Ekonomi
  • 24.10.2008 15:42

EMLAK SEKTÖRÜNÜN UMUDU, YASTIK ALTI DÖVİZ ZENGİNLERİ

İhlas Haber Ajansı'na özel açıklamalarda bulunan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Ateş, Türkiye'de dövizin gayrimenkulden daha iyi bir yatırım aracı olarak görüldüğünü, bu yüzden vatandaşların gayrimenkule yatırım yapmadıklarını ifade etti.
Dolar'da yaşanan ciddi artışın inşaat emlak sektörüne etkisini değerlendiren Ateş, "Vatandaş, ilk krizi duyduğunda büyük bir şaşkınlık oldu. Kriz korkusundan dolayı gayrimenkul satışları durdu. Fakat birçok insan da bu krizden büyük kar sağladı. Bu kar ileriki dönemlerde inşaat ve emlak sektörünü çok büyük bir katkı sağlayacak. Döviz kazananların dövizle ev alması gerekiyor. Eğer vatandaşın döviz kazancı yoksa böyle bir krizde büyük yara alabilir" diye konuştu.
Dövizini yastık altında tutan Türk halkının bu krizden çok fazla etkilenmeyeceğini düşündüğünü belirten Ateş, "Çünkü Türk halkının yastık altında çok fazla dövizi var ve biliyorum ki bu dövizler bozdurulduğunda emlak sektörü büyük pay alır. Küresel ekonomik krizin Türkiye'ye etki etmemesinde bankaların büyük rolü var. Bankalarımız, normalde konutun yüzde 75'ine karşılık kredi alınmasına rağmen bunun yüzde 60'ını veriyor. Daha önceki verilere baktığımızda, zaten kredi alan vatandaşlarımızın oranı sadece
yüzde 2.5'tir. Bu yüzden vatandaşımız bu krizden etkilenmeyecek" diye konuştu.
Bankaların ödeme güçlüğü çekilmesi halinde 2 ay bekleyip üçüncü ayda konuta el koyarak yatırdığı parayı vatandaşa geri iade ettiğini hatırlatan Sabri Ateş, "Bu durumda ödeme güçlüğü çekenler de mağdur olmuyor. Bu konuda Türkiye'de güvenilir bir sistem var" dedi.
Türkiye'de olmayan bir krizin yaşatılmaya çalışıldığını savunan İstanbul Emlakçılar Birliği Başkanı Sabri Ateş şöyle devam etti:
"İnsanlar günlük hayatlarına devam etmeli, günlük harcamalarını yapmalı. Eğer canlı para hareket ederse Türkiye krizden etkilenmez. Emlak sektörü dibe vurmadı. Dövizi yastık altında tutanlar, yüzde 100'e yakın bir kar elde ediyor. Türkiye de eve karşı bir tutku var. Bu karlar da gayrimenkule gidecek. Vatandaşların sabırlı, öngörülü ve anlayışlı olması gerekiyor. Türkiye piyasası hakkında Sayın Başbakan'ın sözlerine katılıyorum. Bu dedikodu, Türkiye'de herhangi bir gündem oluşması halinde bitecek. Sadece
lüks yaşantımızı biraz kısıtlayalım. Ben iddia ediyorum, yastık altında dövizler bozdurulursa Türkiye bu krizden etkilenmeyecek."

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:02

İLGİLİ HABERLER