Dünya
  • 28.5.2006 17:50

ENDONEZYA'DAKİ DEPREMİN BİLANÇOSU

MÜGE TUTCALI
ANKARA - Endonezya'nın güneyindeki Java Adası'ndaki Yogyakarta şehrinin 2.5 kilometre güneybatısında dün meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremle ilgili olarak bölgeden edinilen son bilgilere göre, ölü sayısı 4 bin 300, yaralı sayısı ise 20 bini aştı.
Türkiye Kızılay Derneği'nden yapılan açıklamada, yaklaşık 200 bin kişinin evsiz kaldığı ve tahribat sebebiyle bölgedeki kamusal hizmetlerin tamamen durduğu belirtildi. Türk Kızılay'ı öncü ekibi, bugün sabah saatlerinde afetin en etkili olduğu ve evlerin yaklaşık yüzde 80'inin yıkıldığı Bantul şehrine ulaşarak, bölgedeki Endonezya Kızılhaç'ı (PMI), hükümet yetkilileri ve diğer insani yardım kuruluşlarıyla temasa geçti. İhtiyaçlar konusunda yapılan ilk tespitlere göre, PMI'ın ve hükümetin acil ihtiyaçları seyyar hastane, sağlık ekipleri ve aile çadırlarıyla su, gıda, ilaç ve hijyen kitleri gibi diğer acil ihtiyaç maddeleri, PMI'ın afetin ilk saatlerinde mobilize ettiği gönüllüleri tarafından sağlanıyor.
Türk Kızılay'ı ise yapılan ilk tespitler ışığında afet bölgesine seyyar bir klinik ulaştırmak üzere çalışmalarına başladı. Büyük tusunami felaketinin ardından Bande Aceh eyaletine kurulan seyyar kliniklerden birinin deprem bölgesine götürülebilmesi için faaliyete geçen Türk Kızılay'ı, afetzedelerin acil ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için de bölgedeki tedarik imkanlarını araştırmaya başladı. Türk Kızılay'ı, bölgeye gönderilecek seyyar klinik için Sağlık Bakanlığı ile temasa geçti. Afetin büyüklüğü karşısında Endonezya Hükümeti, Aralık 2004'te meydana gelen tusunami felaketi sebebiyle ülkede faal durumda olan Uluslararası Kızılhaç-Kızılay Dernekleri Federasyonu aracılığıyla yardım çağrısında bulundu.
Endonezya'daki depremzedelere yardımda ulunmak isteyen vatandaşlar için Türk Kızılay'ının tüm bankalarda bulunan 2868 Bağış Hesapları ile tüm GSM operatörlerinde faal olan 2868 kısa mesaj numarasına mesaj atılabiliyor ya da www.kizilay.org.tr adresinden online bağış yapılabiliyor.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:09

İLGİLİ HABERLER