamdi Öz'ün, kendisiyle diğer emekliler arasındaki aylık farkının ortadan kaldırılması için açtığı davanın görülmesine devam edildi.
Ankara 5. İş Mahkemesi'ndeki duruşmaya, Öz ile Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) avukatları katıldı.
Ankara 5. İş Mahkemesi, davada, emekli aylıklarını düzenleyen bazı yasa hükümlerinin Anayasa'ya aykırılılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurmuş ve bu hükümlerin iptalini istemişti.
Yargıç, Anayasa Mahkemesinin, bu başvuruyla ilgili kararının açıklandığını ve dosyaya gönderildiğini belirtti.
Anayasa Mahkemesince dosyaya gönderilen 2010/37 esas sayılı kararda, dava konusu düzenlemelerin, itiraz başvurusunda bulunan, Ankara 5. İş Mahkemesinin bakmakta olduğu davada uygulanma olanağı bulunmadığı belirtildi ve mahkemenin ''yetkisizliği'' nedeniyle başvuruyu 8'e karşı 3 oy çokluğuyla reddettiği açıklandı.
Anayasa Mahkemesinin kararına ilişkin beyanı sorulan davacı Öz, mahkemenin gerekçeli kararının açıklanmasının ardından beyanda bulunacağını bildirdi.
SGK avukatları ise davanın reddedilmesini talep etti.
Yargıç, Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararının beklenmesi ve Öz'ün beyanının alınması için duruşmayı erteledi.
Duruşmayı, CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal ve bir grup emekli de izledi.
Öz, duruşmanın ardından adliye önünde yaptığı basın açıklamasında, emeklilerin 2. sınıf vatandaş kabul edildiğini öne sürerek, ''Gerekçeli kararın açıklanmasından sonra Anayasa Mahkemesine giderek, üyelere okuması için birer Anayasa vereceğiz'' dedi.
Duruşmanın son durumuyla ilgili bilgi veren Öz, davadan sonuç alamamaları halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuracaklarını açıkladı.
Çetin Soysal da emekli aylıkları arasındaki eşitsizliğin giderilmesi gerektiğini vurguladı. Emeklilerin yanında olduğunu söyleyen Soysal, ''Uzun yıllar çalışıp, emekli olacaksınız, ama torununuza bir şeker alamayacaksınız. Emekliyi bu hale getirenler utanmalıdır'' diye konuştu.

-DAVANIN KONUSU-

İMBED Genel Başkanı Öz, dava dilekçesinde, 1 Ağustos 1979'da 6092 prim günü ve 9965 gösterge ile emekli olduğunu ve davayı açtığı tarihte 645 TL aylık aldığını, dava tarihinde aynı gün ve gösterge ile emekli olanların ise 900 TL aylık aldığını ifade ederek, emekliler arasındaki bu farkın kaldırılması için yerel mahkemenin Anayasa Mahkemesine başvurmasını ve emekli aylıklarının belirlendiği bazı kanun maddelerinin iptalinin sağlanmasını talep etmişti.
Emekli örgütleri, emekli aylık artışlarının enflasyona bağlanması sonrasında, özellikle 2000 yılı öncesi ve sonrasında emekli olanların aylıkları arasında büyük fark oluştuğuna dikkati çekerek, bu farkı ortadan kaldıracak ''intibak'' düzenlemesinin yapılmasını talep ediyor.
Yetkililer, ''Anayasa Mahkemesi, Ankara 5. İş Mahkemesinin talebi doğrultusunda iptal kararı verseydi, emekli aylıkları arasındaki farkı ortadan kaldıracak bir düzenleme yapılması gerekecekti'' dedi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 06:21

İLGİLİ HABERLER