Medya
  • 31.8.2009 13:39

EN AYKIRI 30 AĞUSTOS MANŞETİ

30 Ağustos’ta gövde gösterisi yapan Türk Silahlı Kuvvetleri yalnız değil, militarist törenlere meraklı başka ordular da var. Genelkurmay, 30 Ağustos’ta “Güçlü ordu, güçlü Türkiye” sloganıyla imaj tazelemeye çalıştı ama törenlerin tek “taze” yönü, bu yıl daha çok askerin katılımının emredilmesiydi. Militarist gösterilere Batı’da bugün artık rastlanmıyor ama K. Kore, Çin ve Rusya gibi demokrasileriyle övünecek durumda olmayan bazı ülkeler askerî geçitleriyle gururlanıyorlar. Militarizm merakı, Birleşmiş Milletler İnsanî Gelişmişlik Endeksi’nde yükselmeyi de sağlamıyor. Okullaşma, hayat süresi ve geliri ölçüt alan endekste Rusya 73, Türkiye 76, Çin 94’üncü; K. Kore liste dışı.

TSK’nın bu yıl ‘Güçlü ordu, güçlü Türkiye’ sloganıyla kutladığı 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla ilk tören Anıtkabir’de düzenlendi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Atatürk mozolesine, kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenk bıraktı. Daha sonra Başbuğ ve törene katılanlar, Anıtkabir merdivenlerinde hatıra fotoğrafı çektirdi. Ardından da Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen Başbuğ, Anıtkabir Özel Defteri’ne yazdığı ve sonrasında da yüksek sesle okuduğu mesajında rutin dışına çıkarak siyasi mesajlar vermedi. Başbuğ deftere “Gücünü milletinden, ışığını sizden, cesaretini tarihten, kuvvetini damarlarındaki asil kandan alan Türk ordusu, her zaman nöbette ve görevinin başındadır” yazdı.

Anıtkabir töreni sonrasında Genelkurmay Başkanlığı Şeref Salonu’nda düzenlenen tebrik törenine geçen Başbuğ ve kuvvet komutanları, “Güçlü Ordu, Güçlü Türkiye” sloganının yer aldığı afişin önünde kutlamaları kabul ettiler.

Ankara Atatürk Kültür Merkezi (AKM) tören alanında düzenlenen resmî geçit töreninde askeri personel ve araçların sayısı dikkat çekti. Şeref tribününde ilk kez bazı şehit yakınları da yer aldı.

Genç subaylar konuştu

Törende, Kara Harp Okulu’ndan mezun olarak, dün TSK’da göreve başlayan teğmenler Bahri Burak Ulu ve Çağlayan Sezer, “En genç subaylar” adına konuşma yaptı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, AKM’deki törenin ardından Cumhurbaşkanı Gül’ü uğurladıktan sonra vatandaşların bulunduğu tribüne gitti. Törene katılan vatandaşlar Başbuğ ve kuvvet komutanlarını “Türkiye sizinle gurur duyuyor’’, “Şehitler ölmez, vatan bölünmez’’, ‘’Türkiye Türk’tür, Türk kalacak’’ sloganlarıyla karşıladı.

‘Bölünmeyelim’ diye ağladı

Vatandaşlarla sohbet eden Başbuğ, ağlayarak yanına gelen ve “Kürt açılımı istemiyoruz, ülkemiz parçalanmasın’’ diyen genç kıza sarılarak, Türkiye’yi kimsenin parçalayamayacağını söyledi. Bu arada bir kadın da Başbuğ’a “Komutanım, kızları da alın askere diyerek bağırdı. Başbuğ, gazetecilere yaptığı değerlendirmede, bu yılki bayramın daha görkemli, daha coşkulu, daha heyecanlı kutlandığını belirterek, “Gerçekten ordu-millet burada birleşti’’ dedi. Genelkurmay Başkanı gazetecilerin ‘’Konjonktürden dolayı mı bu kadar ilgi var’’ sorusuna ise “Hayır, Türk milletinin Silahlı Kuvvetler’e sevgisi her zaman var’’ diye yanıt verdi.

Törenlere 8 bin 881 asker katıldı

Genelkurmay Başkanlığı, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın ‘daha görkemli kutlanması’ için tören programında yenilikler yaptı. Bu kapsamda, Ankara Atatürk Kültür Kerkezi’ndeki törende geçiş yapan personel ile zırhlı ve mekanize araç sayısı yaklaşık iki kat arttırıldı. Geçit töreninde geçen yıl görev yapan personel sayısı 4 bin 512 iken bu yıl sayı 8 bin 881’e çıkarıldı. Zırhlı ve mekanize araç sayısı 42’den 94’e, topçu ve diğer unsurlara ait araç sayısı 50’den 80’e çıktı. Törende gösteri yapan uçak sayısı 19 artışla 56’ya, helikopter sayısı 5 artışla 25’e yükseltildi.

Bayram ateşkesi

Kürt açılımı nedeniyle birbirlerine ağır sözler söyleyen Başbakan Erdoğan ve CHP lideri Baykal, aralarındaki kavgaya ‘30 Ağustos molası’ verdi. Başbakan ve CHP lideri önce Genelkurmay’daki tebrik töreninde bekleme salonunda bir araya geldi. Burada tokalaşan Erdoğan ve Baykal’ın birkaç dakika baş başa sohbet etti. Daha sonra Hipodrom’daki törende biraraya gelen ve burada da tokalaşan ikili ‘buzlar eriyor mu’ yorumlarına neden oldu.

MHP bayramda bile çok sert

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle yayınladığı kutlama mesajında Kürt açılımını ağır bir dille eleştirdi.
Bahçeli mesajında “Türk milletinin, son anayurdunda yaşamasına tahammül edemeyen mihraklara karşı, 87 yıl önce Kocatepe’den başlattığı muazzam taarruzun yıl dönümünü iftiharla kutluyoruz’’ dedi.
Mesajında Türk milletinin tarihin hiçbir döneminde etnik zümrelerden kurulu bir topluluk, yalnızca boy ve soy bakımından birbirine bağlı olan bir kavim olmadığını söyleyen MHP lideri “Dün topraklarımızı parselleyerek, Türk milletini yok etmek isteyenlerin emelleriyle, bugün milletimizin birliğini, kardeşliğini bozmaya uğraşanların amaçları üst üste örtüşse de tarihin şahitliğinde bu hain girişimlerden asla sonuç alınamayacağı iyi bilinmelidir’’ dedi.

Abdullah Gül, şehit aileleriyle sohbet etti

Törenleri ilk kez şeref tribününden izleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, şehit yakınlarıyla bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Gül, törenin ardından şeref tribününden ayrılırken şehit yakınları Nilgün Armutçuoğlu, Mahbube Duruduygu, Havva Bozkurt ve Muradiye Yıldız ile sohbet etti.

Korgeneralden bir devlet klasiği

Diyarbakır’daki 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları, geçen yıllara göre havanın sıcak olması ve ramazan nedeniyle fazla ilgi görmedi ve kısa sürdü. Törende Yedinci Kolordu Komutanlığına yeni atanan Korgeneral Salih Zeki Çolak, Büyükşehir Belediye Başkanvekili DTP’li Ali Şimşek’le tokalaşmadı. Korgeneral Çolak, protokoldeki komutanlar ve AKP’li vekiller ile tek tek tokalaşırken, DTP’li Belediye Başkan Vekili Ali Şimşek’i görmezden geldi.

‘Cane Cane’yi çalmadılar

Yedinci Kolordu Komutanlığı ve İkinci Taktik Hava Üssü Bando ekibi, provalarda çaldığı bir dönemin yasaklı sanatçısı Şivan Perwer’in Kürtçe Cane Cane parçası ile Lorke Lorke’yi törende seslendirmedi. Törene katılan Merkez Komutanlığı’na bağlı askerler ise tören alanından birliğe kadar “Şehitler ölmez vatan bölünmez” sloganlarıyla yürüdü.
Öte yandan Hakkari Yüksekova’daki kutlamalarıda da Garnizon Komutanı, Kaymakam Çetin Çelik’le tokalaşırken, DTP’li Belediye Başkanı Ruken Yetişkin’in elini sıkmaması dikkat çekti.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:26

İLGİLİ HABERLER