Ekonomi
  • 30.6.2010 11:07

EMEKLİYİ YIKAN PROMOSYON HABERİ

Emeklilere maaş promomosyonu balon çıktı.. SGK ile bankalar masaya oturdu, sonuç emekliler için kabus oldu.. Bankalar bu şartlarda emeklilere promosyon veremeyeceklerini açıkladılar..

Nedenini Hürriyet yazarı Şükrü Kızılot bugünkü köşesinde bakın nasıl dile getiriyor?

"BALON diyoruz çünkü yok böyle bir şey!..

Yılda yarım maaş da mı yok?
Evet yarım maaş da yok!..
Peki... Yılda çeyrek maaş da mı yok?
Evet çeyrek bile yok!..
Dilimiz varmıyor ama galiba hiçbir şey yok!..
NİÇİN YOK?
Emekliye 13. maaş haberi zaten koca bir balondu.
Emekliye, bankaların bir maaş promosyon verebilmesi için, bankaya yatırılan emekli aylığından, bankanın bir maaşın üzerinde getiri sağlaması gerekir.
Emekli aylıkları, bankaya yatırılsa ve emekliler, bu paraya bir yıl boyunca hiç dokunmasalar bile, banka emeklilere bir maaş promosyon veremez.
Yarım maaş da veremez. Çünkü hesap böyle...
Emekli aylığının birincisi ocakta sonuncusu aralıkta yatacağı için emekliler bir yıl boyunca 1 TL bile çekmeseler, para bankada ortalama altı ay kalmış olur!
Bu durumda, mevcut faiz oranları üzerinden promosyonun yüzde 30’unu da SGK alacağı şeklinde hesaplama yapıldığında, bırakın yılda bir maaşı bankanın emeklilere yarım maaş promosyon vermesi dahi imkansız!
Çeyrek maaş da imkansız. Çünkü emekliler bankaya yatırılan aylıklarını, bir kısmı da sabaha karşı kuyruğa girip, kısa süre içinde çekecekleri için, bankalar bir iki gün içinde buharlaşan bu paradan ciddi bir getiri sağlayamayacaklar. Kaldı ki promosyonun yüzde 30’unu Sosyal Güvenlik Kurumu’nun almak istemesi de olayın bir başka yönü..
NE OLACAK?
Dilimiz varmıyor ama galiba hiçbir şey olmayacak!..
Zaten böyle bir promosyon verilmesi olayından Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerinin de haberi yoktu.
Onlar da sizin gibi gazeteden okudular.
İlgili Bakanın, emeklilere bankalarca promosyon verileceği şeklindeki açıklamasının, hiçbir alt yapısı yoktu.
Nedenine gelince, Bakan açıklama yaptığında emekli aylıklarına promosyon verilmesi konusunda, kurum tarafından yapılmış en küçük bir çalışma dahi yoktu.
BANKALAR NE DİYOR?
Bankalar da emeklilerin parayı bankada ne kadar tuttuğu, kredi kartı ve bunun gibi bankacılık ürünlerini kullanıp kullanmadığı, faturalarını banka aracılığıyla ödeyip ödemediği gibi verilere sahip değil.
Geçtiğimiz hafta, Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri, bankaları toplantıya çağırdı.
Emekliye promosyon uygulaması konusunda, tüm bankalar negatif görüş beyan ettiler.
Kamu bankalarının tamamı ve büyük bankalar, emekliye promosyon uygulamasına sıcak bakmadıklarını ve bu olayın içinde yer almayacaklarını kesin bir dille ifade ettiler.
Küçük ve orta ölçekli bankalar ise, mevcut (promosyonsuz) uygulamanın devam etmesini istediler. Çok ısrar edilirse, sembolik bir promosyon verebileceklerini belirttiler.
DAĞ FARE DOĞURACAK
Emekliye yılda bir maaş gibi iddialı sözlerle ortaya atılan ancak yarım ya da çeyrek maaş hatta yıllık onda bir maaş bile verilmeyeceği netleşen emekliye promosyon olayında, dağ fare doğuracak.
Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri şimdi “Emeklilere ne diyeceğiz?” diye kara kara düşünüyorlar."

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 06:22

İLGİLİ HABERLER