Gündem
  • 30.7.2009 10:47

'EN İYİ TÜRK ÖLÜ TÜRK' REZALETİ!

KKTC ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasında görüşmeler devam ederken, Yeşit Hat’tın öteki tarafında orduda askerlere söyletilen Türk ve Türkiye karşıtı sloganlar Rum tarafında hükümet ile muhalefetin arasını açtı.

CyBC kanalında yayınlanan bir programa katılan muhalefetteki sağcı Demokratik Seferberlik Partisi milletvekili ve Meclis Savunma Komisyonu Başkanı Soteris Sampson, geçen hafta askerlerine Türk karşıtı sloganlar attırdığı için Savunma Bakanlığı tarafından görevinden alınan bir subayı koruyan açıklamalar yaptı. Soteris, “Hükümet, bu sloganları yasaklamakla, Kıbrıs Rum Muhafız Ordusu’nu lağvetmeye çalışıyor” diye konuştu.

 

YASAK SLOGANI SÖYLEDİ

Rum Kesimi, geçen yıl aldığı bir kararla, yıllardır acemi askerlere eğitim sırasında söyletilen Türk karşıtı sloganları yasaklama kararı almıştı. Ancak geçen hafta Kıbrıs Rum Muhafız Ordusu’nda bir subayın, yasak olmasına rağmen, bu sloganlardan en çok kullanılanı olan “En iyi Türk, ölü Türk’tür” sözleriyle askerlerini yürütmesi büyük yankı bulmuş ve bu subay görevinden alınmıştı. Savunma Bakanı Kostas Papakostas da, “Ordunun kana susamış ve nefretle dolmuş kişilere değil, iyi eğitilmiş savaşçılara ihtiyacı var” diye konuşmuştu.

KKTC BAYRAĞINA HAKARET

CyBC kanalında konuşan Sampson, Türk karşıtı sloganların yasaklanmasının, Türkler’e taviz verilmesi anlamına geldiğini söyledi. “Hiçkimse, Muhafız Ordusu ile uğraşamaz. Yunanistan lehine, Türkiye aleyhine slogan atmak ne zamandan beri ırkçılık oldu” diye konuşan sağcı milletvekili, Beşparmak Dağları’ndaki ışıklı dev KKTC bayrağını kastederek, “Neden Beşparmak’ın ışıklarını söndürmelerini söyleyemiyorsunuz” dedi.

SAVUNMA BAKANI SAĞDUYULU ÇIKTI

Bunun üzerine programa telefonla katılan ve Sampson’ın sözlerine çok sinirlendiği sesinden belli olan Savunma Bakanı Papakostas, “Provokasyon yapıyorsun. Vatanseverliği senden mi öğreneceğim? 74 öncesi olayları özlüyorsan, bunun sonuçlarını görmek için Beşparmak Dağları’na bakman yeterli. Akılsız insanların memleketimize yeni facialar yaşatmasına izin vermeyeceğiz” dedi. Tartışmaya telefonla katılan bir başka isim olan iktidardaki Komünist AKEL partisi Genel Başkanı Andros Kiprianu da “Sampson utanmadan provakasyon yapıyor. 1974’ten önce bu tarz ırkçı yaklaşımlara verilen tavizler, askeri darbeye davetiye çıkardı. Bu hatayı ikinci kez yapma lüksümüz yok” diye konuştu.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:01

İLGİLİ HABERLER