Asayiş
  • 31.3.2006 12:04

EMNİYET: PROVAKASYONLARA KARŞI SAĞDUYULU HAREKET ETTİK

BAYAZIT CEBECİ
ANKARA - Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, güvenlik güçlerinin olaylar karşısında sağduyulu davranmak suretiyle provokasyonun önüne geçtiğini vurgulayarak, her hangi bir sorunun çözmek için şiddete başvurulmasının sorunun kangrenleşmesine ve toplumsal gerginliğe yol açacağını vurguladı.
Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Çalışkan, Haftalık Olağan Basın Toplantısı'nda, Türk Polis Teşkilatı'nın kuruluşunun 161. yılı kutlama etkinlikleri hakkında bilgi vererek başladı. Çalışkan, 03-10 Nisan tarihleri arasında Polis Haftasının Emniyet Genel Müdürlüğü'nde, illerde ve eğitim-öğretim kurumlarında çeşitli etkinliklerle kutlanılacağını kaydetti. 2005-2006 yıllarında Narkotik birimlerinin sokak satıcılarına yönelik yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi veren Çalışkan, 2005 yılında 10 ilde 38 projeli operasyonda 420'si erkek 28'i kadın olmak üzere toplam 448 kişinin yakalandığını açıkladı. Çalışkan, 2006 yılında 21 ilde 28 Mart 2006 tarihine kadar yapılan 31 projeli operasyonda, 438'i erkek 31'i kadın olmak üzere 469 kişinin yakalandığını kaydetti. 2004-2004 yılları arasında madde bağımlılığıyla mücadele kapsamında 353 bin 779 kişinin bilgilendirildiğini vurgulayan Çalışkan, okul yöneticilerini okul çevrelerinde bulunan şüpheli vakit kaybetmeden güvenlik güçlerini bildirmelerini istedi. Rütbe Terfi Sınavları hakkında da bilgi veren Çalışkan, 2006 yılı içerisinde 3. Sınıf Emniyet Müdürlüğü Rütbesi'nden 2. Sınıf Emniyet Müdürlüğü rütbesine ve başkomiser rütbesinden emniyet amirliği rütbesine terfi edecek olan personelinin 1 Nisan 2006 günü Polis Koleji'nde sınav yapılacağını kaydederek, sınavlara 98 3. Sınıf Emniyet Müdürü, bin 42 Başkomiser olmak üzere bin 140 personelin katılacağını kaydetti.
Toplantının sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Çalışkan, Diyarbakır'da ve Batman'da son günlerde yaşanan olaylarla ilgili yönetilen bir soru üzerine şunları dedi:
"Son günlerde Diyarbakır ili başta olmak üzere bazı illerimizde örgütün yayın organı Roj TV'nin kışkırtmasıyla üzüntü ve kaygı verici bir takım olaylar meydana gelmiştir. Olaylar incelendiğinde ülkemizin huzur ortamını bozmaya yönelik bir takım provokatif eylemlerin sahneye konulmuş olduğunu görmekteyiz. Özellikle devletle vatandaşı karşı karşıya getirmek, vatandaşın devlete olan güvenini sarsmak ve bölgede hüküm süren huzur ve güven ortamını ortadan kaldırmak amacıyla kamu barışın, kamu düzeninin bozmaya yönelik bir takım eylemler gerçekleştirilmiştir. Olaylarda çocuk yaştaki gençler öne sürülerek, güvenlik güçlerine, kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalara, bankalara ve esnafa ait işyerleriyle bir takım sivil toplum kuruluşlarına ait yerlere taşlı sopalı ve molotoflu saldırılmış, polis ve vatandaşa ait araçlar tahrip edilmiştir. Güvenlik güçleri olaylar karşısında sağ duyulu davranmak suretiyle provokasyonun önüne geçmiştir. Güvenlik güçlerimizin olaylara müdahale ederken terörün gelişmesine büyümesine zemin oluşturacak eylem ve davranışlarda bulundurmak için büyük özen göstermiştir. Polis silah kullanmaktan kaçınarak olaylara biber gazı ve suyla müdahalede bulunarak Anayasadan ve yasalardan aldığı yetkileri kullanmak suretiyle demokratik devlet anlayışına uygun davranmıştır. Kitleleri tahrik eden tutum ve davranış ve konuşmalardan kaçınılmalıdır. Olaylar neticesinde bölge halkı ve halkı büyük sıkıntı çekmiştir. Her hangi bir sorunu çözmek için şiddete başvurulması sorunun kangrenleşmesine ve toplumsal gerginliğe yol açar. Şiddet demokrasinin gelişmesini engeller toplumda telafisini imkansız ve tedavisi zor yaralar açar. Devlet terörle mücadeleyi bütün unsurlarıyla sürdürmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin üniter yapısını, birlik, beraberlik ve huzurunu bozmaya hiç kimsenin gücü yetmez, nitekim güvenlik güçleri tarihte bu tür olayları tertipleyenlere gerekli cevabı defalarca vermiştir. Gerçekleştirilen yasadışı eylemlerle ilgili olarak soruşturmalar devam etmekte olup, sorumlular hakkında gereken yasal işlemler yapılmaktadır."
Yalçın Özbey'in yakalanmasıyla ilgili ise Çalışkan, "Belçika İnterpolü'ne konu sorulmuş, şifai aldığımız bilgide Yalçın Özbey'in yakalandığı doğru, resmi bilgide bugün-yarın elimize ulaşacaktır" diye cevap verdi.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:41

İLGİLİ HABERLER