Sağlık
  • 13.12.2005 05:03

EN MASUM 'FAST FOOD': SİMİT...

Uzmanlara göre gittikçe yaygınlaşan fast-food yani hızlı-hazır yiyecekler arasında en zararsızı hepimizin yakından tanıdığı, özellikle ekonomik krizden sonra daha fazla rağbet görmeye başlayan, geleneksel yiyeceğimiz simit. Ayaküstü beslenme olarak da tarif edilen fastfood'un insanları tek yönlü beslenmeye ittiğini, bu tür beslenmenin de kişilerde sağlıklı yaşam için gerekli olan protein, vitamin ve mineral eksikliğine neden olabileceğini belirten uzmanlar yanında bir parça peynir ya da ayranla tüketilen simidin faydalı bir yiyecek olduğu görüşünde. "Simit, ayran, peynir, sebze veya meyveyle tüketilirse, tüketildiği öğüne ve tüketim miktarlarına bağlı olarak bireyin besin gereksinimlerini karşılama açısından iyi bir besin" diyen Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Toplu Beslenme Sistemleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yasemin Beyhan, simidin fast food yiyecekler arasında en masumu olduğunu belirtiyor.

Fast-food tarzı yiyeceklerin tek yönlü beslenmenin yanı sıra, pişirme yöntemleri yönünden de olumsuzlukları bulunabileceğine işaret eden Beyhan, özellikle proteinli ürünlerde pişirme ilkelerinin sağlık açısından daha ön plana çıktığını belirtiyor. Beyhan, kanserojen risk açısından, kömür ateşine yakın yapılan döner ve köfte ile yanmış yağda kızartılan yiyeceklerin tüketilmemesi gerektiğini söylüyor. Bayhan buna karşın, simitte, pişirme yöntemi açısından, bir olumsuzluk bulunmadığını dile getirdi. Ancak simidin tek başına tüketilmesi durumunda diğerleri gibi tek yönlü beslenmeye neden olabileceğine işaret eden Beyhan, sadece çayla tüketilmesi halinde protein, vitamin ve mineral açısından eksikliğe neden olduğuna da sözlerine ekledi.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Diyet Uzmanı Seyhan İnce de, fast-food yiyecekler içinde en zararsızının simit olduğunu belirtti. İnce, Türkiye'deki fast-food beslenmenin, batıdan kopya edildiğini belirtirken, Türk kültüründeki fast-food türü yiyeceklerin, batıdakilere oranla daha masum olduğunu vurguladı. İnce, "Bizde kızartmadan daha çok ızgara, fırında pişirme usulü yaygın. Batıda ise daha çok yağda kızartma yapılır. Örneğin Avrupa'da tavuğa öyle işlemler yapılıyor ki sağlıklı bir yiyecek diye nitelendirdiğimiz tavuk, zararlı hale gelebiliyor. Türk kültüründe fast-food olarak döner, lahmacun, balık ekmek, simit, tost sayılabilir. Döner, ateşe çok yaklaştırılmadan yapıldığında, sağlığa çok zararlı değildir. Hatta yağı akıtılarak yapıldığı için donmuş yağ miktarı da azalmış oluyor. Tostun da kötü yağ kullanılmaması halinde zararlı olmayacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Simidin yanında yenilecek biraz peynirle birlikte günlük protein ve enerji ihtiyacının bir kısmının karşılandığını belirten İnce, sürekli fastfood beslenmenin birçok rahatsızlığı beraberinde getirdiğine işaret ediyor. İnce, "Bu tür yiyeceklerde yağ kullanımı fazla olduğu için kanser, hipertansiyon, kardivasküler hastalıklara yakalanma riski yükseliyor. Yağda kızartma yöntemi çok fazla kullanıldığı için sindirim sistemi de olumsuz yönde etkileniyor'' diyor. İnce, yapılan araştırmalarda, önceleri 40 yaş üzeri olan kalp krizi riskinin de çok sık tüketilen fast-food yiyecekler yüzünden 20'li yaşlara kadar indiğini de sözlerine ekliyor.

DR. MUZAFFER KUŞHAN BESLENME UZMANI: Simit yarı işlenmiş bir gıda değildir orijinal bir besin olduğu için kesinlikle fast food olarak tanımlanmamalıdır. Hızlı yeme alışkanlığı olanlar ve zamanı bulunmayanlar tarafından sıkça tüketilir ancak en masum hızlı besin kaynağıdır. Benim kliniğimde simit öğlen mönüsünde Türk geleneklerine ve damak tadına uygun olarak ayran, çoban salata ile birlikte veriliyor. Bizim simitlerimiz kepekli undan üretildiği için çok daha sağlıklı, hatta daha sonra sipariş verenler bile oluyor. Ancak geleneksel simit de benzer özelliklere sahiptir, diyet yapan insanlar listelerine simiti ayran, çoban salata, domates, salatalık ile birlikte ekleyebilirler. Fevkalade faydalı bir gıda maddesidir.

PROF. DR. ZİYA MOCAN OKMEYDANI DAHİLİYE KLİNİK ŞEFİ: Simitteki yağ oranı çok azdır, yağı yalnızca içindeki susama bağlıdır o da çok fazla önem arz etmez. Diğer fast food'arla karşılaştırıldığında son derece masum kalır, çünkü Amerikan tipi fast food'lar yağ oranları nedeniyle çok tehlikeliler. Simit son derece doyurucudur, içindeki hamur oranı sanıldığının aksine azdır. Tek tip gıda modeli uyguladığımız zayıflama modellerinde simit diyet listelerinde yer alır. Karbonhidrat diyetlerinde etler ve yağlar dışlandığı için simit en ideal besin maddelerinden biridir. Simit sırf karbonhidrat olduğu için vücut tarafından hemen yakılır ve yağa çevrilmesi riski yoktur. Özellikle ara öğün olarak yenmesinde hiç sakınca yok.

/SABAH

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:28

İLGİLİ HABERLER