Gündem
  • 27.2.2013 18:59

En genç milletvekili de 28 Şubat mağduru

Macit, konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
''Postmodern darbe olarak adlandırılan 28 Şubat süreci, sizin için ne anlam ifade ediyor-'' sorusuna Macit, ''(Darbenin modernini yaptık ilkelini istiyorlar) diyen komutanlar, Genelkurmay brifinglerine koşa koşa giden gazeteciler ve brifingleri ayakta çılgınca alkışlayan yargı üyeleri, fişlemeler, özenle atılmış manşetler, okul kapılarında gözyaşı döken başörtülü öğrenciler, bankaların içini boşaltmalar, kısacası 1000 yıl sürmesi planlanan vesayet, baskı...'' yanıtını verdi.
Macit, Türkiye'de bugüne kadar beş askeri müdahale olduğunu belirterek, bu darbeler tüm topluma zarar verse de doğrudan hedef aldığı kişilerin siyasi başaktörler olduğunu kaydetti. Macit, ''Örneğin başbakanlar, bakanlar, gazeteciler, gençlik liderleri gibi'' dedi.

-''Bitkilerin bile canını acıtmıştır''-

28 Şubat'ın ise siyasetle ilgisi olmayan sıradan insanları dahi hedef aldığını ifade eden Macit, ''Çok az darbe vardır ki 12 yaşında sıradan bir çocuğun hayatını da allak bullak eder. 28 Şubat öyle bir darbe. Öyle bir esti ki bırakın insanları bitkilerin bile canını acıtmıştır'' şeklinde konuştu.
Macit, ''28 Şubat sürecinde öğrenciyken yaşadıklarınızdan dolayı mağdur olduğunuzu düşünüyor musunuz- 28 Şubat sürecinde katsayı adaletsizliği yaşanmıştı. Siz de bundan etkilendiniz mi-'' sorusuna ise şu yanıtı verdi:
''Bir okula başlarken sahip olduğunuz haklar daha sonra geri alınıyor. Bu, ilkel çağlardan itibaren geçerli olan hukuk normlarına bile aykırı. 28 Şubat 12-13 yaşında kendi hakkını savunamayacak, itiraz edemeyecek çocukları dahi bir potansiyel tehdit gördü ve o yaşlarda verilmiş kararlara bütün bir ömrü hapsetmeye çalıştılar. 'Bu halkın görevi askere gitmek ve uşaklık etmek' diyen Nevzat Tandoğan'a yakışır şekilde meslek lisesi mezunlarına bozulan arabaları tamir etmeleri ve ölülerimiz olduğunda yıkamasını uygun gördüler. Ortaokulu Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde okurken, 13-14 yaşımdayken, 'katsayı mağduru' diye anlamadığım iki kelime hayatıma girmiş oldu. Ben de Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi'ni kazanıp lise eğitimimi orada tamamladım. Bugün bu adaletsizlik giderildi ve tarihte bir ayıp olarak yerini aldı.''

-''Herkes birbirleri için demokrasi mücadelesine girdi''-

AK Parti'li Macit, bugünden bakıldığında 28 Şubat sürecinin nasıl okunması gerektiğinin sorulması üzerine, ülkede darbelerin; Türk, Kürt, sol, sağ, muhafazakar fark etmeden herkesi hedef alabildiğini söyledi.
''Özgür bir hayata sahip olabilmek için farklı kesimler de birbirlerinin özgürlükleri için mücadele edebilmeli'' diyen Macit, 28 Şubat sonrasında bugünün büyük koalisyonunun temellerinin atılmaya başlandığını kaydetti. Macit, ''Türk, Kürt, Ermeni, başörtülü, muhafazakar, sosyalist; yani sistemin hışmına uğramış tüm kesimler birbirleri için demokrasi mücadelesine girdiler'' dedi.
Macit, sözlerini şöyle tamamladı:
''Türkiye tarihindeki askeri müdahalelere toplum belki de hazırlıksız yakalanmıştı ve ses çıkartamamıştı. Ancak bugün demokrasi, adalet ve özgürlükten yana birbirleri için, darbelere karşı ses çıkartacak, vesayet karşısında duracak milyonlarca insan ve siyasi iktidar var. Bugüne kadar hiçbir müdahaleyle veya darbecilerle hesaplaşılamamıştı, ancak 12 Eylül referandumuyla bu da tarih oldu. Bugün saygın ve kalıcı bir demokrasiye sahip olmamız için ve bir daha asla o günleri yaşamamak için sivil bir Anayasa'ya ihtiyacımız var.''

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 17:39

İLGİLİ HABERLER