Sağlık
  • 1.8.2009 05:21

EN MERAK EDİLEN CİNSEL SORULAR...

* Merhaba, 36 yaşında, bir yıllık evli kadınım. Bu süre içerisinde hamile kalamadım. Adetlerim düzenli ve cinsel hayatımızda sorun yok. Çocuğumuz olması için ne yapabiliriz?

Öncelikle bir jinekolojik muayeneden geçmeniz gerekiyor. Ayrıca eşinizin de muayene olması gerekir. Bu sonuçlara göre tedavi seçenekleri değerlendirilmelidir. Yaşınız 36 olduğu için bence fazla vakit geçirmeden yardımcı tedavi yöntemlerinden yararlanmalısınız.

Çaylar ve hamilelik

* Merhaba, 6 aylık hamileyim. Son 1 aydır sürekli kabız kalıyorum. Sürekli posalı gıdalar alıyorum, ama faydası olmadı. Bazı bitkisel çaylar kullanmaya başladım ama onların da faydası olmadı. Bitkisel çaylar bebeğe zarar verir mi?

Halk arasında sinameki bitkisi olarak bilinen bitkinin yapraklarından elde edilen maddeler piyasada bulunan birçok ishal yapıcı yiyecek ve çayın içinde vardır. Çaylarda bulunan düşük oranın bebeğe bir zararı olacağını sanmıyorum. Normal koşullar altında zararsızdır, ancak gebelikte kullanmak için yine de kadın doğum uzmanınıza sorun. Posalı yemeklere devam edin ve sabahları aç karına ılık su içmeye çalışın.

Bartholin bezi ve tedavisi

* 1 yıl önce vajinamın solunda şişlik oldu. Doktor 'Bartholin bezin iltihaplanmış' dedi. İlaç verdi, 'Geçmezse bezi çıkaralım' dedi. İlişki sonrasında çok ağrım oluyor. Beze dokunulmadan hastalıktan kurtulabilir miyim?

Bartholin bezini absesinde çıkarmak normalde yapılan bir işlem değildir. Çoğu zaman kist çıkarılır veya abse açılır. Vücudun hangi bölgesinde gelişmiş olursa olsun abse tedavisi absenin boşaltılmasıyla gerçekleştirilir. Bartholin absesi, absenin en belirgin olduğu yere yapılacak bir bisturi darbesiyle absenin açılması şeklinde gerçekleştirilir. Bu tedavi kadının ağrılarının dakikalar içinde hafiflemesini ağlar. Abse açıldıktan sonra Bartholin kanalı genişletilerek nüks oluşma olasılığı azaltılır. Hekimin tedavi sonrası önerdiği antibiyotikleri düzenli kullanmak son derece önemlidir. Ama bu hastalık tekrarlama eğilimindedir. Tekrarladığı durumda çıkarmak tek çaredir. Bezin alınmasına bağlı olarak vajinal sıvıda bir miktar azalma olur. Kist tedavisi ise abse tedavisi kadar kolay değildir. Kist bisturiyle açılsa dahi kısa zamanda kanal genellikle tekrar tıkandığından bölgede yeniden kist oluşma olasılığı yüksektir. Bu nedenle kistin etkili bir şekilde tedavi edilebilmesi için Bartholin bezi kanalıyla birlikte tümüyle çıkarılmalıdır.

Bağlatılan tüp sorun olabilir!

* 34 yaşında ve 3 çocuk annesiyim. Son doğumda tüplerimi bağlatmıştım. Şimdi tekrar doğurmak istiyorum. Tüplerimi tekrar açtırmak istiyorum. Tüplerim tekrar açılırsa bir problem olur mu?

Keşke bu işlemi yaptırmasaydınız. Tüpler bağlandıktan sonra, tüpler açılabilir. Ameliyatla bağlanmış tüpler ağız ağza birleştirilir. Bazen ameliyat sonrasında gebe kalmada sorunlar olabilir. Bu nedenle bu ameliyat yerine tüp bebek daha uygun bir seçenek olabilir.

Dikildiği anlaşılmaz


* 2 yıl önce bekaretimi kaybettim. Kızlık zarı dikildiği zaman ilişkide kanama olur mu ve dikildiği anlaşılır mı?

Kızlık zarı tamiri ya evlilikten 5 gün önce dikilmeli ya da hemen dikilmeli, kadın ne zaman ilişkiye girmek isterse o zaman girer. İkinci yöntem daha garantilidir. Doğru şekilde yapılmış kızlık zarı tamiri ilişkide kanar ve tamir edildiği hekimler dışında anlaşılmaz.

(takvim)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:59

İLGİLİ HABERLER