Dünya
  • 25.1.2014 00:47

Emniyet müdürlüğü bombalandı

Mısır'ın başkenti Kahire'de birkaç saat arayla düzenlenen bombalı saldırılarda en az 5 kişi öldü, 70 civarında kişi yaralandı.

İlk patlama Emniyet Müdürlüğü binası önünde bomba yüklü araçla düzenlendi. Sağlık Bakanlığı bu saldırıda 4 kişinin öldüğünü, 51 kişinin yaralandığını duyurdu.

2 saat sonra bir metro istasyonu yakınında meydana gelen ikinci patlama bir kişinin ölümüne, en az 15 kişinin yaralanmasına yol açtı.

Şiddetli patlamalar tüm kentte hissedildi. Kentin üzerinde yoğun bir duman tabakası yükseldi. Patlamalar sonra silah sesleri duyuldu.

Örgüt üstlendi

İlk gelen haberlere göre, 2011'de Hüsnü Mübarek'i 30 yıllık koltuğundan indiren devrimin yıldönümüne rastlayan saldırıları El Kaide çizgisindeki Ensar Beyt-i Makdis üstlendi.

Yetkililer, emniyet binasının önünde bubi tuzaklı bir aracın infilak ettiğini söyledi. Devlet televizyonunun yayımladığı görüntülerde binada ağır hasar oluştuğu görülüyor.

Kahire'deki BBC muhabiri Orla Guerin, Emniyet Müdürlüğü'nün kentte en sıkı korunan binalardan biri olduğuna dikkat çekiyor.

Eski Eserler Bakanı Muhammed İbrahim, 19. yüzyılda inşa edilen İslami sanat eserleri müzesinin de büyük hasar gördüğünü açıkladı.

BBC Arapça'dan Sally Nabil, piramitler civarında patlayan üçüncü bombanın bir zarara yol açmadığını belirterek, tatil gününe rastlaması nedeniyle görece az kayba yol açan saldırıların İçişleri Bakanlığı'nın güvenliği sağlama kapasitesi hakkında şüpheye yol açtığını söylüyor.

Ensar Beyt-i Makdisi örgütü tarafından geçen ay Mansure kentinde düzenlenen bombalı saldırıda 16 kişi ölmüş, 100'den fazla kişi yaralanmıştı. Bu saldırının ardından yetkililerin sorumlu tuttuğu Müslüman Kardeşler hareketi "terörist" ilan edildi.

Seçimle işbaşına gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin kitlesel protestoların ardından 3 Temmuz'da ordu tarafından devrilmesiyle ilk iktidar deneyimi sona eren Müslüman Kardeşler, bu suçlamaları şiddetle reddediyor.

Son saldırıları da kınayan Müslüman Kardeşler, "barışçıl devrim" çizgisinden ayrılmayacaklarını vurguladı.

Mısır İçişleri Bakanlığı, 25 Ocak 2011 devrimi kutlamalarının yapılması beklenen bütün meydanlarda güvenlik önlemlerinin sıkılaştırıldığını duyurdu.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:14

İLGİLİ HABERLER