Sağlık
  • 13.10.2005 06:44

EN ETKİLİ KUŞ GRİBİ İLACI TAMİFLU'NUN ÜRETİMİ ARTACAK...

Manyas’ta da ortaya çıkan kuş gribine karşı en etkili ilaç olarak bilinen Tamiflu’nun üreticisi Roche, ilacın üretimindeki bazı aşamaları başka şirketlere devredeceğini açıkladı. İlacın patentini elinde tutmaya devam edeceğini açıklayan Roche, aldığı karar ile ilacın üretim kapasitesinde önemli artış olacağını savunuyor.

KUŞ gribine karşı bilinen en etkili antiviral ilacın üreticisi Roche Holding AG, Tamiflu adlı ilacın üretimindeki bazı aşamaları, üretim kapasitesini artırmak amacıyla başka şirketlere yaptıracağını açıkladı. Roche, kuş gribinin, tüm dünyayı etkileyecek ölçüde yayılması olasılığına karşı, Tamiflu üretimini artırması için yoğun baskıyla karşı karşıya.

10 AŞAMALI ÜRETİM:

Roche dün yaptığı açıklamada, söz konusu ilacın 10 aşamalı üretim sürecinde bazı aşamaları başka şirketlere verdiğini bildirdi. Ancak Roche, ilacın patent haklarını elinde tutmaya devam edeceğini ve çok karmaşık bir süreç olan üretimin tümünü dışarı vermek gibi bir niyeti olmadığını da kaydetti. Basel’de açıklama yapan Roche sözcüsü, ‘Tamiflu üretim süreci konusuna halen diğer bazı uzman şirketlerle işbirliği içindeyiz. Bunun patent ile hiçbir ilişkisi yoktur’ dedi.

ÜRETİM KATLANIYOR:

Roche, Tamiflu üretimindeki 2004 düzeyini bu yıl içinde iki katına, bunu da 2006’da tekrar iki katına yükseltmeyi hedefliyor. Hükümetler, Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyelerini izleyerek, Tamiflu stokları oluşturmaya başladı. Sözcü, ‘Roche, üretimi artırmak için gerekli bilgi birikimine sahiptir ve kapasite artırımı için yeni yollar aramaya devam edecektir’ dedi. Cumartesi günü Türkiye’de ve Romanya’da kuş gribi vakalarına rastlanmıştı. H5N1 virüsü, geçtiğimiz yıllarda Asya ülkelerinde 116 kişiye bulaşmış, bunlardan 60’ı hayatını kaybetmişti. Hastalık yüzünden Asya’da milyonlarca kanatlı hayvan da itlaf edildi.

200 bin bakkal da kuş gribi mağduru

KUŞ gribi salgını, beyaz et üreticilerinden sonra bu ürünleri satan bakkalları da vurdu. Bakkalar vatandaş ve üretici firmalar almadığı için ellerinde kalan ve kısa sürede bozulan beyaz et ürünleri ile yumurtaları ne yapacağını bilemiyor. Türkiye Bakkal ve Bayiler Federasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye’de yaklaşık 200 bin bakkal bulunduğunu ve bunların en az 150 bininin bu ürünlerden sattığını söyledi. Palandöken, ‘Şimdi vatandaş yumurta bile almıyor. Bakkalın elinde trilyonlarca liralık mal kaldı. Bunlar kısa sürede bozulan ürünler’ dedi. Ellerinde kalan malları üretici firmalara vermek isteyen esnafa, ‘bizim veterinerlerimiz inceledi, ürünlerimizde böyle bir hastalık yok, ürünlerimiz sağlıklı’ yanıtının verildiğini belirten Palandöken, ‘Tabii onlar da malları geri almak istemiyorlar’ diye konuştu. Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erol Şengör, tavuk üreticilerinin kuş gribine karşı dikkatli olmalarını isteyerek, ‘Hollanda ve Almanya, canı çok yandığı için sokak tavukçuluğunu yasakladı. Dolayısıyla açıkta tavuk beslemek bu ülkelerde yasak. Bizde bu konuda herhangi bir yaptırım yok’ dedi.

/Hürriyet

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:54

İLGİLİ HABERLER