Ekonomi
  • 30.6.2007 06:15

EMEKLİLERİN ÇIĞLIĞI DİNMİYOR: AÇIZ!..

'Emekliler Günü'nü bile kutlayamayan emekliler: Hükümetten hiç değilse bugün bizi mutlu edecek zam haberi bekliyoruz.
30 Haziran Emekliler Günü. Ancak 6 milyon emekli bugünü yine borcunu, kirasını ve hükümetin kendisine uzanmayan elini düşünerek geçirecek. Borç batağındaki emekliler seçim öncesi hükümete kızgın ve kırgın. Yarı aç yarı tok yaşadıklarını belirten emekliler, 'Hükümet hiç değilse bugün bizi mutlu edecek bir maaş zammı haberi versin. IMF, Dünya Bankası'na bakıp korkuya kapılıp zamdan kaçınmasın. Yoksa kendisi sandığa gömülür'dedi.

ZOR DURUMDALAR
Tüm İşçi Emeklileri Derneği Başkanı Satılmış Çalışkan, 'Çalışan işçiye verilen zam kadarını istiyoruz. Çünkü memur ne alıyorsa emeklisi de aynısını alıyor. Hükümet zammı düşünmüyorsa sandıkta bizim oylarımızı da düşünmesin' dedi. Çalışkan emeklinin 'Emekliler Günü'nü buruk geçirdiğini belirtip,'Emeklinin yüzde 40'ı kirada oturuyor. Yüzde 45'ı yakınının yanına sığınmış. Gerisi biraz mutlu. Çoğunluğu borç içinde. İkinci bir iş yapmaya da güçleri yetmiyor' diye konuştu.

YARIYA DÜŞTÜ
Emekli-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Necdet Şansal ise emeklilerinin yüzde 80'inin açlık sınırının altında bir maaşa mahkum edildiğini belirtip, '30 Haziranı, emekli, dul ve yetimlerimiz açlık ve sefaletle boğuşarak kutlamaktadır' dedi. Şansal, '1999'da 84.2 YTL olan en düşük işçi emekli aylığı ile 12 kiloluk 34 tüp alınırken, bugün 500 YTL olan aylık ile sadece 14 tüp alınıyor. Emekli toplumun dar ve sabit gelirli diğer kesimleri gibi, biz emeklilerde büyük sıkıntılar içinde yaşam savaşı veriyor'dedi.

Komşu Romanya bile, emeklisine %43 zam verdi
Türkİye'de emekliler aldıkları maaşlarla sürünüp verilen zamlarla hayal kırıklığına uğrarken Romanya Parlamentosu, emekli maaşlarına yeni yasaya göre, gelecek yıl ortalama yüzde 43, 2009 yılında da yüzde 33 oranında artış yaptı. Emekli maaşlarında, neredeyse iki kat artış sağlayacak olan yeni düzenlemenin, Hükümete maliyetinin 6 milyar doları aşacağı belirtiliyor. AB'ye yeni üye olan Romanya'da yıllık enflasyon yüzde 3,8 oranında seyrediyor.


Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:47

İLGİLİ HABERLER