Sağlık
  • 29.7.2009 02:56

EN MERAK EDİLEN CİNSEL SORULAR...

* Doğum kontrol amacıyla spiral taktırmayı düşünüyorum. Bana bu konuda bilgi verir misiniz?

Rahim içi araçlar, değişik şekillerde ve boyutlarda saf plastik veya bakırlı olabilir. Spiral rahim içinde yabancı bir cisim gibi reaksiyon oluşturur. Bu reaksiyon sonucunda rahim içinde spermleri öldüren bir ortam oluşur. Böyle bir ortam aynı zamanda tüplerin içini de etkileyerek yumurtanın döllenmesini de engeller. Koruyuculuk oranı %97-99 dur. Son yıllarda kullanılmaya başlanan hormonlu rahim içi araçları, rahim ağzı salgısını yoğunlaştırarak, tüplerin hareketliliğini azaltarak ve sperm yumurta ilişkisini bozarak ek bir koruma sağlarlar. Rahim içi araç adetin 3.- 4. günü rahme yerleştirilir. Birkaç dakika süren bu işlem sırasında nadiren ağrı hissedilir. Takıldığı andan itibaren gebeliği önler ve sekiz yıla kadar koruma sağlar. Rahim içi araçlar cinsel ilişkiyi ve emzirmeyi etkilemez, ekonomiktir ve yan etkisi azdır. Cinsel temas yoluyla bulaşan enfeksiyonları önlemez. Üreme organlarında enfeksiyon görülme sıklığı artar.


Hala bakiresiniz...


* İleriye gitmemek kaydıyla cinsel ilişkiye girdim. Herhangi bir acı ya da kanama olmadı. 3-4 saat sonra bir kaç gün süren çok hafif bir kanamam oldu. Erkek arkadaşımla doktora gittik. Doktor kızlığımın bozulmadığını söyledi. Kızlığım bozulmadı ise kanamanın sebebi ne olabilir?


Kızlık zarı, halka şeklinde, ortası delik bir organdır. Bazen ortadaki delik o kadar geniştir ki, kızlık zarını yırtmadan penis içeri girebilir. Muayenede kızlık zarınız hasarsız görünebilir. Kızlık zarını muayene eden hekimin yanılması zordur. Kızlık zarınız bozulmadığına göre bu kanamanın sebebi zorlamaya bağlı olabilir.


Vajinadaki kiste dikkat


* 28 yaşında bir kadınım. Benim sağ vajinam anormal derecede şiş. Çok fazla ağrı ve acı veriyor. Nedir acaba?


Bu bölgede var olan ve salgısıyla vajinanın kayganlığını sağlayan bartholin bezinin iltihaplanması ya da kistleşmesi bu yakınmaya yol açabilir. Sorun ilerlemeden en kısa zamanda bir jinekologa başvurmanızı öneriyorum.


Bir sperm bile yeterli


* 2,5 yıllık evli erkeğim. Çocuğumuz olmadığı için doktora gittik. Bana doppler yapıldı. Sol tarafımda varikosel var. Spermiogram testi yaptırmamı önerdi. Varikoseli olan birinin çocuğu olur mu?

Spermiogram sonucunuzu görmeden birşey söylemek çok güç. Ancak gebelik için bir tane bile sperm yeterli olacaktır. Normal yolla olmasa bile yardımcı üreme teknikleri ile bebek sahibi olabilirsiniz.


Varikosel korkutmasın


* Boşalırken testislerimde ağrı oluyordu. Doktora gittim, varikosel olduğunu söyledi. Spermiogram istedi, 33 milyon hücre çıktı, ama hareketleri yavaşmış ve şekil bozukluğu varmış.Çocuğum ve cinsel yaşamımın olmayacağı için çok korkuyorum. Benim için en doğru yol nedir?


Sperimiogram sonuçlarınızı yazmamışsınız. Ancak söylediğinize göre hareket azlığı ve şekil bozukluğu varmış. Büyük ihtimalle bu değerlerin düşük olması varikoselden ileri geliyordur. Öncelikle varikoselinizi tedavi ettirin. Korktuğunuz konular için endişe etmenize gerek yok.

Gücünüz azalabilir


* 37 yaşında bir erkeğim. Benim iki yıldan beri devam eden bir prostatit sorunum var. Tedavi görüyorum ama sonuç alamıyorum. Bu hastalık benim cinsel hayatımı etkiler mi?


Uzun süreli prostatit, yapacak diye bir şart yoktur, ama cinsel güçte zayıflama yapabilir. Bu hastalıkta ilaçlar çok defa fayda vermez ve tedavi 1-2 sene sürebilir.

(takvim)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:02

İLGİLİ HABERLER