Sağlık
  • 15.8.2009 03:33

EN MERAK EDİLEN CİNSEL SORULAR...

21 yaşında bir kadınım. Kişisel temizliğime dikkat ediyorum ve bu zamana dek bir erkekle ilişkim olmadı. Bende bir süredir devam eden bir akıntı sorunu var. Şeffaf renktebir akıntı. Bunun için ne yapabilirim?

Sizin akıtınız normal bir akıntı. Normalde üreme çağındaki her kadında bir miktar şeffaf, kaygan ve kokusuz nitelikte bir vaginal akıntı vardır. Normal olan bu vaginal sıvıya "fizyolojik vaginal akıntı" denir. Kadınlık hormonlarının etkisi ile rahim ağzındaki servikal bezlerden ve vajen bölgesindeki bezlerden salgılanan bu sıvının faydalarından birisi de vagen kayganlığını sağlayarak cinsel ilişkinin konforlu olmasını sağlamaktır. Fizyolojik (normal) vajinal akıntı, adet periyodu içinde yumurtlama gününe yaklaştıkça artma eğilimindedir; hatta bazı durumlarda çamaşırı kirletecek derecede vagen dışına taşabilir. Her ne kadar aşırı miktarda olabilse de, fizyolojik akıntı renksiz, kokusuzdur; kaşıntı ve tahriş de yapmaz.

ADET DÖNEMİ VE GEBELİK

Adet kanamam 8 gün önce başlaması gerekirdi, ama ağrıları bile başlamadı. Hamile kalmış olabilir miyim?

Sorunuza nasıl cevap vereceğimi bilemedim. Çünkü verdiğiniz bilgiler o kadar sınırlı ki. Bir kere adetlerini hep düzenli mi seyrediyordu? Evli misiniz ya da cinsel partneriniz var mı? İlişkiye giriyor musunuz, korunma yönteminiz var mı? Adet döneminin 10-18. günleri arasında gebelik açısından korunmadan ilişkiye girdiniz mi? Bunları bilmemiz gerekir ki, size doğru bilgiler verebileyim. Adet gecikmesinin en önemli nedeni gebeliktir. Gebelik olup olmadığını anlamak için mutlaka gebelik testi yaptırılmalı. Bu testi hastane ortamında yaptırmadı iseniz, testi mutlaka birkaç gün sonra tekrarlamanızı tavsiye ederim.

KIZLIK ZARI...

Cinsel organa gelen tekme ve yumruk yüzünden kızlık zarı patlar mı?


Kızlık zarı genelde ilk ilişki ya da yabancı bir cisim girişi ile yırtılır. İlk cinsel ilişki esnasında kızlık zarı ortasındaki delik penis çapından küçük olduğu için halka şeklindeki zar birkaç yerden yırtılır ve az miktarda kanama meydana gelir. Bu yırtıklar birkaç gün içinde iyileşir ve bir daha kanama olmaz. Kızlık zarı aşırı esnek olanlarda veya zar üzerinde yapısal olarak az sayıda damar bulunması durumunda ilk cinsel ilişkide kanama gerçekleşmeyebilir. Bu durum yüzde 1- 2 oranında görülür. Zarın yırtılması sırasında çoğunlukla ağrı olmaz. Çok nadir kadında ilk ilişki sırasında ciddi miktarda ağrı olabilir. Vajina içine bir şey sokulmadan yapılan mastürbasyon ile kızlık zarı bozulmaz.

HAMİLELİK SONRASI SEKS

8 ay önce doğum yaptım. Doğumdan sonra ilişkiye girdiğimde ıslanmakta güçlük çektim ve ağrım oldu. Doktora gitmelimiyim?

Normal veya sezeryan doğum sonrasında 6. aya kadar, kadınların çoğu cinsel ilişki sırasında ağrı ve zorlanmalar yaşarlar. Bunun nedeni gebelik süresince vajina florasının ve hormonal yapının değişmesidir. Bu değişikliğe bağlı olarak kadınlar ilişki sırasında yeterince ıslanamazlar. Bu süre sonuna kadar beklenmeyecekse ilişki sırasında vajen kayganlaştırırcılar kullanılabilir.

AŞILAMA YÖNTEMİ 3-4 KEZ DENENMELİ

Merhaba, biz 2 yıllık evli bir çiftiz. Çocuğumuz olmadığı için doktora gittik. Bize aşılama yapılmasını önerdi. Bu zamana dek 2 kere aşılama yapıldı. Ancak sonuç alamadık. Üçüncüyü yaptırmamız gerekir mi?

Düzenli yumurtlama sağlandıktan sonra 3-4 kez yapmak gerekir. Eğer sonuç alınamazsa diğer yöntemlere geçilir. Diğer yöntemler aşılamaya göre epeyce pahalı olduğu için, aşılama gerektiği kadar denenmelidir. Ancak burada erkek spermlerinin yeterli sayıda ve özellikte olması ve anne babanın da yaşının 36 üstünde olmaması gerekir.

'BEBEK DÜŞÜRDÜM'

Merhaba, bir ay önce düşük yaptım, ne kadar zaman sonra yeniden hamile kalabilirim?

Öncelikle düşük nedeni araştırılmalıdır. Bazı düşük nedenleri tedavi edilmediğinde yenileyen düşüklere neden olabilir. Normal koşullarda düşükten 6 ay sonra yeniden gebe kalınabilir.

(TAKVİM)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:45

İLGİLİ HABERLER